Tvarohový koláč so želatínou

ywett - fotkaywett, 21. januára 2011
Tvarohový koláč so želatínou
Foto: ywett

Recept z mojej receptovej písanky a kedže je taký osviežujúci, najradšej ho pečiem v lete. Už som ho vyskúšala upiecť aj ako tortu a kedže zo začiatku som mala najradšej také recepty kde sa nemuselo vážiť, tak tento mám aj kvôli tomu obľúbený a aj chuťovo je výborný.

Suroviny

6 ks
6 polievkové lyžice
6 polievkové lyžice
2 polievkové lyžice
1 /2
1dcl
Plnka I:
500g
250g
1
8 polievkové lyžice
Plnka II:
1l
1 prášok
7 polievkové lyžice
2 prášky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Celé vajcia s cukrom vyšlaháme a postupne pridávame olej, múku, prášok do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na pomastený a pomúčený plech a upečieme. Plech som použila s rozmerom 36x26 cm.

  2. 2

    Plnka I: Maslo vymiešame s práškovým a vanílkovým cukrom, pridáme tvaroh a podľa chuti môžme pridať aj troška rumu. Plnku rozotrieme na vychladnutý koláč.

  3. 3

    Plnka II: V 500 ml vody na ohni rozpustíme cukor a šumienku (zvyknem kupovaťTang-pomaranč) V ďalších 500 ml vody rozmiešame 2 prášky Zlatý klas a vlejeme do vriaceho cukrového roztoku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Necháme želatínu troška vychladnúť a potom rozotrieme na tvarohovú plnku. Odložíme na chladné miesto a po stuhnutí koláč pokrájame. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

71 komentárov k receptu
perfektný koláčik práve som ho dorobila :D ale nedala som kakao do cesta ....je úúúúúžasný :) poradím do tvarohu dať troška citrónu... je to úplne iná chuť potom :)
piekol som tento skvelý koláč zatiaľ 2x, raz s tmavým a raz so svetlým cestom, je super aj tak aj tak. nepodarilo sa mi kúpiť TANG tak som použil pomarančový SUNQUICK - chuť želatíny bola vynikajúca
Tento recept robím už desaťročia. Nikdy nesklame. Občas ho robím ako tortu. Do tvarohu niekedy natlačim ovocie (ríbezle, jahody, maliny, čučoriedky, veľmi zrelé egreše, jostu alebo mix, prípadne hrubo strúhanú čokoladu. Je to krásne farebné. Džús Tank je výborný, ale mám rada aj džusy z Lidlu, egrešový je výborný nielen na egreše, ale i kivi, čerešňový na všetko červené ovocie. Ak nemám džús, rozriedim džem. Namiesto Zlatého klasu možno použiť želatínu (ak chceme priesvitný vrch). Na liter šťavy potrebujeme 2 balíčky práškovej želatiny ( pozor, dodržte návod!!!!- nesmie vrieť)
@mstuartova , ďakujem, že ste napísala a podelila sa aj o svoje skúsenosti, ohľadom tohto koláča. Ja som ešte neskúšala klasickú želatínu, nemám dáko odvahu, myslím si, že by sa mi asi dobre nepodarila, preto radšej robím takto. A ak je priesvitný vrch, tak to ovocie pod takou želatínou aj pekne ukáže. Akú značku želatíny používate?...možno niekedy vyskúšam
Tak som ho dnes vyskusala, je vyborny. Ale zienky obdivujem vas ze mate nervy sa piplat so zelatinou. Alebo som len ja taka nesikovna? Mne sa totiz ta zelatina zlievala. Tak som ju potom davala po malych vrstvach a cakala som kym stuhne a opat mala vrstva dookola. Plech maly 7x9 inch max stredny. Na velky by toho bolo malo.
@buffy , plech som použila s rozmerom 36x26 cm a požiadala som redakciu aby to napísali do receptu. A ohľadom želatíny, aj mne sa tak niekedy stane, ale ja dám želatínu na koláč naraz, nie po malých vrstvách, lebo v chladničke pekne stuhne
budem za blbú, ale som amatérka v pečení. chcem skúsiť tento receptík ale nevidím tu na koľkých stupňoch a ako dlho sa má piecť? bud som slepá alebo ja neviem, ďakujem :)
@macko89 , kľudne sa pýtaj, však na tu sme aby sme si aj poradili a @brambora ti dobre poradila, ďakujem, že si odpovedala za mňa :-) Pri niektorých receptoch nemám uvedené teploty pečenia, lebo 25 rokov som mala plynovú rúru, ale už mám novú elektrickú, tak podopisujem.

