Uhorky nakladané bez zavárania

rea1 - bez fotkyrea1, 10. júla 2012

Pamätám sa, že takto zavárala uhorky moja mama, keď som bola ešte malá. Keď sa nám pred rokmi urodila taká záľaha uhoriek, že som Zobraziť celý popisPamätám sa, že takto zavárala uhorky moja mama, keď som bola ešte malá. Keď sa nám pred rokmi urodila taká záľaha uhoriek, že som nevedela, čo s nimi, spomenula som si a skúsila som. Napodiv, recept fungoval. Veď prečo by nemal, no nie?

Suroviny

  alebo zelko




Postup

  1. 1

    Dobre očistené väčšie uhorky naložíme do 3 - 5 litrových zavaracích fliaš. Pridáme kôpor, chren a všetky ostatné čáry-máry, na ktoré sme pri uhorkách zvyknutí.

  2. 2

    Z celofánu si nastriháme štvorce cca 25x25 cm, zložíme vždy dva na seba a namočíme do vody.

  3. 3

    Nálev uvaríme podľa návodu na vrecúšku a ešte horúci - čo najhorúcejší - ho nalievame do fliaš na uhorky. Ja, v snahe vyhnúť sa prasknutiu fľaše, ju vždy postavím na nôž. :-) Na vrch fľaše položíme mokrý celofán a dobre pevne zaviažeme motúzom. Alebo špagátom. Ako kto. :-)

  4. 4

    Fľaše dobre zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Samozrejme, že ich nestaviame hore dnom! :-) Na druhý deň je celofán stvrdnutý, fľaša vzduchotesne uzatvorená a uhorky môžeme odložiť. Chuťou i trvanlivosťou sa vyrovnajú uhorkám nakladaným do klasicky zatváraných pohárov, len opäť, tak ako uhorky v súdku, aj tieto majú tú výhodu, že môžeme použiť aj väčšie kusy, ktoré sa do 0,7 dl fliaš nezmestia. Možno sa na fľaše s takto zavarenými uhorkami môžu použiť aj klasické viečka ale to neviem, neskúšala som, pre mňa má punc spomienok ten celofán.

Diskusia k receptu

medulienka122
dajú sa aj klas. viečka, ja to tak robím, a uhorky som roky nesterilizovala, len som to tak robila, ako píšeš. Asi 3O rokov boli furt o.k., iba raz sa na nich vytvorila parádna plieseň- to ich manžel vzal z obchodu trochu na výlet - asi sa zaparili. ináč s tým celofánom sa pamätám, je to super ! dobrá si- že vraj neobracať- che
aroooo
takto isto sme nakladali uhorky aj my, len sa nedávali do deky a vydržali do druhej úrody/ak sa nezjedli skôr/
eva53
no,to je problém dobrých uhoriek,že nevydržia ani do budúcej sezóny,nie žeby sa pokazili,ale sa zjedia
sovka62
Aj naša mama ich takto zavárala, nikdy nesterilizovala a vždy ich dávala do veľkých pohárov, do malých išli len kompóty. Ale mne sa to nedarilo, tak som si zvykla sterilizovať.
nadia56
takto robila uhorky aj moja babicka aj moja mama a ja pokracujem v rodinnom recepte, nikdy sme nesterilizovali, len ja nedavam celofan, dokonca nevarim ani nalev, do naplneho pohara uhorkami pridam studeny ocot, nasypem krystalovy cukor, pridam trosku deka a zalejem horucou vodou z varnej kanvice, dam viecko, uzavriem a otocim hore nohami, zabalim do deky a do druheho dna necham oddychovat, este sa mi nestalo, zeby viecko nechytilo a uhorky sa pokazili, uhorky pred nakladanim necham jeden den ovadnut, potom sa lepsie plnia do poharov a nasiaknu viac sladkokysleho nalevu:-)
martamm
Ja som iba raz robila bez sterilizovania, ale začali mi kysnúť, neviete, kde som mohla urobiť chybu?
rea1
a ja som si myslela, bohvie aky zabudnuty sposob zavarania uhoriek vam pripomeniem. lebo z mojich kolegyn a znamych to takto nerobi nikto. alebo mozno robi a hanbi sa priznat! :-)))) to len ja som asi take pako, ktore sa snazi pripominat a rozsirovat vsetky mozne stare a pozabudane recepty po babkach, omamach, nagymamach a inych tetkach.
@eva53 ma pravdu. uhorky vraj vydrzia dlho ale ja to nemozem potvrdit, lebo u nas sa vzdy zozrali bleskovo. kedysi som zavarala uhorky do 0,7 viečkovacích flias male, do velkych flias vacsie a este aj do sudka, lebo tie mali absolutne najrychlejsiu umrtnost.
@martamm , su rozne moznosti: neboli uplne ciste pohare alebo uhorky - stane sa, smeť se vloudí. mozno ako hovori @medulienka , uhorky sa zaparili, vidiet to nie je, ale pokazia sa. alebo bolo malo octu, ten funguje ako konzervant...moznosti je vela. ale urcite to nebolo preto, ze si ich nesterilizovala, si myslim. mne raz takto skyslo 40 flias nektariniek. sterilizovanych. vies si predstavit tie vyrazy, ktore som pouzivala, ked som ich vyhadzovala? ani nad nimi nerozmyslaj. :-)
skus tento rok spravit dve tri flase bez sterilizacie, ved nemusia byt rovno 5-litrove a uvidis.
medovnicek
ja podobne nakladám uhorky do súdka a tie sa minú u nás ako prvé a kolegyne v práci pri opekačke sa ich nevedia dojesť
martamm
rea1, diky za radu. tento rok už asi neskúsim, minulý týždeň som zavarila 50 fliaš u nás to konzumuje len manžel, ale budúci rok pár fliaš skúsim :)
evanaaa
Aj Deko, ( alebo Zelko?) proste, neviem, či aj nie iné je na zaváranie bez sterilizácie, je to tam napísané. Aj ja som robila, ale my nemáme radi tvrdé uhorky ( a iné), tak to už neskúšam ( ani umelé zuby by nevydržali, hehe).Ale robím pikantné, no kôpor nedávam, robila som s ním, ale mi také nechutia, dávam chren, mrkvu, cibuľu, feferóny, vždy niečo s toho. A tento rok ma to ešte len čaká.
rea1
@evanaaa , u nas zuby este funguju, tak mame radi chrumkave. :-)) do uhoriek som tiez kedysi davala kadeco, len som sa na to uz vybodla. kopor, chren, do niektorych feferonka. a šlus. ale robievam take flase, ze kupim uhorky nie vacsie ako malicek, cim mensie tym lepsie a do vacsich flias davam vsetku zeleninu, ktora mi na trhu pride pod ruku. a este ju aj krajam ozdobnymi nožmi, takze so zubkovane vystrihnutym latkovym kolieskom omotanym slamou a uviazanym okolo "dekla" na maslicku mam velmi ziadane vianocne darceky pre znamych. davam tam tie male uhorky, struciky cesnaku, platky mrkvy, cukiny, zeler pokrajany na palicky velkosti tak troch zapaliek, kolieska cibule a cele male biele cibulky, barani roh, gulate feferonky, kopor, chren, ak dokazem zohnat malicke alma papriky, a tak. Zavaram ako normalne sterilizovane uhorky.
evanaaa
@rea1 , viem si predstaviť tie tvoje výstavné poháre, mne sa vždy páčilo, že sú nielen chutné, ale majú aj vzhľad, ktorý poteší oči. Iste sa vžívaš pri ich "tvorení". Aj tie ozdobené vŕšky - látkové, už som také niečo videla, pekne to ukáže na otvorených policiach. Mimochodom, tento týždeň som videla v Bille " uhorky ako malíček", drobučké, aj som povedala mužovi, že by sme ich mihli zavariť, lenže oponoval, vraj budú suchšie, že on má rád také " mäsitejšie".
klaura
pripomenula si mi ... kuchyňa v starom dome, plný stôl uhoriek ... a máčanie celofánu ... to bola moja práca ...
rea1
dakujem za komentare. :-))
prajem vam vsetkym, varesky a vareskovia, pekny vikend plny dobrych jedal.
irenaw
pekné zaváracie recepty pridávaš, tuším by sa mi páčil na polici aj taký veľký pohár :-)
rea1
@iren , co nebolo, moze byt, ktovie. :-))) uz davnejsie som sa rozhodla, ze nebudem pre svojich znamych a zname vymyslat vianocne darceky, lebo to je aj tak od kazdeho furt jedno a to iste kolom dokola, ved co das dospelym ludom, ktori aj tak vsetko maju, aby to bolo nezavazne, pekne a este aj potesilo? a tak som darceky zacala vyrabat. nakladane huby, takyto zeleninovy mix, rozne dzemy, liker zo zelenych orechov. . . pred kazdym vyrabanim niecoho takehoto si premyslim, kto mi tento rok stoji za to, aby som sa kvoli nemu nicila, prip. kto zo znamych sa na mna pocas celeho roka vyprdol a podla toho si pripravim a naplnim pekne flase a pohare. a pred vianocami uz len nastriham slamu, endlovacimi noznicami nastriham kolieska z veselych latok (napr. cerveny podklad s bielymi bodkami a biely podklad s cervenymi), nakupim prislusny pocet slamenych opalok a kosikov roznej velkosti a tvaru, narobim "darceky" a mam pocit, ze 1. nedarovala som zbytocnost, 2. ani chlast, 3. a urcite su to darceky prakticke a originalne. a kazdy sa vytesuje. ale som ješita, samozrejme, coby som nebola. :-)))
aha, ten recept na liker zo zelenych orechov. idem pridat, prave je cas.
marianne69
Aj mne sa pacia tvoje zavaracie sposoby:-) a mas recht s darcekmi,mna by urcite potesil viac,takto doma pripraveny,originalny....
helca103
niekedy dávno sa pamätám,že aj u nás sa takto zaváralo, stará mama bola kuchárka ktorá vedela doslova všetko. Jej uhorky boli vždy najlepšie a robila ich presne tak ako Ty...
rea1
@helca103 , dakujem, take ocenenie potesi.
@irenaw , @marianne69 , kedysi som svoje deti presviedcala, ze dedo mraz (u nas nechodi jezisko) byva na adrese čukotka, iglú č.13. :-) skoda, ze to uz asi neplati, inac by som vam na vianoce take prekvapko kludne poslala. ved kazda líška sa svojim perím rada chvali. ci niecim inym? ale ved je to jedno. :-)))))
mariaklara
Takto nejako ich robila i moja maminka, pamätám sa na ten celofán, ako sme ho namáčali a prikladali na hrdlo fľaše. Teraz ich už tak nerobím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia