Vianočka

meggienka76 - fotkameggienka76, 11. decembra 2010

Podľa mňa je táto vianočka najlepšia.

45 minút
na 175 °C

Suroviny

350 g, vlažné
1 KL
140 g, rozpustené
2 ks
800 g
80 g
2 ks
1 necelý balíček,sušené
20 g
20 g, sekané




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dôkladne prepracujeme, necháme vykysnúť, upletieme vianočku a pečieme cca 45 minút pri 175 stupňoch Celzia. Kto nemá rád hrozienka a mandle, môže ich vynechať. Tento recept je vhodný aj na prípravu v domácej pekárni.

Diskusia k receptu

zdezda
krásna, ja som ešte vianočku nepiekla, no podľa tohto receptu ju vyskúšam :-)
arasidka
Predsa mi nedá, musím napísať, že nielen na Vianoce, ale aj po celý rok pečiem Caltu, je to skoro niečo ako táto vianočka, čo sa materiálu týka, ale najdôležitejšou ingredienciou do cesta je badyán. Bez toho to je síce Calta, ale bez príznačnej krásnej vône. Pred Vianocami ich robím najmenej 3 - 4 kusy. Vynikajúca je , keď sa na krajíček calty natrie šľahačka, tá sa jemne pokvapká medom, posype mletými orechami.
babav
Podla receptu nema chyby,urcite je velmi chutna!
tinca
@arasidka aj u nás sa vianočke hovorilo calta, aspoň starká tento výraz používala.
arasidka
U nás sa za mojích detských čias calta piekla i na svadbách.Dávala sa do výslužiek. Nič nebolo lepšie, ako keď na našej ulici bola v sobotu svadba. Všetky decká z ulice stáli pred domom, aby videli nevestu so ženíchom, dychovka vyhrávala o dušu, a keď svadobný sprievod odpochodoval na sobáš, vyšli z pitvora kuchárky s plnými misami a rozdávali koláčiky. A medzi dobrotami na misách vynášali aj čerstvú caltu s hrozienkami, pekne nakrájanú. Mám ju rada a neviem si predstaviť žiadne sviatky bez velikánskej calty - rozmerov veľkého plechu, zapletenú zo štyroch " nôh" a piaty pekne v strede uložený navrchu. Keď ju večer upečiem, nikdy ju nekrájame, až na druhý deň. Babka vravievala, že keď ju hneď v ten deň krájaš, "vypustíš z nej silu". Keď ju vytiahnem z trúby, hneď ju pokvapkám do sýtosti zo studenou vodou, a po pár minútach ju prikryjem čistým plátnom. Keď vychladne, zoberiem druhý plech a prikryjem ju. Pečiem ju v starých plechoch s dvoma uškami na koncoch. Mám dva rovnaké, tak oba pekne zapadnú do seba. A ráno sa uvarí biela káva a k tomu sa nakrája calta. Niekedy urobím polovičku cesta s kakaom, potom je ešte zaujímavejšia. Ale dôležitý je - o p a k u j e m - badián - badián, ten robí caltu caltou.
evulines
Ja robievam z polohrubej múky a dávam pomarančovú koru, ale aj táto vyzerá dobre, vyskúšam teraz na vianoce.
arasidka
Meggienka, skús, zober z "kvetinky", aspoň trii "lupene", dobre ich pomeľ, alebo zober mletý badián / ja mám radšej čerstvo pomleté doma/, a pridaj do múky celé pomleté množstvo pomletej "kvetinky" badiánu. Jasné, že tam pridaj aj vanilkový cukor,ten to nepokazí:))) Čítam, že ty to robíš iba z 80 dkg múky. Ja používam polohrubú a celé kilo, ale nebudem o tom rozpisovať, predsa je to len tak trochu iný recept. napíšem ho v mojej téme, toto je predsa len tvoj recept, tak sa to nepatrí.
lucasinka
jak dlouho dopredu je potreba vanocku pect? letos se chystam na premieru, ale netusim, jestli uz nastal ten pravy cas nebo jeste muzu pockat. Dekuju predem :)
pacinka
Tento rok som piekla podľa tvojho receptu a vianočka je fantastická !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia