Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka

Vianočná bábovka bez lepku

novalim - fotkanovalim, 23. decembra 2021. Komerčný recept.
Vianočná bábovka bez lepku
Foto: novalim

Aj z klasickej bábovky sa dá vykúzliť sviatočný dezert. Neveríte? Presvedčte sa a upečte si túto vianočnú bábovku bez lepku. Kandizovaný pomaranč, hrozienka Zobraziť celý popisAj z klasickej bábovky sa dá vykúzliť sviatočný dezert. Neveríte? Presvedčte sa a upečte si túto vianočnú bábovku bez lepku. Kandizovaný pomaranč, hrozienka a med jej dodajú na šťavnatosti, škorica a klinčeky zas vianočnú atmosféru. Určite by nemala chýbať na vašom slávnostnom stole.
Zdroj: www.novalim.sk

12
porcií
80 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g (+ na vysypanie formy)
350 g tekutý
250 ml silná
150 g
150 g
125 g
60 g
100 ml (na namočenie hrozienok)
2 ks
2 PL mäkké
1 bal.
1 ČL
1/2 ČL
Na vymastenie formy:




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme do teplej vody alebo do rumu a necháme ich tak aspoň hodinu, pokojne aj cez noc. Kandizovaný pomaranč nasekáme na drobné kúsky a čokoládu roztopíme nad parou. Tekutý med dobre vyšľaháme s cukrom a maslom, potom primiešame kávu.

  2. 2

    Vajcia vyšľaháme metličkou a vlejeme ich do medového základu. Pridáme vyžmýkané a osušené hrozienka, nasekaný kandizovaný pomaranč, škoricu a klinčeky a premiešame. Na túto zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a varechou vymiešame husté cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej z nich primiešame roztopenú a vychladnutú čokoládu.

  3. 3

    Do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli tukom a vysypali bezlepkovou múkou, nalejeme najprv bledú zmes a potom do nej vlejeme čokoládovú. Aby sme docielili mramorový efekt, môžeme obe zmesi opatrne premiešať špajľou alebo vidličkou tak, aby sme sa nedotkli formy.

  4. 4

    Uhladíme povrch a dáme piecť. Voňavú vianočnú bábovku pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 °C asi hodinu. Pomocou špajle potom skontrolujeme, či je prepečená a keď áno, vyberieme ju z rúry, necháme chvíľu chladnúť vo forme a až potom ju opatrne vyklopíme. Vianočnú bábovku podávame posypanú práškovým cukrom, prípadne s lyžičkou šľahačky.

Diskusia k receptu

haji
Pěkná bezlepková vianočná bábovka, fajn receptík!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia