Bezlepková bábovka
Vianočná bábovka bez lepku
Autor receptu: novalim
Aj z klasickej bábovky sa dá vykúzliť sviatočný dezert. Neveríte? Presvedčte sa a upečte si túto vianočnú bábovku bez lepku.*
Kandizovaný pomaranč, hrozienka a med jej dodajú na šťavnatosti, škorica a klinčeky zas vianočnú atmosféru. Určite by nemala
chýbať na vašom slávnostnom stole.
12 porcií |
80 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Hrozienka namočíme do teplej vody alebo do rumu a necháme ich tak aspoň hodinu, pokojne aj cez noc. Kandizovaný pomaranč nasekáme na drobné kúsky a čokoládu roztopíme nad parou.
Tekutý med dobre vyšľaháme s cukrom a maslom, potom primiešame kávu.
- Vajcia vyšľaháme metličkou a vlejeme ich do medového základu. Pridáme vyžmýkané a osušené hrozienka, nasekaný kandizovaný pomaranč, škoricu a klinčeky a premiešame. Na túto zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a varechou vymiešame husté cesto.
Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej z nich primiešame roztopenú a vychladnutú čokoládu.
- Do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli tukom a vysypali bezlepkovou múkou, nalejeme najprv bledú zmes a potom do nej vlejeme čokoládovú. Aby sme docielili mramorový efekt,
môžeme obe zmesi opatrne premiešať špajľou alebo vidličkou tak, aby sme sa nedotkli
formy.
- Uhladíme povrch a dáme piecť.
Voňavú vianočnú bábovku pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 °C asi hodinu.
Pomocou špajle potom skontrolujeme, či je prepečená a keď áno, vyberieme ju z rúry,
necháme chvíľu chladnúť vo forme a až potom ju opatrne vyklopíme.
Vianočnú bábovku podávame posypanú práškovým cukrom, prípadne s lyžičkou šľahačky.