Tvarohový koláč

tothatibor - fotkatothatibor, 27. novembra 2012

Príprava je jednoduchá, recept je spracovaný na základe ústneho podania a zrejme pochádza z horného Rakúska. Pripravujem ho ako nedeľňajší dezert ku káve, ale Zobraziť celý popisPríprava je jednoduchá, recept je spracovaný na základe ústneho podania a zrejme pochádza z horného Rakúska. Pripravujem ho ako nedeľňajší dezert ku káve, ale aj ako korpus ovocnej želatínovej torty.

12
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
75 g
1 ks
1 ks
1/2 ks
1/2 ks (nastrúhaná)
1 g
Plnka:
500 g
125 g
100 g
50 g
30 g (na zahustenie)
3 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Hnetené cesto – Do preosiatej múky udrieme vajíčko, pridáme nastrúhané maslo, práškový cukor, vanilínový cukor, prášok do pečiva, citrónovú kôru a štipku soli. Vypracujeme homogénne cesto do tvaru žemle, ktoré odložíme na jednu hodinu do chladu.

  2. 2

    Plnka – Zo žĺtok, vanilínového cukru a cukru vymiešame penu. Z tvarohu, masla, smotany a Solamilu zmixujeme základ plnky do ktorej pridáme žĺtkovú penu a na koniec zľahka primiešame z bielkov vyšľahaný sneh.

  3. 3

    Finalizácia – Vychladené cesto teplom svojich dlaní ohrejeme tak aby sme ním mohli súvisle a rovnomerne vystlať dno a stenu (jednodielnej) teflónovej tortovej formy. Plnku nalejeme do takto vystlanej formy, povrch plnky zarovnáme a okraj cesta prstami zľahka postláčame smerom k plnke.

  4. 4

    Formu s cestom vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme do tmavohnedej farby. Koláč po upečení z rúry vyberieme, necháme pri izbovej teplote vychladnúť a nakoniec vyklopíme na drevenú podložku. (Ozdobíme práškovým cukrom). Krájame ako tortu.

Diskusia k receptu

marijanka712
vypadá super koláčik ešte by som do plnky pridala hrozienka , alebo nejaký kompot pre tých mlsnejších ale ináč je super zakladám si do kk dik za rp
marianne
mojmu tvaroholikovi sa paci tento kolac,asi spravim na prvu adventnu nedelu,potom dam vediet:-)
garanco
Recept vyzerá dobre. V nedeľu som jedla na návšteve podobný ( tiež podľa ústneho podania), no na vrchu mal ešte sneh z bielkov.Práve mám mäkký tvaroh, vyskúšam ho!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia