Velibah fotorecept

eldina - fotkaeldina, 6. mája 2014
Velibah (fotorecept)
Foto: eldina

jedlo síce pochádza z Orientu, ale ako veľa iných, aj toto sa udomácnilo na Balkáne..chutné, jednoduché, lacné, pripomína lokše-čo viac si môže Slovák priať?..:)) Zobraziť celý popisjedlo síce pochádza z Orientu, ale ako veľa iných, aj toto sa udomácnilo na Balkáne..chutné, jednoduché, lacné, pripomína lokše-čo viac si môže Slovák priať?..:)) a ak by ste si ho chceli ochutiť /placku/, kľudne aj mäsom na spôsob kebabu

10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 bal
400 ml
1 PL
podľa potreby
Plnka:
4 - 5 ks
3 ks
podľa potreby
podľa potreby
trochu

Postup

  1. 1

    Potrebujeme: (na obrázku mám už vykysnuté cesto, uvarené zemiaky a osmaženú cibuľu)....z vody , cukru, soli , trochy múky a kvasníc urobiť kvások..neskôr zamiesiť cesto tak, aby bolo lepivé ....nechať vykysnúť

    Velibah (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zemiaky zomlieť spolu s cibuľou, osoliť a okoreniť, vykysnuté cesto domiesiť tak, aby sa už nelepilo, rozdeliť na taký počet guličiek, aby Vám stačila plnka, mne vyšlo 10 kusov..guľky trochu vyvaľkať

    Velibah (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na každý kus dať plnku

    Velibah (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    konce cesta spojiť tak, aby ste mali batôžky

    Velibah (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    otočiť ich na pomúčenej doske a potľapkať, aby sa plnka dostala do cesta, jeden kus vyvaľkať na veľkosť panvice(nevadí ani, ak bude trochu väčšie)

    Velibah (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    panvicu potrieť jemne tukom/či olejom/ a smažiť placky, na silnom ohni--ak máte šporhelt, môžte aj na ňom, budú chutnejšie..:)

    Velibah (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    o chvíľu rozvoniavajú po celej kuchyni..:)) ak Vám ostanú nezjedené placky, stačí ich už bez oleja osmažiť chvíľu na panvici, budú aj na druhý deň ako čerstvé..Dobrú chuť!---ešte dodám, že originál jedlo sa plní len varnými zemiakmi, toto je už zmodernizovaná verzia..:) do zemiakov môžte pridať miesto cibule aj postrúhanú cuketu.

    Velibah (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v jeden deň som to podávala bez mäsa (vid foto) a na druhý deň, nakoľko ostalo- s mäsom..

    Velibah (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

safran
šporhelt som už dávno nečítala ;-) potešilo rovnako ako recept @Eldina
verím, že sú výborné, robím obdobné indické: z polohrubej múky, bez droždia, cesto iba hodinu odpočíva, potierajú sa maslom a do plnky sa pridáva ešte čili a čerstvý ďumbier (takže skôr na chladnejšie dni)
jozka2
Rus by povedal,vkusnatina,velmi dobre na zahradne posedenie a kopec salatu este k tomu.Dobre si napiekla.
mijaita
Ako @safran jsem je jedla v Indii, ale tam je smazili v hodne oleji. Do te naplne davali koriandr a tak jsem po prvnim ochutnani zaplakala a placku vyhodila. Udelam si je podle tohodle receptu jenom s petrzelkou, konecne je ochutnam :-)
redenc
jozka i mamina -myslíte si, že dostanete metál za pokus obohatiť ruštinu?
kimlo
No jo, 4.mája zaregistrovaný...asi bol "banovaný"...
eldina
super, aj kurz ruštiny tu máme..:) niečo si z ruštiny pamätám, ale jedlo sme v škole nepreberali, takže toto je + vedomosť..:)
ampara
Kredenc...Edenc....Denc...Enc....hlásky sa nám míňajú....aj my sa minieme
salinka
Placky sa mi veľmi páčia a hlavne to, že neplávajú v oleji:-)