Vianočka

palma - fotkapalma, 16. novembra 2018. Komerčný recept.
Vianočka
Foto: palma
12
porcií
90 minút
príprava
55 minút
na 175 °C

Suroviny

600 g
1 bal.
3 ks
100 g
150 g
z 1 citróna
100 g
250 ml
5 PL
1 ks
 (na posypanie)
hrsť (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru a teplého mlieka, žĺtky, maslo, citrónovú kôru, cukor a časť mlieka, premiesime a podľa potreby dolievame mlieko. Pridáme hrozienka namočené v rume a miesime aspoň 15 minút, aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa. Necháme vykysnúť na teplom mieste tak, aby cesto zdvojnásobilo objem.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 približne rovnakých častí. Jednotlivé časti vyšúľame na rovnako dlhé vrkoče. Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. V strede urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky upletenú z troch vrkočov. Opäť urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trošku dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce zahneme pod vianočku.

  3. 3

    Upletenú vianočku dáme kysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými plátkami a pečieme ho vyhratej rúre na 175 stupňov približne 45 - 55 minút.

Diskusia k receptu

lilyre
Určite recept vyskúšam, vianočku máme radi. Len dúdam, že sa vydarí a bude vyzerať aspoň trochu ako Tvoja ... kysnuté koláče urobím, sú naozaj dobré, ale s vianočkou mám akosi " porobené " , vždy je ťažká a neviem, kde robím chybu. Tak stále skúšam, hádam sa niekedy vydarí .... Pekný deň !