Bezlepková bábovka

Vianočná bábovka bez lepku

Autor receptu: novalim

Aj z klasickej bábovky sa dá vykúzliť sviatočný dezert. Neveríte? Presvedčte sa a upečte si túto vianočnú bábovku bez lepku.* Kandizovaný pomaranč, hrozienka a med jej dodajú na šťavnatosti, škorica a klinčeky zas vianočnú atmosféru. Určite by nemala chýbať na vašom slávnostnom stole.

12
porcií
80 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočíme do teplej vody alebo do rumu a necháme ich tak aspoň hodinu, pokojne aj cez noc. Kandizovaný pomaranč nasekáme na drobné kúsky a čokoládu roztopíme nad parou. Tekutý med dobre vyšľaháme s cukrom a maslom, potom primiešame kávu.
  2. Vajcia vyšľaháme metličkou a vlejeme ich do medového základu. Pridáme vyžmýkané a osušené hrozienka, nasekaný kandizovaný pomaranč, škoricu a klinčeky a premiešame. Na túto zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a varechou vymiešame husté cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej z nich primiešame roztopenú a vychladnutú čokoládu.
  3. Do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli tukom a vysypali bezlepkovou múkou, nalejeme najprv bledú zmes a potom do nej vlejeme čokoládovú. Aby sme docielili mramorový efekt, môžeme obe zmesi opatrne premiešať špajľou alebo vidličkou tak, aby sme sa nedotkli formy.
  4. Uhladíme povrch a dáme piecť. Voňavú vianočnú bábovku pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 °C asi hodinu. Pomocou špajle potom skontrolujeme, či je prepečená a keď áno, vyberieme ju z rúry, necháme chvíľu chladnúť vo forme a až potom ju opatrne vyklopíme. Vianočnú bábovku podávame posypanú práškovým cukrom, prípadne s lyžičkou šľahačky.