Foto: edlis
Je výborná na raňajky, ale aj vtedy, ak máte chuť na sladké.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé kysnuté cesto. Mne cesto mi vymiesila pekárnička. Cesto vyklopíme na dosku a ešte raz poriadne premiašame, aby sme z neho vytlačili "bublinky". Cesto bude nelepkavé, dobre sa s ním pracuje. Bochník rozdelíme na dve časti (na väčší bochník a na menší), a tie rozdelíme na 3 a 3 rovnakých kúskov.
- 2
Z jednotlivých kúskov ušúlame jednotlivé pramene, asi tak 35 - 40 cm. Tri najhrubšie pramene položíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovno na plechu zapletieme. Tenšie pramene taktiež zapletieme a opatrne preložíme na zapletenú dolnú časť. Necháme podkysnúť 20 minút. Teraz potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- 3
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a keď chytí farbu teplotu znížime na 160 stupňov a dopečieme. Keď je vianočka upečená, ešte horúcu potrieme maslom.
- 2
Ďakujem :-) ... áno dávam celé vajcia.
Ukážková vianočka, vyskúšam. Aj ja dávam len žĺtka do každého kys. cesta.
Milá @Kucharka , veľmi som sa potešila tvojej fotke. Super sa ti vydarila :-)
bo mavame len kupovane a myslim ze tato by bola urcite chutnejsia :)
... len smelo do toho :-)
ďakujem 💗