Foto: mrcookiecook
Úliky boli a sú v našej rodine Top. Už od detstva. Nikdy nemohli chýbať na žiadnej rodinnej oslave, či na Vianoce. Čo dodať ešte Zobraziť celý popisÚliky boli a sú v našej rodine Top. Už od detstva. Nikdy nemohli chýbať na žiadnej rodinnej oslave, či na Vianoce. Čo dodať ešte viac? Úliky sú úliky... :-) Dnes už asi ťažko zohnať originál formičku na ne, predávajú sa už len kadejaké otváracie a v tvare úľa. Tieto majú síce tvar akéhosi špica, no je to malý včelí úlik. Tento recept pochádza od našej babky. A originál? Ťažko povedať, no mám aj výstrižok zo 60. rokov, kde sú použité tieto "špicaté" formičky. Recept je asi na 45 až 50 kusov...
príprava
Postup
-
1
Orechy zmiešame s cukrom a pridáme vajce...
-
2
Z týchto troch vecí vypracujeme cesto...
-
3
Z cesta robíme malé guľky, veľké asi ako stredne veľký vlašský orech (priemer asi 3,5cm), ktoré obalíme v práškovom cukre, aby sa neprilepili na formičku, keď budeme robiť úliky...
-
4
Takto vyzerá originál formička na úliky, no dá sa použiť aj iná...
-
5
Do formičky naberieme cukor a vysypeme. Potom do nej natlačíme orechovú guľku asi tak ako je na obrázku, za rovno otvoru...
-
6
Do hmoty vo formičke urobíme prstom, s primeraným citom aby sa hmota nepretrhla jamku...
-
7
Vyklápame úliky, formičky ako na pieskovisku... :-) Keď máme všetko cesto minuté a úliky vyklopené, dáme ich na nejaký čas stuhnúť a vyschnúť do chladničky, asi hodinku, dve...
-
8
Urobíme si plnku. Použijeme dve vajcia, kakao a práškový cukor...
-
9
Za stáleho miešania do zhustnutia uvaríme kakaový krém. Do vychladnutého pridáme maslo a dobre vymiešame...
-
10
Plnka je hotová...
-
11
Plníme plnkou, uzavrieme piškótou a nakoniec namočíme do čokolády a necháme stuhnúť v chlade...
-
12
Dobrú chuť... :-)
Diskusia k receptu