Uhorky nakladané bez zavárania

Autor receptu: rea1

Pamätám sa, že takto zavárala uhorky moja mama, keď som bola ešte malá. Keď sa nám pred rokmi urodila taká záľaha uhoriek, že som nevedela, čo s nimi, spomenula som si a skúsila som. Napodiv, recept fungoval. Veď prečo by nemal, no nie?

Suroviny

Postup

  1. Dobre očistené väčšie uhorky naložíme do 3 - 5 litrových zavaracích fliaš. Pridáme kôpor, chren a všetky ostatné čáry-máry, na ktoré sme pri uhorkách zvyknutí.
  2. Z celofánu si nastriháme štvorce cca 25x25 cm, zložíme vždy dva na seba a namočíme do vody.
  3. Nálev uvaríme podľa návodu na vrecúšku a ešte horúci - čo najhorúcejší - ho nalievame do fliaš na uhorky. Ja, v snahe vyhnúť sa prasknutiu fľaše, ju vždy postavím na nôž. :-) Na vrch fľaše položíme mokrý celofán a dobre pevne zaviažeme motúzom. Alebo špagátom. Ako kto. :-)
  4. Fľaše dobre zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Samozrejme, že ich nestaviame hore dnom! :-) Na druhý deň je celofán stvrdnutý, fľaša vzduchotesne uzatvorená a uhorky môžeme odložiť. Chuťou i trvanlivosťou sa vyrovnajú uhorkám nakladaným do klasicky zatváraných pohárov, len opäť, tak ako uhorky v súdku, aj tieto majú tú výhodu, že môžeme použiť aj väčšie kusy, ktoré sa do 0,7 dl fliaš nezmestia. Možno sa na fľaše s takto zavarenými uhorkami môžu použiť aj klasické viečka ale to neviem, neskúšala som, pre mňa má punc spomienok ten celofán.