Foto: eldina
jedlo síce pochádza z Orientu, ale ako veľa iných, aj toto sa udomácnilo na Balkáne..chutné, jednoduché, lacné, pripomína lokše-čo viac si môže Slovák priať?..:)) Zobraziť celý popisjedlo síce pochádza z Orientu, ale ako veľa iných, aj toto sa udomácnilo na Balkáne..chutné, jednoduché, lacné, pripomína lokše-čo viac si môže Slovák priať?..:)) a ak by ste si ho chceli ochutiť /placku/, kľudne aj mäsom na spôsob kebabu
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
1 bal |
|
400 ml |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Plnka: | |
4 - 5 ks |
|
3 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
trochu |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: (na obrázku mám už vykysnuté cesto, uvarené zemiaky a osmaženú cibuľu)....z vody , cukru, soli , trochy múky a kvasníc urobiť kvások..neskôr zamiesiť cesto tak, aby bolo lepivé ....nechať vykysnúť
-
2
zemiaky zomlieť spolu s cibuľou, osoliť a okoreniť, vykysnuté cesto domiesiť tak, aby sa už nelepilo, rozdeliť na taký počet guličiek, aby Vám stačila plnka, mne vyšlo 10 kusov..guľky trochu vyvaľkať
-
3
na každý kus dať plnku
-
4
konce cesta spojiť tak, aby ste mali batôžky
-
5
otočiť ich na pomúčenej doske a potľapkať, aby sa plnka dostala do cesta, jeden kus vyvaľkať na veľkosť panvice(nevadí ani, ak bude trochu väčšie)
-
6
panvicu potrieť jemne tukom/či olejom/ a smažiť placky, na silnom ohni--ak máte šporhelt, môžte aj na ňom, budú chutnejšie..:)
-
7
o chvíľu rozvoniavajú po celej kuchyni..:)) ak Vám ostanú nezjedené placky, stačí ich už bez oleja osmažiť chvíľu na panvici, budú aj na druhý deň ako čerstvé..Dobrú chuť!---ešte dodám, že originál jedlo sa plní len varnými zemiakmi, toto je už zmodernizovaná verzia..:) do zemiakov môžte pridať miesto cibule aj postrúhanú cuketu.
-
8
v jeden deň som to podávala bez mäsa (vid foto) a na druhý deň, nakoľko ostalo- s mäsom..
verím, že sú výborné, robím obdobné indické: z polohrubej múky, bez droždia, cesto iba hodinu odpočíva, potierajú sa maslom a do plnky sa pridáva ešte čili a čerstvý ďumbier (takže skôr na chladnejšie dni)