Velibah (fotorecept)

Autor receptu: eldina

jedlo síce pochádza z Orientu, ale ako veľa iných, aj toto sa udomácnilo na Balkáne..chutné, jednoduché, lacné, pripomína lokše-čo viac si môže Slovák priať?..:)) a ak by ste si ho chceli ochutiť /placku/, kľudne aj mäsom na spôsob kebabu

10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: (na obrázku mám už vykysnuté cesto, uvarené zemiaky a osmaženú cibuľu)....z vody , cukru, soli , trochy múky a kvasníc urobiť kvások..neskôr zamiesiť cesto tak, aby bolo lepivé ....nechať vykysnúť
  2. zemiaky zomlieť spolu s cibuľou, osoliť a okoreniť, vykysnuté cesto domiesiť tak, aby sa už nelepilo, rozdeliť na taký počet guličiek, aby Vám stačila plnka, mne vyšlo 10 kusov..guľky trochu vyvaľkať
  3. na každý kus dať plnku
  4. konce cesta spojiť tak, aby ste mali batôžky
  5. otočiť ich na pomúčenej doske a potľapkať, aby sa plnka dostala do cesta, jeden kus vyvaľkať na veľkosť panvice(nevadí ani, ak bude trochu väčšie)
  6. panvicu potrieť jemne tukom/či olejom/ a smažiť placky, na silnom ohni--ak máte šporhelt, môžte aj na ňom, budú chutnejšie..:)
  7. o chvíľu rozvoniavajú po celej kuchyni..:)) ak Vám ostanú nezjedené placky, stačí ich už bez oleja osmažiť chvíľu na panvici, budú aj na druhý deň ako čerstvé..Dobrú chuť!---ešte dodám, že originál jedlo sa plní len varnými zemiakmi, toto je už zmodernizovaná verzia..:) do zemiakov môžte pridať miesto cibule aj postrúhanú cuketu.
  8. v jeden deň som to podávala bez mäsa (vid foto) a na druhý deň, nakoľko ostalo- s mäsom..