Foto: palma
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
600 g |
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
100 g |
|
150 g |
|
z 1 citróna |
|
100 g |
|
250 ml |
|
5 PL |
|
1 ks |
|
(na posypanie) |
|
hrsť (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru a teplého mlieka, žĺtky, maslo, citrónovú kôru, cukor a časť mlieka, premiesime a podľa potreby dolievame mlieko. Pridáme hrozienka namočené v rume a miesime aspoň 15 minút, aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa. Necháme vykysnúť na teplom mieste tak, aby cesto zdvojnásobilo objem.
- 2
Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 približne rovnakých častí. Jednotlivé časti vyšúľame na rovnako dlhé vrkoče. Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. V strede urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky upletenú z troch vrkočov. Opäť urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trošku dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce zahneme pod vianočku.
- 3
Upletenú vianočku dáme kysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými plátkami a pečieme ho vyhratej rúre na 175 stupňov približne 45 - 55 minút.
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu