Uhorky zavárané v rúre

Autor receptu: danda3

A takto vlastne zaváram všetko, nielen uhorky, ale aj kompóty, kečupy, lečo, proste všetko, čo sa musí sterilizovať. Na šporáku nestraší žiadny hrniec, s pohármi je ľahká manipulácia a pokiať sa jedna dávka sterilizuje, pripravujem si ďalšie poháre, nálev a pod.

60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na uhorky má každý svoj osvedčený recept, ja robievam podľa návodu na Zelku (Zeku, Nakladači a pod.) + pridávam 100g cukru a jednu čili papričku, na dno kôpor. Kedysi som dávala aj cibuľu aj mrkvu, ale teraz len šup-šup do pohárov, zaliať nálevom, zavrieť, dať sterilizovať, schovať do pivnice. Vrchnáky od pohárov dám do kovovej misy alebo hrnca, a zalejem ich vriacou vodou, nechám postáť, kým naložím do pohárov ovocie alebo zeleninu, potom scedím a dám na poháre.
  2. STERILIZÁCIA: Na dno plechu dám noviny, poukladám poháre, aj veľké aj malé, aké mám akurát naplnené, na plech nalejem vodu až po okraj plechu a zapnem rúru na 150 stupňov, keď sa rúra vyhreje na požadovanú teplotu, hodinky nastavím na 15 minút. Potom teplotu znížim na 100 stupňov a sterilizujem ďalších 45 minút. Po skončení vyberime, zabalím do deky a nechám vychladnúť.