Foto: horalka66
Viem,že je tu veľa receptíkov na slané tyčinky,ale tento je trocha iný.Mám ho od mojej maminky a dlhé roky ho robievam na slávnostné príležitosti,pretože Zobraziť celý popisViem,že je tu veľa receptíkov na slané tyčinky,ale tento je trocha iný.Mám ho od mojej maminky a dlhé roky ho robievam na slávnostné príležitosti,pretože je veľa kúskov a je mňamkový :-)
Suroviny
50 Dkg |
|
1 a pol kocky |
|
30 Dkg alebo Hera |
|
6 PL lyžíc |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
na potieranie |
|
na posypanie cesta |
|
Postup
-
1
Vypracujem si cesto a to tak,že múku si dám na dosku,posypem si to soľou a cukrom,pridám si tuk a droždie rozmiešané v 6 lyžiciach mlieka.
-
2
Potom si to dám do misy a zalejem studenou vodou.odložím do chladničky na jednu hodinku.Pozor nie na dlhšie,lebo by sa cesto rozpadlo.
-
3
Vychladené cesto vyberiem z chladničky a vyutieram ho.Rozdelím si ho na dve časti ,lebo v chladničke narástlo :-)
-
4
Vyvaľkám si ho,potriem rozhabarkovaným vajíčkom,posolím,porascujem a nakrájam na tyčinky radlíkom.
-
5
Dáme tyčinky na slabunko vytretý plech tukom a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút. Proste kým nebudú pekne ružovučké. :-) - hotovo.
-
6
Vydržia dlho chutné-dobrú chuť.
A už len dve poznámky:
Cesto vložte do hlbokého hrnca alebo do vedra so studenou vodou. Cesto je hotové, keď vypláva na povrch, takže nemusíte sledovať hodiny, ani ho dávať do mrazničky.
Z cesta sú výborné aj sladké keksíky. Mávali sme ich na Vianoce. Cesto sa povykrajovalo formičkami, upieklo a horúce obaľovalo v zmesi práškového a vanilkového cukru. Skúste, sú úžasne krehké, rozplývajú sa na jazyku.
cesto tak dosiahne nielen prefect jemnost a vlacnost ale aj chut, pretoze zrejme este aj tak nachyta prirodzene kvasinky zo vzduchu.
tycinky su krasne.
som blondína, ale chcem trošku tmavší odtieň, možno mi potom docvakne.
varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-k-vinu-pod-vodou/4705-re...
už som na neho aj zabudla, vďaka za pripomenutie;
máš pekný fotorecept, šikovná si !