Velibah (fotorecept)
Autor receptu: eldina
jedlo síce pochádza z Orientu, ale ako veľa iných, aj toto sa udomácnilo na Balkáne..chutné, jednoduché, lacné, pripomína lokše-čo viac si môže Slovák priať?..:)) a ak by ste si ho chceli ochutiť /placku/, kľudne aj mäsom na spôsob kebabu
10 porcií |
60 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Potrebujeme: (na obrázku mám už vykysnuté cesto, uvarené zemiaky a osmaženú cibuľu)....z vody , cukru, soli , trochy múky a kvasníc urobiť kvások..neskôr zamiesiť cesto tak, aby bolo lepivé ....nechať vykysnúť
- zemiaky zomlieť spolu s cibuľou, osoliť a okoreniť, vykysnuté cesto domiesiť tak, aby sa už nelepilo, rozdeliť na taký počet guličiek, aby Vám stačila plnka, mne vyšlo 10 kusov..guľky trochu vyvaľkať
- na každý kus dať plnku
- konce cesta spojiť tak, aby ste mali batôžky
- otočiť ich na pomúčenej doske a potľapkať, aby sa plnka dostala do cesta, jeden kus vyvaľkať na veľkosť panvice(nevadí ani, ak bude trochu väčšie)
- panvicu potrieť jemne tukom/či olejom/ a smažiť placky, na silnom ohni--ak máte šporhelt, môžte aj na ňom, budú chutnejšie..:)
- o chvíľu rozvoniavajú po celej kuchyni..:)) ak Vám ostanú nezjedené placky, stačí ich už bez oleja osmažiť chvíľu na panvici, budú aj na druhý deň ako čerstvé..Dobrú chuť!---ešte dodám, že originál jedlo sa plní len varnými zemiakmi, toto je už zmodernizovaná verzia..:) do zemiakov môžte pridať miesto cibule aj postrúhanú cuketu.
- v jeden deň som to podávala bez mäsa (vid foto) a na druhý deň, nakoľko ostalo- s mäsom..