Vianočka so smotanou na šľahanie

Autor receptu: edlis

Je výborná na raňajky, ale aj vtedy, ak máte chuť na sladké.

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé kysnuté cesto. Mne cesto mi vymiesila pekárnička. Cesto vyklopíme na dosku a ešte raz poriadne premiašame, aby sme z neho vytlačili "bublinky". Cesto bude nelepkavé, dobre sa s ním pracuje. Bochník rozdelíme na dve časti (na väčší bochník a na menší), a tie rozdelíme na 3 a 3 rovnakých kúskov.
  2. Z jednotlivých kúskov ušúlame jednotlivé pramene, asi tak 35 - 40 cm. Tri najhrubšie pramene položíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovno na plechu zapletieme. Tenšie pramene taktiež zapletieme a opatrne preložíme na zapletenú dolnú časť. Necháme podkysnúť 20 minút. Teraz potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  3. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a keď chytí farbu teplotu znížime na 160 stupňov a dopečieme. Keď je vianočka upečená, ešte horúcu potrieme maslom.