Ukrajinský kapustový závin fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. augusta 2016

Myslím, že tu dlhý úvod písať netreba, krajina pôvodu hovorí za všetko:-)

35 minút
príprava
35 minút
na 160-200 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
100 g
1 ks
1 PL
Plnka:
400 g
100 ml
1 KL
150 ml
100 g (alebo iná údenina)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čakala som návštevu a vybrala som pre ňu tento slaný koláč. Dobrá kamarátka nám mala priniesť dávno vytúžené mačiatko, no vyskytli sa komplikácie, nakoniec sme si preň museli zájsť, tak som koláč zabalila spolu s levanduľovým sirupom, ktorý bol chystaný tiež ako pohostenie. Sirup je skvelý, vďaka, @slavkabis:-) Tento kapustový závin je asi najlepším slaným koláčom, aký som kedy piekla.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postup: Do preosiatej múky som pridala soľ, vajce, nastrúhané studené maslo a pripravila som aj mlieko. Miesiť treba rýchlo, maslo sa rozpúšťa od teplých rúk.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo fólii sa má nechať stuhnúť v chladničke hodinku.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som chystala plnku: dvojkilovú kapustu som očistila od nevzhľadných listov, rozštvrtila a jednu štvrťku, čo mala zhruba 40 dkg, som porezala na tenké a menšie rezance do hrnca. Kapustu som osolila a podliala 100 ml vody, priviedla k varu, zakryla a dusila do mäkka.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som ju okorenila, osladila a zaliala smotanou.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto sa dusila ešte do zhustnutia, už nie dlho, len kým sa tekutina vsaje a odparí.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrniec som vložila do studenej vody, aby kapusta úplne vychladla. Bola úplne božská, zaradím aj ako prílohu k inej príležitosti. Na pomúčenej doske som následne rozvaľkala cesto na tvar obdĺžnika s dĺžkou, akú má plech, na ktorom koláč budem piecť. Hrúbka plátu bola asi 2 mm, šírka taká, aby sa po naplnení závin mohol spojiť. Cesto je veľmi mastné a tým aj krehké, treba podľa možnosti pracovať rýchlo, lebo sa maslo v ňom topí. Vždy ho treba podsypať, aby sa nelepilo. Mám rešpekt pred takýmto pomerom múky a masla, vždy len dúfam, že to dobre dopadne.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do stredu sa mali poklásť kocočky šunky (ja som ju predvčerom minula, tak som dala, čo som našla - sekanú so syrom), nato kapustovú plnku a navrch znova kocky údeniny.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aj keď plnka nie je taká vlhká akoby sa zdala, verila som, že mastné cesto nenasaje tekutinu a pekne sa upečie. V knihe sa písalo, že sa má z dvoch dlhších strán odkrojiť pás cesta na ozdobu. No, šlo to s veľkým zatajením dychu, lebo som tušila, že cesto spojím len vďaka Pánu Bohu, ako sa vraví, také bolo "vypočítané":-) jeden kraj sa mal preložiť cez druhý.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    našťastie sa to podarilo, závin sa nepotrhal a opatrne som ho spojom smerom nadol preložila na papierom vyložený plech.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odkrojky som spojila dokopy, rozdelila na dve rovnaké časti a tie vyšúľala na dlhé a tenké šnúrky na ozdobu koláča. Vlnkovito som ich jednu cez druhú pritisla na vrch. Celý závin som potrela rozmiešaným žĺtkom a na viacerých miestach som ho prepichla vidličkou.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Recept ho kázal piecť 50 minút na 160°C. Takéto mastné cestá to ale pri nízkej teplote nemajú ľahké, to sa ukázalo aj v prvých minútach pečenia - maslo začalo zbesilo vytekať a cesto sa ledva pieklo, tak som musela pridať teplotu, na 200°C to už potom vyzeralo inak. Veď aj lístkové cesto pečiem rýchlo na vysokej teplote. Tu je plnka vlastne udusená, veľa nepotrebuje a upiecť sa má len obal. Nakoniec sa koláč upiekol za 35 minút. Zvedavo som čakala, kedy vychladne, aby som ho mohla prekrojiť a presvedčiť sa, či sa podaril.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podaril sa! A bol naozaj veľmi dobrý, čo sa cesta aj plnky týka, ozaj fajnotka. Upečený aj zospodu

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tak, keď sa vám páči, upečte si ho a vychutnajte aj vy doma, naozaj sa oplatí;-)

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A ešte dlžím fotku mačiatka (čo už ani také malé nie je), ktoré sa stalo členom našej rodiny. Vitaj miláčik:-)

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@terinka55 , @izabella929 , @jack , @jerica , @siisa , @alena45 , @monty469 , všetkým vám srdečne ďakujem za krásne slová, teším sa pritom, že oceňujete recept rovnako, ako sa zapáčil aj mne. Izka, tvoje záviny som obdivovala už viackrát, tu na Vareche sú tuším kapustové záviny z kysnutého cesta a najviac s kyslou kapustou plnené.
Čo sa týka cesta, treba sa s ním vysporiadať, ak to šlo mne, pôjde to aj inému, prípadne urobiť o niečo menej plnky alebo viac cesta, aby to nebolo o vláok pri tom zavínaní. Verím, že sa vydarí a bude chutiť, tá plnka nemá chybu!
Mačiatko sa aklimatizuje, je veľmi prítulné a hravé, ale ešte plaché. Dcérka má postarané o program:-))
Pekný večer želám.
Veď to závin ktorý robila aj moja babka. Až som ostal ako mechom udrety. Konečne už mám ten recept. Veľká vďaka. Hneď ho ukladám aj na kľuč aby sa mi nestratil. Za to máš 5*.