Tvarohový koláč podľa Dr. Davisa

lan - fotkalan, 27. februára 2015
Tvarohový koláč podľa Dr. Davisa
Foto: lan

Pôvodný recept som trochu zmenila. Rýchly a jednoduchý koláčik s množstvom bielkovín a tuku, bez lepku a bez pridaného cukru.

4
porcie
14 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
2 ks surové
4 PL strúhaný
2 PL
1 ČL
 sušené




Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 190 stupňov a vymastíme menší plech/formu – najlepšie kovovú Umyjeme sušené hrozienka, posekáme a potom zmiešame s citrónovou šťavou a romixujeme -bude slúžiť ako sladidlo V miske dobre vymiešame ricottu, žĺtka, hrozienka s citrónou šťavou, strúhaný kokos a vanilku

  2. 2

    Zvlášť vyšľaháme z bielkov sneh. Opatrne vmiešame sneh do ricottovej hmoty a vylejeme do formy

  3. 3

    Pečieme kým okraje nezhnednú a potom necháme koláč vychladnúť – horúci sa nedá dobre krájať. Na ozdobenie môžeme použiť ďalšie ovocie (bobuľovité má najmenej cukru) poznámka: ak použijete hrubú keramickú formu, doba pečenia sa zdvojnásobí

Diskusia k receptu

62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
áno, je to ten Dr. Davis z www.wheatbelly...a zrejme je aj kuchár :)
evanaaa
Zaujímavý a iste dobrý s ovocím. @afataga , miesto tvarohu je ricotta, to je inak vlastne tiež tvaroh, či nie?
1x ilusa
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Na hotovom koláči by ste to podľa mňa nerozoznali či je tam ricotta alebo tvaroh:) Skúšala som koláč robiť aj s tvarohom, ale ľahšie to šlo s ricottou -hlavne ak je "šťavnatejšia".
tiginko
dnes som ho vyskúšala s malou obmenou a zmizol skôr, než sa stihol odfotiť, chudák jeden. Nabudúce možno stihnem, lebo určite nebol posledný krát, v tejto úprave: pridala som šťavu a kôru z 1 veľkého pomaranča (vraj BIO) + 4 lyžice mandľovej múky (chcela som ho trochu zahustiť). Namiesto hrozienok 4 lyžice agávového sirupu. V malej okrúhlej keramickej forme sa upiekol na 175 st za 50min. Bol vynikajúci, šťavnatý, pekne sa dal vyberať z formy (bola vymazaná kokosovým olejom a vysypaná kokosom) a krájať. Vrelo odporúčam, teda neviem, ako chutí v pôvodnom znení, ale takto bol fakt úžasný.
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Tiginko, tvoja verzia sa mi páči :) Dávala si aj kokos alebo len mandľovú múku? Môj bol tiež šťavnatý a zmizol behom večera..
aszabka
Robila som predvčerom podobný, no miesto ricotty som dala 240 ml 36% smotany na šľahanie, kokosu som dala 50 g, i 20 g topeného masla.. chcela som viac tuku ako bielkovín. Je vynikajúci, takmer ako kokosový puding. Tento tvoj urobím pre mladých, musí byť skvelý :) vďaka..mám ho uložený asi od začiatku, no akosi som ho prehliadla, obrovská chyba :D