Vianočka so smotanou na šľahanie

edlis - fotkaedlis, 5. septembra 2016
Vianočka so smotanou na šľahanie
Foto: edlis

Je výborná na raňajky, ale aj vtedy, ak máte chuť na sladké.

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

200 ml
2 ks
250 g
200 g
40 g
1 bal
1/4 ČL
2 ČL
Na potretie:
1 ks
1 PL
Po upečení:




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé kysnuté cesto. Mne cesto mi vymiesila pekárnička. Cesto vyklopíme na dosku a ešte raz poriadne premiašame, aby sme z neho vytlačili "bublinky". Cesto bude nelepkavé, dobre sa s ním pracuje. Bochník rozdelíme na dve časti (na väčší bochník a na menší), a tie rozdelíme na 3 a 3 rovnakých kúskov.

  2. 2

    Z jednotlivých kúskov ušúlame jednotlivé pramene, asi tak 35 - 40 cm. Tri najhrubšie pramene položíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovno na plechu zapletieme. Tenšie pramene taktiež zapletieme a opatrne preložíme na zapletenú dolnú časť. Necháme podkysnúť 20 minút. Teraz potrieme rozšľahaným žĺtkom.

    Vianočka so smotanou na šľahanie - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a keď chytí farbu teplotu znížime na 160 stupňov a dopečieme. Keď je vianočka upečená, ešte horúcu potrieme maslom.

    Vianočka so smotanou na šľahanie - obrázok 3

Diskusia k receptu

luss44
vianočka ako maľovaná, so šľahačkou musí byť výborná. Dávaš do cesta celé vajíčka? Ja zvyknem len žĺtka a veru som už dávno nepiekla, Tvoju si uložím na vyskúšanie.
1x edlis
kucharka
Dnes som robila túto " super rýchlovku " ! ( z polovičnej dávky ) a dopadlo to tak, že neviem, či zostane zajtra na raňajky! Ďakujem.
1x edlis
methi
Ja robievam len takuto smotanovu. Je vyborna. Na vianoce do nej este nastruham trocha citronovej kory a do cesta dam hrozienka a nasekane mandle. Uz sa na nu tesim o par mesiacov :)
1x edlis
akned
Vyzerá úžasne:-) ukladám a už si robím chúťky
1x edlis
edlis
Milí varecháči, ďakujem za milé komenty, vážim si to ....
dydya
Krasne vyzerá a určite aj chuti . Ja vianocku pečiem len na štedrý deň ,vstávam o 5.00 a pečiem vianočku a zaviny na raňajky je to taká nasa tradícia pre moje deturence (22,29 a nevedia si štedrý deň bez toho predstaviť .Ale tento recept vyskúšam cez vikend aby som ho mala odskúšaný dopredu ...Vianoce sú tu za chvíľku
anazuz2014
vyzera uzasne...ale poviem *Vam ze nikdy som vianocku nepiekla a neviem ci to zvladnem...
bo mavame len kupovane a myslim ze tato by bola urcite chutnejsia :)
1x edlis
marbud
Také dělám ze šlehačky. Dělám i makovky a věnec+ mazanec - jsou výborné.
1x edlis
majcita
Prajem pekný večer, Vianočku som raz piekla a veru sa podarila, mala som vlasný recept z jogurtu, ale chcela by som skúsiť Váš recept, cesto má vykysnúť, pretože to neuvádzate v recepte, moja vianočka je bez kysnutia a bez kvasku so sodou bikarbonou, tak neviem ako mám postupovať?
ďakujem 💗
monciqaat
Prosim vas, cesto samotné sa nenechava kysnut..len zaplatena vianocka?