Kysnutý koláč
Veľkonočný koláč „pascha“
Autor receptu: gurman01
Sladký biely koláč s hrozienkami, ktorý sa
pripravuje na Veľkú Noc s ostatnými veľkonočnými
jedlami* ako je šunka, klobása, vajcia,
syr, tzv. vaječná hrudka, cvikla a
niekde aj plnka. Nesie sa v košíkoch
do cerkvi, tam sa po službe posvätí a
keď sa rodina vráti z cerkvi domov,
hneď sa všetko nareže, rodina zasadá
za stôl a začne sa hodovať.
Postup
- Odlejeme z teplého mlieka do menšej nádoby, pridáme vanilkový cukor a sacharin a rozpustíme, nakoniec pridáme rozmrvené droždie, vymiešame a necháme, aby vyrástol kvások.
- Z bielka vyšlaháme sneh.
- Do väčšej misy preosejeme múku, sušene mlieko, soľ, premiešame na sucho, do stredu urobíme jamku a pridáme roztopene maslo, kvások, vyšľahaný bielok a prilievame zvyšné mlieko podľa potreby a miesime tak, aby sa všetko spojilo, môžeme pridať aj hrozienka, miesime celú 1 hodinu, cesto by nemalo byť veľmi husté ani riedke. Keď sa nám cesto odlepuje od misky a ruky tak je vymiesené. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
- Keď cesto kysne, tak si vymastíme formy maslom a vysypeme hrubou múkou, my sme mali 3 hliníkové obedáre a 1 podlhovastú jenskú misu. Po vykysnutí naplníme formy cestom do polovičky a necháme kysnúť ešte približne pol hodinky. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom, ktoré sme vyšľahali s troškou oleja a dáme piecť do rúry na 180 °C a pečieme ich cca hodinu.
- Upečené pasky ešte horúce potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť.
- Dobrú chut.