Vatové rezy fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 9. marca 2014
Vatové rezy (fotorecept)
Foto: tkatka

Túto dobrotu som už nejedla ani neviem odkedy. Tiež je od babičky, len som to trochu pozmenila. :)))

52 ks
porcií
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
210 g
2 PL
80 g
80 g
6 g
Krém:
150 g
3 ks
1 PL
3 čl (rum)
250 g
Pena:
3 ks
180 g
Poleva:
83 g
100 g
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s kryštáľovým cukrom vyšľaháme,postupne pridávame horúcu vodu. Potom pridáme jahodový a malinový puding (prášok) s práškom do pečiva, zamiešame. Ak nemáte radi ani malinový ani jahodový puding tak namiesto týchto práškov môžete pridať 160 g zlatého klasu, tak dostanete vanilkový variant. :)))

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme jahodový a malinový puding (prášok) s práškom do pečiva, zamiešame.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielok...

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a opatrne zamiešame.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vylejeme na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme pri 190 °C za 40 minút.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto sa nám krásne upieklo.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto po vychladnutí vodorovne prekrojíme na polovicu.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Práškový cukor, žĺtky, mlieko, rum a maslo dáme do mysy a vyšľaháme krém. Do druhej mysy dáme kryštálový cukor a bielka.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krém natrieme na spodný korpus...

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a položíme naň vrchný korpus.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bielky s cukrom vyšľaháme na vodnom kúpeli do tuha.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pena je vtedy dobrá keď šľahač vytiahneme a pena ostane stáť (viď obrázok).

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Penu natrieme na vrch korpusu.

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Poleva: ceru roztopíme v hrnci pridáme olej, stiahneme z ohňa a trošku počkáme, pridáme nalámanú čokoládu a necháme postáť. Polevu zamiešame, aby bola hladká. Tiež počkáme, aby nebola príliš riedka. Polejeme zákusok a necháme stuhnúť. Nakrájame (nôž ponoríme do horúcej vody, aby sa čokoláda nelámala).

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotové vatové rezy :)))

    Vatové rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

aankaa
jááááj,ty mi robíš chúúťky.....:-).....krááááááásny koláčik......:-)
medovnicek
aj ja si veru recept ukladám, pamätám si, že kedysi dávno moja sestra piekla bábovku, kde nešla múka len pudingové prášky a všetkým nám chutila:), krásne rezy
eviana
@tkatka , vyzerajú veľmi fajne tieto rezy, naozaj ako vatička museli byť, babička vedela piecť, zrejme si po nej tento talent zdedila :) 5*
1x lianka
kara
Koláčik sa mi veľmi páči lebo je bez múky. Ja pečiem pudingovú bábovku. Len sa mi nepáčia tie surové žĺtky.Nedá sa to niečim nahradiť?
heliana
aj ja som sa pozastavila nad žĺtkami, možno keby sa vyšľahali nad parou s cukrom potom pridať vychladnuté ku zvyšku krému. Predsa len v lete je riziko konzumovať surové vajíčka. Ináč koláčik musí byť chutný.
tkatka
Ďakujem veľmi pekne za komentáre veľmi ma potešili :)))
tkatka
@eviana presne ako píšeš boli ako vatička (už ich niet) :))) Babička vedela veľmi dobre piecť :)))
jaroslava31
Úžasné cestíčko, možno trochu zabudnuté, ale je to škoda. Doma sme pekávali vatovú tortu, doposiaľ mám jej chuť v ústach. Vďaka
1x lianka
tkatka
@kara tak urob ako píše @heliana len k žĺtkom a cukru pridaj aj mlieko a potom po vychladnutí prišľahať maslo a rum.
mimina
Ukladám do KK. Krém ale tiež budem meniť, predsa len tie surové vajíčka ...
amelie
krásny koláčik:-))) určite upečiem čo najskôr, vajíčka kupujem čerstvé od suseda na dedine, ktorý má sliepok plný dvor, čerstvejšie už ani nemôžu byť:-)
1x lianka
olinka12
Koláčik vyzerá výborne ukladám a určite vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia