Vianočná bábovka bez lepku
Foto: novalim
Aj z klasickej bábovky sa dá vykúzliť sviatočný dezert. Neveríte? Presvedčte sa a upečte si túto vianočnú bábovku bez lepku.
Kandizovaný pomaranč, hrozienka Zobraziť celý popisAj z klasickej bábovky sa dá vykúzliť sviatočný dezert. Neveríte? Presvedčte sa a upečte si túto vianočnú bábovku bez lepku.
Kandizovaný pomaranč, hrozienka a med jej dodajú na šťavnatosti, škorica a klinčeky zas vianočnú atmosféru. Určite by nemala
chýbať na vašom slávnostnom stole.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g (+ na vysypanie formy) |
|
350 g tekutý |
|
250 ml silná |
|
150 g |
|
150 g |
|
125 g |
|
60 g |
|
100 ml (na namočenie hrozienok) |
|
2 ks |
|
2 PL mäkké |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Na vymastenie formy: | |
|
Postup
-
1
Hrozienka namočíme do teplej vody alebo do rumu a necháme ich tak aspoň hodinu, pokojne aj cez noc. Kandizovaný pomaranč nasekáme na drobné kúsky a čokoládu roztopíme nad parou. Tekutý med dobre vyšľaháme s cukrom a maslom, potom primiešame kávu.
- 2
Vajcia vyšľaháme metličkou a vlejeme ich do medového základu. Pridáme vyžmýkané a osušené hrozienka, nasekaný kandizovaný pomaranč, škoricu a klinčeky a premiešame. Na túto zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a varechou vymiešame husté cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej z nich primiešame roztopenú a vychladnutú čokoládu.
- 3
Do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli tukom a vysypali bezlepkovou múkou, nalejeme najprv bledú zmes a potom do nej vlejeme čokoládovú. Aby sme docielili mramorový efekt, môžeme obe zmesi opatrne premiešať špajľou alebo vidličkou tak, aby sme sa nedotkli formy.
- 4
Uhladíme povrch a dáme piecť. Voňavú vianočnú bábovku pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 °C asi hodinu. Pomocou špajle potom skontrolujeme, či je prepečená a keď áno, vyberieme ju z rúry, necháme chvíľu chladnúť vo forme a až potom ju opatrne vyklopíme. Vianočnú bábovku podávame posypanú práškovým cukrom, prípadne s lyžičkou šľahačky.
Tiež bezlepková bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu