Valašské koláče

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta zmiešame Pomocníka na prípravu kysnutého cesta Expres s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom a vajcom. Elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajce a ručne vymiešame do hladka.
  2. Na pomúčenej doske cesto okamžite rozdelíme na dva diely a z každého na plechu vytvarujeme koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecka koláče naplníme tvarohovou a makovou náplňou a lekvárom zmiešaným s rumom. Ozdobíme olúpanými mandľami.
  3. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C, v plynovej rúre stupeň 3).
  4. Náš tip: Mandle najskôr olúpeme ponorením na niekoľko minút do vriacej vody, kde ich sparíme. Vodu zlejeme, mandle ľahko olúpeme a osušíme. Ak ich chceme olúpané uchovať dlhší čas, osušíme ich v mierne vyhriatej rúre.