Foto: zuzanka1367
Trvanlivé sušienky chuťou podobnou obľúbeným tyčinkám Twix ma lákalo spraviť už dávnejšie. Nápad na ich pečenie som získala zo stránky: chef-in-training. com, ostatné je Zobraziť celý popisTrvanlivé sušienky chuťou podobnou obľúbeným tyčinkám Twix ma lákalo spraviť už dávnejšie. Nápad na ich pečenie som získala zo stránky: chef-in-training. com, ostatné je improvizácia...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
230 g studené |
|
30 g |
|
80-120 ml ľadová |
|
1/2 ČL |
|
Plnka karamelová: | |
350 g |
|
200 g |
|
180-200 ml |
|
1 ČL |
|
Poleva čokoládová: | |
150 g |
|
70 g (alebo tuk) |
|
2 PL |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Do múky pridáme studené nakrájané maslo, cukor, soľ a rýchlymi pohybmi spravíme mrveničky. Nerobíme dlho, aby sme maslo neprehriali rukami. Pridávame ľadovú vodu a vymiesime cesto. Vodu nedajte naraz všetku, ak by bolo cesto veľmi tvrdé radšej pridajte vodu po lyžičkách. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme na chladné miesto.
-
2
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Kolieska rozdelíme na polovice, z druhej polovice povykrajujeme stredy niečim čo má menší priemer ako 6 cm, ja som využila pohár s priemerom 4,5 cm. Vykrojené stredy a zvyšky cesta znovu spojíme a odložíme do chladu kým pracujeme s povykrajovanými kolieskami.
-
3
Okraje plných koliesok natrieme bielkom a priložíme naň koliesko s vykrojeným stredom a jemne popritláčame, takto postupujeme pokiaľ neminieme cesto, poukladáme na papier na pečenie a necháme znovu vychladnúť. Teraz sa mi hodil náš severne orientovaný balkón.
-
4
Vychladené kolieska popicháme špáradlom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 20 minút, pokiaľ nezozlátnu a necháme ich vychladnúť.
-
5
Pokiaľ nám kolieska chladnú, pripravíme si karamel. Na panvicu vysypeme cukor a necháme bez miešania rozpúšťať, prípadne len potriasame panvicou, ak ho budete miešať, tak sa vám narobia hrčky a tie sa dlho rozpúšťajú. Z cukru sa spraví sirup, ktorý bude mať zlatú farbu a začne karamelovo voňať. Vtedy je vhodná doba na prilievanie mlieka, alebo smotany, čo zvolíte. Dobre je mať mlieko izbovej teploty, alebo mierne teplé a tenkým pramienkom za stáleho miešania prilievame do horúceho karamelu, vždy len kúsok mlieka a zamiešať, vtedy Vám karamel nestvrdne, ostane hladký a nebudú v ňom hrčky. Keď dolejete mlieko vmiešajte nakrájané maslo, miešajte kým sa nerozpustí a nespojí s karamelom. Na záver pridajte lyžičku soli, tá krásne zvýrazní chuť karamelu. Hotový karamel prelejeme do nejakej nádoby z ktorej sa dobre nalieva.
-
6
Karamel budeme nalievať do vzniknutého otvoru, pekne povrch a necháme ho ztuhnúť, zatiaľ si pripravíme čokoládovú polevu. Mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a 1 lyžicu oleja, vymiešame na hladkú polevu v ktorej budeme naplnené cookies namáčať...
-
7
Cookies vykúpeme v čokoláde, rozpustíme si trošku tmavej čokolády, pridáme druhú lyžicu oleja naplníme sáčok, odstrihneme rožtek a ozdobíme...Nemusíte, môžete spraviť Vašu obľúbenú čokoládovú polevu, použiť iba horkú čokoládu, proste čo Vám doma chutí.
-
8
Z karamelovej plnky Vám ostane asi 2 dcl, takže ak neviete, kde by ste ju použili, robte jej len polovičnú dávku, ja som robila zámerne viac, už keď som sa s ňou zabávala a naplnila som s ňou buchty na pare. ale neboli by márne ani palacinky :)
-
9
Z tohto množstva cesta som naplnila 35 kusov cookies, sú chutné, hriešne :) a trvanlivé, ale len v prípade, že nemáte doma prázdninujúce deti :) Poteším sa ak niekto vyskúša.
a súhlasím s @evusik :)
sa pripajam :-)
súhlas s dámami vyššie, nedá sa inak!
oko má radosť..aj jazyk by určite mal..
šikovné ste tu ..varecháčky..:-)
Ps.:
pošepky:ja som sa rozhodla dnes pochovať /vlastnú/ basu a od zajtra pestovať štíhlu krásu..:-)
záver:slintám naprázdno..:-)
nemas chybu, co uz :-)
povedať je ľahké..:-)
nooo
kto by už len rozkázal babke..??
neposlúchne nikoho..seba duplom nie..
to všetko horevyššie je len také krasorečnenie..:-)
az tak dobre, ze v tom nie som sama :-)))))))))))))))))
Nádherná a precízna práca. Výborný postup aj rada na dobrý karamel. Oceňujem, chválim a obdivujem takéto šikovnice. .
tá rozrezaná polovička by mi stačila na okoštovanie, ak zostala (čomu neverím :-))
Tánička, perfektné, nemajú chybu.♥