Veľkonočný biely koláč

Autor receptu: jano46

Recept na tento Veľkonočný biely koláč mám od svojej mamy a tá zasa od svojej..... Podľa tohto receptu sa u nás piekli uvedené koláče pre celú rodinu, kde cesto minimálne z 10 kg múky sa miesilo v koryte (namiesto palmarinu sa vtedy používala bravčová masť) a finálny výrobok, koláč a páska sa piekli v peci. Cukor sa pridáva v takom množstve, ako sladký chceme mať koláč. Cesto má byť tak akurát, ani nie husté ani nie riedke. Príliš husté cesto zapríčiní, že koláč bude tuhej konzistencie.

30 minút
príprava
160 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vymiesime cesto, ktoré necháme 1 hod. vykysnúť. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, z nich urobíme šúľky a tie potom spletieme. Preložíme do palmarínom vymasteného pekáča a znovu necháme 1 hodinu podkysnúť.
  2. Po hodine
  3. potrieme žĺtkom, ktoré zakrylo aj menšie deformácia počas podkysnutia, vložíme do rúry a pečieme
  4. pri 180 stupňoch 30 min. a potom pri 160 stupňoch ďalších 30 min. Vrch koláča potrieme vodou, v ktorej sme predtým rozpustili práškový cukor. Samozrejme pečenie závisí aj od el. rúry, ktorá sa používa.