Veľkonočný biely koláč

jano46 - bez fotkyjano46, 30. marca 2013
Veľkonočný biely koláč
Foto: jano46

Recept na tento Veľkonočný biely koláč mám od svojej mamy a tá zasa od svojej..... Podľa tohto receptu sa u nás piekli uvedené Zobraziť celý popisRecept na tento Veľkonočný biely koláč mám od svojej mamy a tá zasa od svojej..... Podľa tohto receptu sa u nás piekli uvedené koláče pre celú rodinu, kde cesto minimálne z 10 kg múky sa miesilo v koryte (namiesto palmarinu sa vtedy používala bravčová masť) a finálny výrobok, koláč a páska sa piekli v peci. Cukor sa pridáva v takom množstve, ako sladký chceme mať koláč. Cesto má byť tak akurát, ani nie husté ani nie riedke. Príliš husté cesto zapríčiní, že koláč bude tuhej konzistencie.

30 minút
príprava
160 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
1 - 2 ks
500 - 600 ml
1 ks
2  PL
1 čl
100 g
42 g




Postup

  1. 1

    Z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vymiesime cesto, ktoré necháme 1 hod. vykysnúť. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, z nich urobíme šúľky a tie potom spletieme. Preložíme do palmarínom vymasteného pekáča a znovu necháme 1 hodinu podkysnúť.

    Veľkonočný biely koláč  - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine

    Veľkonočný biely koláč  - obrázok 2
  3. 3

    potrieme žĺtkom, ktoré zakrylo aj menšie deformácia počas podkysnutia, vložíme do rúry a pečieme

    Veľkonočný biely koláč  - obrázok 3
  4. 4

    pri 180 stupňoch 30 min. a potom pri 160 stupňoch ďalších 30 min. Vrch koláča potrieme vodou, v ktorej sme predtým rozpustili práškový cukor. Samozrejme pečenie závisí aj od el. rúry, ktorá sa používa.

    Veľkonočný biely koláč  - obrázok 4

Diskusia k receptu

francuzska1
aj moja babka piekavala v koryte z 12kg muky, to si pamatam, volakededy davno pekavala aj na domace svadby... a ked uz bola starsia a nevladala miesit, chodil jej pomahat moj otec, bohuzial recept nemame a uz ani babku;-(((
ancicka
Parád ti narástol,no druhý raz môžeš teplotu stiahnúť po 30 min. na 120-130 °C.On sa parádne upečie a vrch koláča bude pekný zlatistý.
pusta
perfektný. ln sa chcem spýtať, ten pekáč si ničím - myslím tukom nevymazala? stačí na sucho vložiť? chystám sa ho upiecť. zdá sa mi, že si pekáč vymazala. dakujem za odpoved.
jano46
pekáč som vymastil palmarinom, akosi som to pozabudol napísať do receptu, idem to opraviť, dík za upozornenie aj radu
radost
z takéhoto cesta-okrem vajíčka /nedávam žiadne/ - som teraz upiekla jablkový s mrveničkou..jednoduchá..spomienková dobrota...šikovný muž..:-)
douglas
Krasny! Top by som posypala pred pecenim platkami mandlami. Nevola sa tento kolac aj "kuchen"?
anina6
koláč sa ti vydaril parádny, u nás ho voláme pérový koláč. Aj by som ho upiekla na sviatky, len som trošku zanádchovaná, takže na budúce.
jozka2
Jano46,nie si ty nahodou z Kamenice n/Cirochou?Lebo taketo nadherne nadychane kolace sa tam piekli a pred sviatkami si ludia objednavali kamenicky kolac v pekarenskej predajni.
daguska
Pred rokmi sme si aj my kupovali "kamenicky kolac",ale kým vládala, pekávala takéto koláce mamicka mojej priatelky v kamennej peci.Dnes si ho peciem sama,ale do cesta pridávam susené mlieko a podla receptu aj 9 tabletiek umelého sladidla.Tiez je pekný a chutný,ale tomu v peci pecenému sa nevyrovná.Pekne si upiekol.@jozka2 , pozdravujem Kamenicu nad Cirochou.
jano46
Ja som smer okolie srdca Zemplína, ale v Kamienke som bol raz na hubách, dobrý terén.
liza123
Môžem sa spýtať na veľkosť tej formy / plechu? Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia