Tvarohový koláč

Autor receptu: matus113

Sladké májové pokušenie.

100 minút
príprava
80 minút
na 170 °C

Postup

  1. Nalámané sušienky dáme do mixéra, pridáme 30 g kryštálového cukru, 50 g masla a rozmixujeme. Pripravenú zmes naukladáme do jenskéj misy alebo tortovej formy a roztlačíme rukami aj po okrajoch.
  2. Druhú vrstvu pripravíme tak, že zmiešame 100 g kryštálového cukru, štipka soli, 2 celé vajcia a polievková lyžica citrónovej šťavy. Zmes vyšľaháme nahladko, ale nie na penu. Ďalej si vymiešame tvaroh na jemno, ktorý pridáme do vyšľahanej zmesi a znova rozmixujeme. Hladkú zmes vylejeme na sušienkový základ a rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Dáme piecť na 170 stupňov, približne hodinu.
  3. Tretia vrstva sa skladá zo 100 g kryštálového cukru, 250 g kyslej smotany a dochucuje sa vanilkovým luskom. Vanilkový lusk si pozdĺžne rozkrojíme a vnútro vyškriabeme do smotany s cukrom. Rozmiešame, aby sa cukor rozpustil. Po hodine pečenia polejeme koláč pripravenou zmesou. Dáme zapiecť na 15-20 minút na 150 stupňov. Hotový koláč podávame chladený.