Veľkonočný biely koláč
Autor receptu: jano46
Recept na tento Veľkonočný biely koláč mám od svojej mamy a tá zasa od svojej..... Podľa tohto receptu sa u nás piekli uvedené koláče pre celú rodinu, kde cesto minimálne z 10 kg múky sa miesilo v koryte (namiesto palmarinu sa vtedy používala bravčová masť) a finálny výrobok, koláč a páska sa piekli v peci. Cukor sa pridáva v takom množstve, ako sladký chceme mať koláč. Cesto má byť tak akurát, ani nie husté ani nie riedke. Príliš husté cesto zapríčiní, že koláč bude tuhej konzistencie.
30 minút príprava |
160 minút na 180 °C |
Postup
- Z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vymiesime cesto, ktoré necháme 1 hod. vykysnúť. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, z nich urobíme šúľky a tie potom spletieme. Preložíme do palmarínom vymasteného pekáča a znovu necháme 1 hodinu podkysnúť.
- Po hodine
- potrieme žĺtkom, ktoré zakrylo aj menšie deformácia počas podkysnutia, vložíme do rúry a pečieme
- pri 180 stupňoch 30 min. a potom pri 160 stupňoch ďalších 30 min. Vrch koláča potrieme vodou, v ktorej sme predtým rozpustili práškový cukor.
Samozrejme pečenie závisí aj od el. rúry, ktorá sa používa.