Veľkonočná torta (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Piekla som ju trošku v predstihu, na sviatky totiž nebudeme doma. Cesto je veľmi jemné a plnka ľahučká.

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Recept som mala už dávnejšie vyhliadnutý zo staršieho vydania Báječnej ženy.
  2. Vlúdila sa im tam chybička, ak by som varila puding z pol litra mlieka a 200g maizeny, to by sa ani miešať nedalo, bol by to betón. Použila som len dve balenia Zlatého klasu po 40g. Takto bol správne hustý. Prášok som rozmiešala v studenom mlieku, pridala vanilínový cukor, uvarila a nechala za občasného miešania vychladnúť.
  3. Začala som pripravovať cesto. Po výbornej skúsenosti s tortovou hladkou múkou Babičkina voľba som si zadovážila viac jej druhov. Palacinky som také dobré ešte nikdy nejedla, vrele odporúčam. A teraz som tiež veľmi spokojná s jemnosťou cesta.
  4. Vajcia som rozdelila, bielka so štipkou soli vyšľahala na pevný sneh, žĺtka s cukrom do bledej peny.
  5. K žĺtkovej hmote som preosiala múku a dôkladne premiešala
  6. po častiach som pridala aj sneh, jemne ho obracajúc do cesta vareškou, aby sa neubil.
  7. Cesta bolo veľa, vybrala som rýchlo veľkú tortovú formu s priemerom 28cm, na spodok som upla pečiaci papier, boky som nevymazala a cesto som do nej naliala a urovnala. Takto som ho vložila do predom vyhriatej rúry na 180°C.
  8. Korpus sa piekol presne 30 minút, nechala som ho vychladnúť vo forme.
  9. Potom som ho vodorovne prekrojila na tri diely
  10. počas chladnutia cesta som sa venovala plnke. Uvarila som instantnú kávu. Zmäknuté maslo som vyšľahala s práškovým cukrom, primiešala k pudingu, ochutila vaječným likérom. Ešte som pre odľahčenie primiešala aj dve lyžice gréckeho jogurtu.
  11. Plnka bola penistá a veľmi chutná. Rozdelila som ju na tri časti.
  12. Spodný korpus som lyžičkou poliala vychladnutou osladenou kávou, natrela naň a uhladila tretinu krému.
  13. Takisto som navrstvila druhý diel. Vrchné cesto som trocha pritlačila a potrela zvyšným krémom, rovnako aj boky. Orechy som posekala na väčšie kúsky a nasucho popražila na panvici, potom som ich zbavila pripečenej šupky cez riedke sitko.
  14. Drobné čokoládové vajíčka som nikde nenašla, tak som použila brusnice v čokoláde na ozdobu. Tortu som nechala v chlade, najlepšie cez noc.
  15. Na prianie veľkej dcéry, ktorá príde po dlhej dobe domov, som urobila bryndzové pirohy a ako prekvapenie aj domáci zemiakový chlebík. Nech sa moji milovaní doma dobre najedia:-) Prajem aj vám požehnané a pohodové veľkonočné sviatky v kruhu svojich najbližších.