@macko89 , vitaj a nech sa darí :-)
@brambora
@ywett ďakujem vám kočky :) to s tým špáratkom poznám, len tie stupne a minúty aspoň pre predstavu veľmi pomôžu tak ešte raz ďakujem, dúfam že vyjde :) budem robiť 1x aj želatinu v živote tak uvidíme... :)
@ywett no hľadala som dnes všade pomarančový tang a nikde ho nenašla (okrem Tesca som pobehala všetky obchodné reťazce) ak nebude v Tescu tak môžem kúpiť hocijakú pomarančovú šumienku? všade mali dr. oetker tak ňou nič nepokazím? Ďakujem ešte za zodpovedanie tejto otázky :)
@ywett aj toto som videla sa mi zdá v obchodoch, tak ak nenájdem v tescu tang tak kúpim toto... koľko gramové sú to balenia? či sú všetky rovnaké aby som vedela či mám kúpiť jedno balenie ako je písané v recepte alebo viac?!
ja som inak ale myslela takúto šumienku (obal) že som všade videla
 www.oetker.sk/sk-sk/nase-produkty/napoje/pima-sumienk...


čo sa týka inak zlatého klasu. doma mám tento
 www.oetker.sk/sk-sk/nase-produkty/prisady-na-pecenie/...

môže byť? v recepte je písané dva prášky, na krabici zase píšu že jedna kopcovitá kávová lyžička je cca 8 g prášku tak som si vyrátala že ak dám 10x takúto lyžičku tak by to malo byť 80 g čo sú dva balenia po 40g? malo by to byť ok že?! :D
bože ja sa pýtam ako taký hotentót :-D
@macko89 , neboj ja som trpezlivá a pokiaľ viem, vždy rada poradím ;-) Tak čo si dala ten prvý link, tak tú šumienku by som nedávala, radšej pohľadaj (Pima-pomaranč) ten by mal mať 80g a to bude stačiť a ohľadom zlatého klasu, áno treba ti 80g aj toho...tak už môžem ísť spať? Ty si zrejme tiež veselá kopa, ako ja :-D Nech sa dobre darí :-)
@ywett už dlho sa chystám napísať ale nestíhala som :) koláčik zožal úspech, podaril sa mi a všetkým chutil. mamina moja dokonca povedala že zatiaľ môj najlepší :) ďakujem za trpezlivosť a pomoc :)
ďakujem @martamm , za tvoju skúsenosť, dobre vedieť :)

Ja som tento koláč robila na veľkonočné sviatky a vyskúšala som plnku bez masla, namiesto masla som dala 16% kyslú smotanu a aj tak bol chuťovo dobrý



no a teraz neviem čo. Celé maslo, pol kila tvarohu a seklo sa mi to, toto nemožem dať na plát ako to zhustím aby to držalo?
mne sa vobec nevydaril.. postupovala som presne podla receptu.. bolo mi hned čudné, že len 6 lyžíc múky.. normálne neverím tým, ktorým sa podaril, že ho robili podľa tohto receptu..
@darja12 (9.11.2019 21:05)

Mrzí ma, že ti koláč nevyšiel. Nedovolila by som si sem pridať recept, ktorý by som nemala osvedčený a vyskúšaný. Toto cesto s takým množstvom vajec a múky sa používa aj pri iných receptoch, ako napr. rolády a cesto je dobré... pridám link a foto.
A myslím, že si v príprave urobila chybu ty a nie hneď písať, že neveríš tým, že koláč robili podľa tohto receptu. Keby sa dalo tak určite by som ho rada skúsila spraviť s tebou a verím tomu, že by sa vydaril. A druhá možnosť je, že si nájdeš iný recept. Tak nech sa darí

Pridaj komentár k receptu: