Tvarohový koláč

matus113 - fotkamatus113, 8. mája 2011
Tvarohový koláč
Foto: matus113

Sladké májové pokušenie.

100 minút
príprava
80 minút
na 170 °C

Suroviny

175 g
50 g
230 g
 štipka
500 g
250 g
2 ks
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Nalámané sušienky dáme do mixéra, pridáme 30 g kryštálového cukru, 50 g masla a rozmixujeme. Pripravenú zmes naukladáme do jenskéj misy alebo tortovej formy a roztlačíme rukami aj po okrajoch.

  2. 2

    Druhú vrstvu pripravíme tak, že zmiešame 100 g kryštálového cukru, štipka soli, 2 celé vajcia a polievková lyžica citrónovej šťavy. Zmes vyšľaháme nahladko, ale nie na penu. Ďalej si vymiešame tvaroh na jemno, ktorý pridáme do vyšľahanej zmesi a znova rozmixujeme. Hladkú zmes vylejeme na sušienkový základ a rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Dáme piecť na 170 stupňov, približne hodinu.

  3. 3

    Tretia vrstva sa skladá zo 100 g kryštálového cukru, 250 g kyslej smotany a dochucuje sa vanilkovým luskom. Vanilkový lusk si pozdĺžne rozkrojíme a vnútro vyškriabeme do smotany s cukrom. Rozmiešame, aby sa cukor rozpustil. Po hodine pečenia polejeme koláč pripravenou zmesou. Dáme zapiecť na 15-20 minút na 150 stupňov. Hotový koláč podávame chladený.

Diskusia k receptu

Vymazať
2010
Vyborny slovensky cheescake , ale nie New Yorker , v Amerike tvaroh vseobecne nepoznaju a nepouzivaju.Vzdy sa pouziva len "cream cheese" alebo "Philadelphia".Tvaroh ma uplne inu chut ako "cream cheese" ktory sa vyraba uplne inac, je nevhodny na americke kolace.Tu je podobny originalny cheescake co pridala americka varechacka.
 varecha.pravda.sk/recepty/cheesecake-fotorecept/9162-rece...

ale aj americky recept



Vymazať
honestka
@2010- skoda namahy - tu nadarmo napises akykolvek dobry koment - odpovede sa nedockas.
Nie raz sa uz v diskusiach hovorilo, ze slov. tvaroh a originalne suroviny nie su jedno a to iste.
= Pritom na originalny slovensky dedinsky Tvaroznik nedam dopustit - hlavne taky, co piekla mama.
Vymazať
grandma
Chees je po anglicky syr. A kde je tu syr? A mimochodom povie sa jenská misa a nie jánská!
Vymazať
ejta
súhlasím, tvarohový koláč je tvrohový koláč a Cheescake je Cheescake, oba sú výborné, ale chuť je absolútne iná....
Vymazať
evanaaa
Sú jánske ohne, no misa je len jenská, mimochodom. A tento tvarohový koláč sa mi páči, či je už americký alebo slovenský, mne to nevadí ale iste by to vadilo pravej američanke, keby to čítala a ani nám by sa nepáčilo, keby niekto napísal v Amerike recept na bryndzové halušky - Americké halušky. Ale nič to nemení na tom, že ak si ho podľa tohto receptu upečiem, bude mi chutiť.
Vymazať
2010
evanaaa, to je asi tak ze by to nazvali v Amerike bryndzove halusky a pouziju tvaroh a talianske spagety a kazdeho budu presviedcat ze naozajstne bryndzove halusky su take a ktomu si daju naozajstnu Slovensku kapustnicu, a prvy bod postupu je postruhame cviklu.
Vymazať
janger
Mozno to tu uz trosku zvelicujeme s tymi originalmi a neoriginalmi...Mne to az tak nevadi, nech sa vola ako chce. Ak by v ingredienciach napisali 'cream cheese', aj tak sa budu ludia pytat, cim to mozu nahradit na Slovensku...A aj tak pouziju ten tvaroh, alebo inu nahradu. Kolacik vyzera vyborne :-),
Vymazať
2010
@janger , tu bola nedavno velka diskusia o presnom pouzivani vah a mier, ale ze hlavna surovina sa nahradi dacim uplne inym to nikomu nevadi.Pri tom pri pouzivani zauzivanym mien ktore maju pomerne presne suroviny zamena drasticky zmeni strukturu aj chut .Staci povedat originalny recept sa robi z xwyz ... ja som to nahradila tymto abc..V tomto recepte nie je ani slovkom spomenute ze hlavna surovina bola zamenena za nahradu ktora uplne zmeni chut originalneho receptu .
Vymazať
jarco
zmenil sa medzitym nazov alebo text receptu alebo som len ja uplne mimo, ze nechapem, o com je tato diskusia?
Vymazať
jarco
btw k tej "janskej" mise - za sociku sa zauzival nazov jenska, lebo to vyrabali soudruzi z NDR v meste Jena. bolo to obycajne ohnovzdorne sklo, ale ine ako z Jeny tu isty cas nebolo na trhu dostupne, Jena bolo napisane na obale, tak sa to vzilo podobne ako xerox.
Vymazať
potvorky
Tiež nechápem,že niekoho stále bavia komentáre o ničom!
Koláčik vyzerá super,pekne video a aj postup zrozumiteľne popísaný.
Nie je jedno ako sa volá ?
Vymazať
tetuska
nerobte z toho vedu, kto bude chcieť si upečie to, čo bude chcieť a dôležité je, že je to dobré, veď nedávno tu bola diskusia o niečom... ste ako baby na trhu, nepáči sa mi to...
Vymazať
betka11
vidim že aj tu sú vrtáci ktorí hladajú zámienku na diskusné hádky,ja osobne takúto misu nepoužívam nemám s ňou dobré skúsenosti tak použijem pre mňa vhodnú nádobu a nebudem sa hádať a tvaroh každý použije podla svojích skúsenosti a dostupnosti na trhu.KOLAČIK máš vydarený pekný víkend
Vymazať
straka1
Pripájam sa k 3sandra3-koláč si pridávam do svojej knihy-páči sa mi.No idem ho robiť asi dnes - no pomleté budú piškóty-a ingrediencie duplom-aby to bolo na veľký plech-dopíšem,ako to chutilo.
Vymazať
vegetariankajana
vanilkovy lusk kupis v "zdravych" obchodoch, ale zasa ziadna tragedia, ak tam nebude, ja som tento kolacik objavila az dnes a hned som ho aj urobila, ALE, kedze mlieko a mliecne vyrobky nemozem, tak som si ho upravila podla seba a bol mnam: namiesto tvarohu biele tofu, namiesto kyslej smotany sojovy biely jogurt a namiesto bieleho cukru tmavy a nabuduce dam cukru o trochu menej papapa