Foto: Dr. Oetker
Suroviny
Na 2 koláče s priemerom 26 cm: | |
1 vrecko |
|
300 g |
|
25 g |
|
1/2 KL |
|
150 ml |
|
40 ml |
|
1 ks |
|
Na náplň: | |
500 g |
|
50 g |
|
1 balíček |
|
1 ks |
|
250 g |
|
220 g |
|
2 pl |
|
Na potretie a ozdobenie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Na prípravu cesta zmiešame Pomocníka na prípravu kysnutého cesta Expres s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom a vajcom. Elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajce a ručne vymiešame do hladka.
- 2
Na pomúčenej doske cesto okamžite rozdelíme na dva diely a z každého na plechu vytvarujeme koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecka koláče naplníme tvarohovou a makovou náplňou a lekvárom zmiešaným s rumom. Ozdobíme olúpanými mandľami.
- 3
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C, v plynovej rúre stupeň 3).
- 4
Náš tip: Mandle najskôr olúpeme ponorením na niekoľko minút do vriacej vody, kde ich sparíme. Vodu zlejeme, mandle ľahko olúpeme a osušíme. Ak ich chceme olúpané uchovať dlhší čas, osušíme ich v mierne vyhriatej rúre.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Boli fantasticke, ale ako klasika sa na vsetko pouzival len mak, orechy, tvaroh a slivkovy lekvar.
Ja robievam rada moravske kolaciky, ktore mi tuto dobrotu stale pripominaju.