Údená šunka (Gammon)
Autor receptu: skye
Kedze manzel moc neoblubuje kacicu alebo hus, tak sme mali 1. - 2. sviatok vianocny
udenu sunku. Robila som ju prvy krat a mozem sa pochvalit ... bola fantasticka. Je vyborna
cerstva ale aj za studena na sendvice. A bola som prekvapena ake je to lahke :-)
20 minút príprava |
180 minút na 170-200 °C |
Postup
- Sunku nechame dobre odmocit 24 hodin v cistej vode.
Dobre oplachneme a vo velkom hrnci ju uplne ponorime do studenej vody a privedieme do varu. Vodu vylejeme, zalejeme sunku cistou vodou, pridame zeleninu, privedieme do varu a na miernom ohni varime 1,5 hod.
- Po 1,5 hod. sunku z vody vyberieme. VYVAR NEVYLIEVAME!!!! Mozme ho pouzit k uvareniu kapustnice , alebo inej polievky :-)
Sunku nechame vychladnut asi 15-20 minut a zatial si pripravime glazuru a vyhrejeme ruru na 170C.
Horcicu a med dobre zmiesame. Hlbsi pekac vylozime alobalom ... na toto nezabudnite, lebo inak ten pekac nikto nevydrhne! Viem to z vlastnej skusenosti :-)
Prelozime sunku na pekac, tlstym nahor a dobre ostrym nozom ju narezeme na povchu do diamantoveho obrazca. Rezte iba tlste nie az do masa.
Sunku dobre natrieme glazurou aj boky a do kazdeho X, kde sa prierez pretina, vlozime klincek.
- Podlejeme 2-3 zufankami vyvarom, dobre natesno prikryjeme alobalom a na 170C pecieme 1 hod.
Po hodine pekac vyberieme,zvysime teplotu na 200C, sunku odokryjeme a zvyskom marinady ( glazury) dobre potrieme a dame zapiect odokryte este na 15-20 minut.
Ked je sunka hotova, vyberiem ju z rury, prikryjeme ju alobalom a nechame odstat 20 minut. Potom mozeme porcirovat.
Ja som ju podavala so zemiakovym pyre a zelenou fazulkou.
Omluvam sa, ale foto naservirovanych tanierov som uz vazne nestihla :-)