V rúre pečené zemiaky

dorisa - fotkadorisa, 6. januára 2012
V rúre pečené zemiaky
Foto: dorisa

Takéto zemiačiky pripravujem často na večeru, keď máme chuť.

1
porcia
5 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

 malé
 ( nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Zemiaky dôkladne umyjeme , osušíme, rozkrojíme na štvrtinky, dáme do pekáča, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a rascou. Možeme pridať aj cesnak. Zemiačiky v šupke takto pečené sú aj zdravšie a chrumkavučké. Jeme ich len samé, alebo tiež aj ako príloha, napríklad k vyprážanej parenici. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

hubata
Tak toto býva moja najčastejšia večera, len zemiačky robím vo woku. Sú jednoducho neodolateľné s hocičím. Určite máš zemiaky zo záhrady - nech ma už závisť rozpučí.......
klaura
Ja by som cesnak dala určite neskôr ... nezhorkne, kým sa zemiaky upečú ? Inak ... toto jedlo máme veľmi radi a s kyslým mliekom (zakysankou)
sovka62
Tiež pečiem rovno v plechu, bez papiera na pečenie, ale solím až hotové, inak sa prilepia, napriek tomu že plech je vymastený a veľmi ťažko sa vyberajú.
tinca
po sviatkoch dobre padnú aj samé, máš ich lákavé:)
marcy
cesnak pridávam celý so šupkou zarovno so surovými zemiakmi,aj on je lahôdka :))
mataliptak
takéto zemiačky sú najlepšie ..... ja tiež dávam cesnak hned na začiatku a vobec nezhorkne , vdaka za pripomenutie :-)
bejgi
@dorisa , zajtra na obed budem aj ja také fajnové piecť, no ja posypem čerstvým rozmarínom :)
tatranka
Toto je pochúťka,ktorá sa nikdy nepreje a vždy ma dostane.
sportak
Máte pravdu, pečené zemiaky nikdy nesklamú. Vďaka za pekný recept a inšpiráciu na zimné večery Dorisa.
cica2
tak to už áno, je to výborná mňamka a aj k tej parenici, supér!
litzy24
takto si ich robím ja aj s priateľom a nevieme sa ich dojesť :D navyše som nedávno čítala, že pečené zemiaky majú veľa vytamínu B. Neviem či je to pravda, ale sú naozaj neodolateľné!
litzy24
zabudla som pridať, že sú skvelé s kyslým mliekom (ja mám radšej acidko)
dorisa
@litzy24 , máš pravdu, takéto zemiaky sú skvelé, ja som so šupkou naučila aj priateľa jesť, a my máme svoje zemiaky také, že sú mäkké, ale pritom sa upečú dochrumkava. Ďakujem za komentár.
marianne69
ako decko sam sa ich nevedela dojest,ale musela som mat k nim kysku:-) a moj muz si ich musi spavit aspon raz tyzdenne,tak ich lubi,je to dobrota
jarunka
Pecene zemiacky, to je pochutka. Ja davam ak mam tiez cerstvy rozmarin. Teraz si pestujem v kvetinaciku.
ajuschka
ahojte, citam tu ze pomaly vsetky sadite zemiacky. Ja by som chcela tento rok dat prvy krat, ale lamem si hlavu s vyberom dobrej sadby... hladam zemiacky take kremove, nie sypke, dobrucke, maslove :) poradteee :)
prdelinka
takéto robí aj moja babka a ja ich miluje,len tam dáva ešte drvenú rascu :)
jaguar
Super a trochu zapečené s nastrúhaným syrom, zapíjať 1% kýsle mlieko
jozka2
no tak k tomu vam musim napisat moj zazitok.V prvom rade ,ak ich peciem k masu tak prvy chod pre mna je ukradnut zopar a s kefirom takymm po domacku riadne zirnym a po druhe mi to pripomenulo nasu navstevu z Canady bratranec mojho muza/rodeny v Canade/ja som sla do prace,moj muz ostal doma /marodoval/ a na obed uvaril nove zemiaky s kyslym mliekom no nas canadan sa z toho nemohol prebrat,ale jedol nic mu neostavalo moj muz nevedel varit okrem caju a zemiakov .
ziegelfeld1968
A najzdravšie sú tie kúpené, v šupke uvarené zemiaky,"ochutené" chemickými prípravkami, alebo že by mandelinky zbierali pestovatelia po poliach ručne? V obchode kúpených zemiakoch sa najväčšie svinstvo nachádza práve v šupke.
ziegelfeld1968
@Dorisa (7.1.2012 13:48)
Kto pestuje doma zemiaky, vie že bio zemiaky neexistujú. Nepoznám záhradkára, ktorý by ručne zbieral mandelinky. Zemiaky sú vďačná, nenáročná poľnohospodárska plodina, ktorú treba chrániť buď ručným zberaním mandeliniek alebo chemickými prostriedkami. Chcel by som ťa vidieť ako beháš každý deň od kopčeka ku kopčeku a ručne zbieraš mandelinky do nádoby až pokým zelená byľ nevyschne.V opačnom prípade tie hnusné kobylky ti zožerú všetky listy a môžeš si ísť kupovať zemiaky do hypermarketu.Na tejto stránke už bola jedna veľká, nemenovaná šéfkuchárka, ktorá varila z bio diviačieho mäsa a to je taká istá volovina ako bio zemiaky.

terezkaterka
Zemiaky pripravujem pri všetkych spôsoboch iba ošúpané. Dôvod, sú veľmi zlé. Po ošúpaní čierne , sivé. Všetko músím vykrajovať. Nebudem to svinstvo variť. Nemám šťastie kúpiť zdravé zemiaky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia