Tvarohový koláč
Autor receptu: tothatibor
Príprava je jednoduchá, recept je spracovaný na základe ústneho podania a zrejme pochádza z horného Rakúska. Pripravujem ho ako nedeľňajší dezert ku káve, ale aj ako korpus ovocnej želatínovej torty.
12 porcií |
20 minút príprava |
50 minút na 190 °C |
Postup
- Hnetené cesto – Do preosiatej múky udrieme vajíčko, pridáme nastrúhané maslo, práškový cukor, vanilínový cukor, prášok do pečiva, citrónovú kôru a štipku soli.
Vypracujeme homogénne cesto do tvaru žemle, ktoré odložíme na jednu hodinu do chladu.
- Plnka – Zo žĺtok, vanilínového cukru a cukru vymiešame penu. Z tvarohu, masla, smotany a Solamilu zmixujeme základ plnky do ktorej pridáme žĺtkovú penu a na koniec zľahka primiešame z bielkov vyšľahaný sneh.
- Finalizácia – Vychladené cesto teplom svojich dlaní ohrejeme tak aby sme ním mohli súvisle a rovnomerne vystlať dno a stenu (jednodielnej) teflónovej tortovej formy. Plnku nalejeme do takto vystlanej formy, povrch plnky zarovnáme a okraj cesta prstami zľahka postláčame smerom k plnke.
- Formu s cestom vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme do tmavohnedej farby. Koláč po upečení z rúry vyberieme, necháme pri izbovej teplote vychladnúť a nakoniec vyklopíme na drevenú podložku. (Ozdobíme práškovým cukrom). Krájame ako tortu.