Vegánska bezlepková jadranská torta
Foto: mirkajan
Túto tortu piekol dedko dcére, keď chodievala ku nim na prázdniny. Dnes oslavovala 20-te narodeniny a jej požiadavka bola vegánska verzia jadranskej torty. Jej Zobraziť celý popisTúto tortu piekol dedko dcére, keď chodievala ku nim na prázdniny. Dnes oslavovala 20-te narodeniny a jej požiadavka bola vegánska verzia jadranskej torty. Jej vegánstvom síce nie som nadšená, ale čo by matka neurobila pre svoje mláďa, poňala som to ako výzvu a podarilo sa.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
120 g |
|
70 g |
|
50 g |
|
80 g |
|
1 ČL |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
150 ml |
|
|
|
Krém 1: | |
400 ml |
|
60 g (kukuričný škrob) |
|
100 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
Krém 2: | |
450 ml |
|
|
Postup
-
1
Korpus: Vymiešame rastlinný tuk s cukrom do penista. V mise zmiešame múku (kto nepotrebuje bezlepkový variat, použije 130 g polohrubej múky), prášok do pečiva a kakao, zmes postupne zašľahávame do tuku s cukrom. Na záver do cesta vmiešame banán roztlačený na kašu a mlieko (pri normálnej múke by malo stačiť 100 ml mlieka). Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy (priemer 24 cm) a pečieme pri 180 °C cca 35 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí som korpus vybrala z formy, preniesla na tanier, ale odnímateľný okraj formy som dala okolo korpusu, aby udržal tvar oboch krémov.
- 2
Krém 1: Lieskové oriešky dáme na plech a necháme v rúre piecť pri 200 °C 10 minút. V utierke odstránime šupky a pomelieme. Uvaríme hustý puding z mandľového mlieka, Maizeny a trstinového cukru. Necháme vychladnút, vymiešame s rastlinným tukom, nakoniec pridáme pomleté lieskové oriešky. Použila som tento rastlinný tuk.
- 3
Krém 2: Vyšľaháme dotuha vegánsku náhradu šlahačky. Použila som túto.
- 4
Dokončenie: Na vychladnutý korpus natrieme orieškový krém a necháme stuhnúť cez noc v chladničke. Ráno vyšľaháme vegánsku šľahačku a nanesieme na orieškový krém, necháme stáť asi 1 hodinu v chladničke. Odstránime rám tortovej formy. Zdobíme podľa seba, my sme na vrch nastrúhali čokoládu, nastriekali ozdoby zo zvyšku šľahačky a dozdobili čokoládovými ozdobami. Dobrú chuť!
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem. Mala som z toho nervy už týždeň vopred, lebo párkrát som piekla podľa vegánskych receptov, ktoré doniesla dcéra domov a nikdy tie koláče nevyšli tak ako mali, takže teraz som urobila vlastnú úpravu klasického receptu.
To bola výnimočná príležitosť, inak by som sa na to nedala nahovoriť ani ja.
ja mam mladata dve, o maly kusok starsie ako Tvoja Dominika. Ani keby spojili sily a slubovali hory doly, tak na takyto projekt by ma nenahovorili ani za nic.
Naozaj vysoko ocenujem, ze si sa tejto vyzve postavila celom. Aj tu medzi nami je dost Varechacov, ktori preferuju vegansku stravu.
A ze si tyzden nespala, tak to ti verim.