Foto: kukulienka71
Piekla som ju trošku v predstihu, na sviatky totiž nebudeme doma. Cesto je veľmi jemné a plnka ľahučká.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
8 ks |
|
8 PL |
|
8 PL |
|
štipka |
|
Na poliatie: | |
1,5 dcl |
|
(na osladenie) |
|
Plnka: | |
5 dcl |
|
80 g |
|
2 ks |
|
250 g |
|
6 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
Na zdobenie: | |
2 hrste |
|
|
Postup
-
1
Recept som mala už dávnejšie vyhliadnutý zo staršieho vydania Báječnej ženy.
-
2
Vlúdila sa im tam chybička, ak by som varila puding z pol litra mlieka a 200g maizeny, to by sa ani miešať nedalo, bol by to betón. Použila som len dve balenia Zlatého klasu po 40g. Takto bol správne hustý. Prášok som rozmiešala v studenom mlieku, pridala vanilínový cukor, uvarila a nechala za občasného miešania vychladnúť.
-
3
Začala som pripravovať cesto. Po výbornej skúsenosti s tortovou hladkou múkou Babičkina voľba som si zadovážila viac jej druhov. Palacinky som také dobré ešte nikdy nejedla, vrele odporúčam. A teraz som tiež veľmi spokojná s jemnosťou cesta.
-
4
Vajcia som rozdelila, bielka so štipkou soli vyšľahala na pevný sneh, žĺtka s cukrom do bledej peny.
-
5
K žĺtkovej hmote som preosiala múku a dôkladne premiešala
-
6
po častiach som pridala aj sneh, jemne ho obracajúc do cesta vareškou, aby sa neubil.
-
7
Cesta bolo veľa, vybrala som rýchlo veľkú tortovú formu s priemerom 28cm, na spodok som upla pečiaci papier, boky som nevymazala a cesto som do nej naliala a urovnala. Takto som ho vložila do predom vyhriatej rúry na 180°C.
-
8
Korpus sa piekol presne 30 minút, nechala som ho vychladnúť vo forme.
-
9
Potom som ho vodorovne prekrojila na tri diely
-
10
počas chladnutia cesta som sa venovala plnke. Uvarila som instantnú kávu. Zmäknuté maslo som vyšľahala s práškovým cukrom, primiešala k pudingu, ochutila vaječným likérom. Ešte som pre odľahčenie primiešala aj dve lyžice gréckeho jogurtu.
-
11
Plnka bola penistá a veľmi chutná. Rozdelila som ju na tri časti.
-
12
Spodný korpus som lyžičkou poliala vychladnutou osladenou kávou, natrela naň a uhladila tretinu krému.
-
13
Takisto som navrstvila druhý diel. Vrchné cesto som trocha pritlačila a potrela zvyšným krémom, rovnako aj boky. Orechy som posekala na väčšie kúsky a nasucho popražila na panvici, potom som ich zbavila pripečenej šupky cez riedke sitko.
-
14
Drobné čokoládové vajíčka som nikde nenašla, tak som použila brusnice v čokoláde na ozdobu. Tortu som nechala v chlade, najlepšie cez noc.
-
15
Na prianie veľkej dcéry, ktorá príde po dlhej dobe domov, som urobila bryndzové pirohy a ako prekvapenie aj domáci zemiakový chlebík. Nech sa moji milovaní doma dobre najedia:-) Prajem aj vám požehnané a pohodové veľkonočné sviatky v kruhu svojich najbližších.
Len tak spontanne mi napadlo- este poprazit tie orechy na karamele, snad by to neuskodilo...
krásne nafotené, veľká pochvala a 5*
Prajem Ti krásne pohodové Veľkonočné sviatky i celej milej rodinke :-)
@haji , to zdobenie bolo v časopise, ja som len opražila orechy, aby mali šmrnc. Kávu je síce dosť vidieť, ale chuťovo je akurát, po stuhnutí cez noc je torta najlepšia, dobre vychladená a scelená. Si veľmi milá, ďakujem ti pekne:-)
@norikadz , myslím, že to je skvelý nápad, budem veľmi rada, ak ju niekedy upečieš.
@veronikkka , tieto chute máme tiež doma radi, je to dobre skombinované, preto ma aj recept zaujal. Ďakujem za pekné prianie, tebe tiež príjemné sviatky prajem.
Počúvaj, @salinka , chutí oveľa lepšie ako vyzerá:-P Je nízka. Inokedy ju upečiem v menšej forme a to 2x zo 4 vajec. Ďakujem za nakuknutie aj milý komentár