Tvarohovo-ovocná torta nepečená

jarco - fotkajarco, 20. februára 2010
Tvarohovo-ovocná torta nepečená
Foto: jarco

Môj historicky prvý sladký recept na Vareche som v skutočnosti nepísal ja, ale moja manželka. Ale mám k nemu isté práva - je to môj najobľúbenejší zákusok z detstva, od mamy som si ho vždy vyžiadal minimálne na narodeniny. Moja polovička tradíciu od svokry so cťou prevzala. Tvrdí, že ani tak nie kvôli mne, ale preto, lebo torta je osviežujúca, jednoduchá na prípravu a poskytuje množstvo variácií.

12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 balenie
125 g
200 ml
2 balenia
1 pohár
1 balenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme želatínu. Keďže je veľa rôznych druhov, postujeme podľa návodu na obale. Treba si odskúšať, ktorá vám ideálne stuhne. Ja som použila Dr. Oetker. Dala som želatínu nabobtnať na 10 min do šťavy z mrazených jahôd a čiernych ríbezlí. Ak nemáme šťavu, dáme želatínu do 3 lyžíc mlieka.

  2. 2

    Medzitým mixérom vymiešame tvaroh, maslo, vanilkový cukor, kryštálový cukor a 1,5 dcl horúceho mlieka na hladkú hmotu.

  3. 3

    Zvyšok mlieka (studeného) vmiešame do nabobtnanej želatíny, podľa návodu na obale zohrejeme a rozpustenú želatínu pridáme k tvarohovej hmote.

  4. 4

    Piškóty namočíme do džemu zriedeného s trochou vody a ukladáme ich na spodok tortovej formy. Ja som tentoraz použila hotový tortový korpus a natrela ho džemom, ale s piškótami nám to chutí lepšie.

  5. 5

    Na piškóty naukladáme ovocie - môže byť kompót, mrazené alebo čerstvé. Tvrdé ovocie (hruška, jablko) najprv podusíme.

  6. 6

    Ovocie zalejeme tvarohovou hmotou. Tú môžeme rozdeliť na dve poloce a do jednej vmiešať 3 PL kakaa, tvarohová časť torty tak bude viacfarebná (ja som tentoraz kakao nepoužila, pretože som želatínu pripravila s ovocnou šťavou). Nezľaknite sa, ak je tvarhová hmota tekutá - vďaka želatíne neskôr krásne stuhne, ale budete vďační za dobre tesniacu tortovú formu.

  7. 7

    Tortu dáme do chladničky stuhnúť - najlepšie do druhého dňa, čo však my nikdy nevydržíme tak dlho a musia stačiť aj 2 hod. Stuhnutú tortu opatrne vyberieme z formy a pred podávaním môžeme ozdobiť ovocím, prípadne šľahačkou.

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Ja tiez istotne vyskusam. Rada "peciem" ked nemusim piect.
Tato dobrota sa iste hodi najviac v lete, ked sa nam nebude chciet zbytocne zahrievat dom pri peceni a tiez je velky vyber cerstveho ovocia.
Zabudla som sa spytat ako velke balenie piskotov - myslim na vahu a rovnako kolko je zelatiny v jednom balicku. My mame celkom ine vyrobky a ine balenie.
V 1 krabici piskotov je 250 g, zelatinu mame po 28 g vo vrecusku.
Piškótov treba toľko, aby sa z nich dal urobiť korpus a vždy je potrebné uložiť aspoň dve vrstvy piškótov. Čiže záleží to aj od veľkosti formy, aj od toho, aký hrubý chcem korpus mať. Nám zvyčajne stačí jedno balenie, také najbežnejšie, fakt neviem koľko je to gramov.

Ani so želatínou neporadím. Vždy kúpime nejakú inú, lebo tú, čo mali minule, už nemajú. Treba čítať návod, použiť sedliacky rozum aj fantáziu, a aplikovať to do receptu :-)
Vrele doporučujem, používal som kyslú smotanu, taraz mám radšej jemný tvaroh, najlepší je z Lídla v 5OO g kýbliku, prajem dobrú chuť!
Dobrý deň,kedže ešte nemém veĽa skúseností s telatínou neviem či môžem použit do plnky kde idú plátky želatíny aj normálnu želatínu za rady vopred dakujem.

Pridaj komentár k receptu: