Veľkonočná plnka

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 19. apríla 2011

Aj keď je veľa receptov na veľkonočnú plnku, pridám aj ja tento, je jednoduchý a chutný. Podávam ho ako prílohu k pečenej jahňacine, alebo ju jeme len tak samostatne so zeleninovým šalátom.

6 - 8
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500  g
500 g
125 g
8 ks
6 - 8  ks
2 hrste
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme bôčik a uvaríme údenú krkovičku. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme rožky, ktoré nakrájame na malé kocky a navlhčíme vývarom z údeného mäsa. Bylinky (petržlenovú vňať, čerstvú mladú prhľavu) tiež nakrájame nadrobno. Môžeme pridať aj pažítku. V miske vymiešame maslo spolu so žĺtkami a troškou soli. Pridáme na kocky nakrájaný upečený bôčik, údenú krkovičku, premiešame a pridáme navlhčené rožky a bylinky.

  2. 2

    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec zľahka vmiešame do plnky. Dochutíme čiernym korením, poprípade ešte soľou.

  3. 3

    Pečieme na vymastenom a strúhankou vysypanom plechu.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Robím to aj ja takto, ale dávam len údené, bôčik som ešte nedávala, tiež to môže byť dobré.Bylinky dávam, len nie pŕhľavu, neviem kde by som ju natrhala.
Takáto plnka sa u nás robila vždy, ale iba z bôčika a to vareného asi tak do polomäkka, následne sa to pomelie, na vrch sme vždy dávali vejáriky slaninky.
A tá přhľava je tam výborná a natrhať sa dá už teraz skoro všade, na každej lúke. Môžem povedať, že je to super.
ďakujem za komentáre, recept je odskúšaný a je naozaj dobrý. Prhľava u nás už rastie. Minulý rok som ju nemala a tak som miesto nej dala trošku líbečka, myslím že je to slovensky ligurček alebo vegeta. Len s ním opatrne, lebo je dosť aromatický.
@Evkalibka , poznám - veľmi dobrý recept, tiež robievam. niekedy dávam aj bravčové pliecko, kuracie mäsko a údenú krkovičku- ale to je už český recept pod názvom veľkonočná hlavička, ktorý som opísala z českej televízie.

Pridaj komentár k receptu: