Vegánsky fazuľový koláč

linnet687 - fotkalinnet687, 26. mája 2015
Vegánsky fazuľový koláč
Foto: linnet687

Mala som namočené fazule a nevedela, ako ich ďalej spracovať. Tak som opäť raz brúsila po internete a našla som niekoľko receptov na fazuľové Zobraziť celý popisMala som namočené fazule a nevedela, ako ich ďalej spracovať. Tak som opäť raz brúsila po internete a našla som niekoľko receptov na fazuľové koláče, ktoré som dosť upravila a skombinovala podľa seba a toto je výsledok. Na to, že je v ňom fazuľa, chutil tento koláč skutočne výborne.

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

70 g surová
90 g
20 g nasekané
21 g
2 PL
10 g
30 g
15 g
1 ks
100 ml
Na vrch:
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Fazule si namočíme deň vopred a potom uvaríme domäkka v inej vode. Vodu zlejeme. Fazule mali po uvarení hmotnosť okolo 240g - pre tých, čo by chceli použiť z konzervy. V receptoch sa väčšinou písalo, že sa majú fazule rozmixovať, no ja tu nemám mixér, tak som ich po uvarení roztlačila takým väčším mažiarom, ktorý tu máme. Nakoniec to bolo v koláči aj lepšie myslím si, ostali tam aj menšie kúsky fazúľ.

  2. 2

    Sypké suroviny si zmiešame - múku, nasekané mandle, kakao, karob, vanilkový cukor. Karob je známy ako svätojánsky chlieb, je to prášok podobný kakau, akurát je trochu viac sladký. Kto nemá karob, môže použiť kakao a prípadne viac prisladiť. Celkovo som tento koláč robila menej sladký a snažila som sa aspoň čiastočne nahradiť cukor iným sladidlom.

  3. 3

    Banán si roztlačíme, ak je už dosť zrelý. Ak nie, skúste ho tiež rozmixovať, prípadne nastrúhať na strúhadle s malými dierkami, trochu sa to šmýka, ale funguje to :) K banánu pridáme mlieko olej a ryžový sirup. Do zmesi opatrne vmiešame fazule a sypkú zmes. Ak je cesto príliš husté, zriedime trochou vody. Dáme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180-200°C. Čas som presne nesledovala, ale piekol sa dlhšie, okolo tých 40-50 minút. Závisí aj na hrúbke koláča. Ku koncu treba skúšať špajlou.

  4. 4

    Na obrázku mám už odkrojený koláč na raňajky potretý maslom a posypaný kokosom.

Diskusia k receptu

jozka2
Fazulove kolace ci zmrzlinu milujem.Vela krat sa podava v Thajskych restauaraciach.
martamm
Pre mna velmi zaujimavy recept, fazula je moja oblubena suroviny, takze urcite si takyto kolacik upeciem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia