Údená šunka (Gammon)

Autor receptu: skye

Kedze manzel moc neoblubuje kacicu alebo hus, tak sme mali 1. - 2. sviatok vianocny udenu sunku. Robila som ju prvy krat a mozem sa pochvalit ... bola fantasticka. Je vyborna cerstva ale aj za studena na sendvice. A bola som prekvapena ake je to lahke :-)

20 minút
príprava
180 minút
na 170-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Sunku nechame dobre odmocit 24 hodin v cistej vode. Dobre oplachneme a vo velkom hrnci ju uplne ponorime do studenej vody a privedieme do varu. Vodu vylejeme, zalejeme sunku cistou vodou, pridame zeleninu, privedieme do varu a na miernom ohni varime 1,5 hod.
  2. Po 1,5 hod. sunku z vody vyberieme. VYVAR NEVYLIEVAME!!!! Mozme ho pouzit k uvareniu kapustnice , alebo inej polievky :-) Sunku nechame vychladnut asi 15-20 minut a zatial si pripravime glazuru a vyhrejeme ruru na 170C. Horcicu a med dobre zmiesame. Hlbsi pekac vylozime alobalom ... na toto nezabudnite, lebo inak ten pekac nikto nevydrhne! Viem to z vlastnej skusenosti :-) Prelozime sunku na pekac, tlstym nahor a dobre ostrym nozom ju narezeme na povchu do diamantoveho obrazca. Rezte iba tlste nie az do masa. Sunku dobre natrieme glazurou aj boky a do kazdeho X, kde sa prierez pretina, vlozime klincek.
  3. Podlejeme 2-3 zufankami vyvarom, dobre natesno prikryjeme alobalom a na 170C pecieme 1 hod. Po hodine pekac vyberieme,zvysime teplotu na 200C, sunku odokryjeme a zvyskom marinady ( glazury) dobre potrieme a dame zapiect odokryte este na 15-20 minut. Ked je sunka hotova, vyberiem ju z rury, prikryjeme ju alobalom a nechame odstat 20 minut. Potom mozeme porcirovat. Ja som ju podavala so zemiakovym pyre a zelenou fazulkou. Omluvam sa, ale foto naservirovanych tanierov som uz vazne nestihla :-)