Kysnutý koláč

Veľkonočný koláč „pascha“

Autor receptu: gurman01

Sladký biely koláč s hrozienkami, ktorý sa pripravuje na Veľkú Noc s ostatnými veľkonočnými jedlami* ako je šunka, klobása, vajcia, syr, tzv. vaječná hrudka, cvikla a niekde aj plnka. Nesie sa v košíkoch do cerkvi, tam sa po službe posvätí a keď sa rodina vráti z cerkvi domov, hneď sa všetko nareže, rodina zasadá za stôl a začne sa hodovať.

Suroviny

Postup

  1. Odlejeme z teplého mlieka do menšej nádoby, pridáme vanilkový cukor a sacharin a rozpustíme, nakoniec pridáme rozmrvené droždie, vymiešame a necháme, aby vyrástol kvások.
  2. Z bielka vyšlaháme sneh.
  3. Do väčšej misy preosejeme múku, sušene mlieko, soľ, premiešame na sucho, do stredu urobíme jamku a pridáme roztopene maslo, kvások, vyšľahaný bielok a prilievame zvyšné mlieko podľa potreby a miesime tak, aby sa všetko spojilo, môžeme pridať aj hrozienka, miesime celú 1 hodinu, cesto by nemalo byť veľmi husté ani riedke. Keď sa nám cesto odlepuje od misky a ruky tak je vymiesené. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
  4. Keď cesto kysne, tak si vymastíme formy maslom a vysypeme hrubou múkou, my sme mali 3 hliníkové obedáre a 1 podlhovastú jenskú misu. Po vykysnutí naplníme formy cestom do polovičky a necháme kysnúť ešte približne pol hodinky. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom, ktoré sme vyšľahali s troškou oleja a dáme piecť do rúry na 180 °C a pečieme ich cca hodinu.
  5. Upečené pasky ešte horúce potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť.
  6. Dobrú chut.