Veľkonočný mazanec z rímskeho hrnca

janac - fotkajanac, 30. marca 2010
Veľkonočný mazanec z rímskeho hrnca
Foto: janac

...pečený prvý krát v rímskom hrnci, ale chutí vynikajúco...

60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

300 ml
7 PL
1/2 čl
2 ks
100 g
100 g
700 g
1,5 čl




Postup

  1. 1

    Príprava klasického kysnutého cesta, alebo môžete použiť pekárničku /program "Príprava cesta"/ , tak ako já... :-D Počas kysnutia treba namočiť do vody rímsky hrniec.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vytvarujeme do bochníka, ktorý vložíme do pripraveného hrnca, kde som na dno vložila papier na pečenie.Zakryjeme vrchnákom a nechám 10 min ešte kysnúť...

  3. 3

    ...potom hrniec vložím do studenej elekt. rúry . Rúru zapneme na 200 stup. a pečieme 1 hod. Treba sledovať... My ho máme radi s vanilkovo-maslovým pudingom: 1 l mlieka, 50g masla, 5 pl kryš. cukru, 2 vanilkové pudingy spolu uvaríme na krém. Veľmi dobrý je aj s citronovým pudingom... Dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

sandratamer
Tak ale toto je iný mazanec... Ja ho robím aj s mandľami na kôrke, strašné dobrota.
kucharronald
Skúsim :) Vyzerá super :) Ale nemám rímsky hrniec....ale mám taký obdĺžníkový :) Aj to je na chlieb :)
marienka44
Pocas pecenia treba zakryt hrniec? Nesuhlasim, ze dat do srudenej rury, nakolko kysnute cesto sa ma dat do horucej rury, aby sa zastavil proces kysnutia a po 10 min, stisit na 180-160 st. To je zasada.
700 g muky /ja by som dala hladku/ je vela na 1 mazanec, staci 300 g.
sandratamer
Ako "nesúhlasím"??? Keď ho budeš piecť, môžeš to urobiť podľa seba. Ja dávam tiež cesto do studenej rúry, aby mi ešte v nej cesto trochu nakyslo. Je dobré mať svoje zásady, ale netreba ich vnucovať druhým, najmä keď má používateľ recept vyskúšaný a chutí mu pripravený práve popísaným spôsobom. Takže trochu rešpektu @marienka44 by nezaškodilo.
janac
Ďakujem za podporu...
marienka44, je vidieť, že neviete čo je rímský hrniec...pre upresnenie, rímsky hrniec nesmie ísť do horúcej rúry, lebo by praskol... množstvo múky záleží od veľkosti hrnca. Ten môj má 3,7 l ...pečie sa v ňom aj super chlebík /recept som už videla aj tu, na vareche.../... :-D
vcelka
Keď vidím "marienka44", tak už čakám, v čom má ten recept slabé miesta... :-))
nadia56
vcelka, tie iste pocity mam aj ja pri marienka44,
niektore recepty z kysnuteho cesta aj ja davam do studenej rury, kto tak robi, vie, ze to nie je peceniu na skodu,
janac,recept sa mi paci, ukladam si do kk, cez vikend upeciem, pekny den :-)
modrykamen
Už je v KK a určite bude na Veľkú noc na stole. Alebo nebude, lebo mi ho dorast zje kým prídu kúpači.
marienka44
@Sandra , co ked recept, ktory ma odskusany nejaka varecharka, po mojom odporucani bude este lepsí?
Podla odbornikov ovladajucich technologiu pecenia kys. cesta je proces kysnutia v rure uz pocas pecenia n e p r i r o dz e ný. kysnute cesto ma kysnut na linke prirodzene a po vlozeni do horucej /na 250 °C vyhriatej/ rúry sa má proces kysnutia prave ukoncit. Kvasinky su zivy organizmus, ktory potrebuje na svoju aktivitu kyslik a izbovú teplotu. PO 5 minutach sa znizi teplota rury na prevadzkovu teplotu. Preto som sa ozvala s umyslom pomoct a Ty si ma netaktne urazila. Som z toho velmi vykolajena, lebo som citlivej povahy. Uz nebudem komentovat ziadne recepty, lebo druhe Tvoje pritakavacky sa obuju zase a nie je mi to treba. Mala som ten najlepsi umysel poradit . Trochu respektu by si mala mat aj Ty. :-(
marienka44
@Janac ja velmi dobre viem, co je to rimsky hrniec /pekac/, lebo ho mam uz 30 rokov. Kupila som ho davno este za komunistov v Trnave v OD kvoli manzelovi, ktory bolo operovany na srdce.
Ked u nas boli hody a prezentovali sa rozne remesla, najlepsi drotar SR mi moj pekyc krasne, ozdobne a zaroven ucelne zadrotoval /aj veko/, takze nemam problem ho davat aj do horucej rury. Drotovanie bolo drahsie ako vyska ceny samotneho pekaca pri kupe!To skryte nepriatelstvo v Tvojich riadkoch voci mne a Tvoj sarkazmus ma ranilo velmi. Aspon som si spravila usudok...
marienka44
@Vcelka a @Nadia56 , nemusite uz davat velavravne, ironicke smajliky v suvislosti s mojim nickom, moje komentare uz nikdy neuvidite. Ak mate potrebu niekoho znevazovat, najdite si iny objekt. Nie mna. Moje pripomienky som pisala bona fide / v dobrej viere, s dobrym umyslom/ a pochopili ste to prave opacne. Podla seba sudim Teba, to je priliehave porekadlo.
marienka44
Lebo som to az teraz precitala a nasla pri hladani velkonocnych receptov. Ved aktualne recepty sa nedaju precitat vsetky,.Vtedy som to prehliadla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia