Tvarohovo-ovocná torta nepečená

Autor receptu: jarco

Môj historicky prvý sladký recept na Vareche som v skutočnosti nepísal ja, ale moja manželka. Ale mám k nemu isté práva - je to môj najobľúbenejší zákusok z detstva, od mamy som si ho vždy vyžiadal minimálne na narodeniny. Moja polovička tradíciu od svokry so cťou prevzala. Tvrdí, že ani tak nie kvôli mne, ale preto, lebo torta je osviežujúca, jednoduchá na prípravu a poskytuje množstvo variácií.

12
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. Najskôr si pripravíme želatínu. Keďže je veľa rôznych druhov, postujeme podľa návodu na obale. Treba si odskúšať, ktorá vám ideálne stuhne. Ja som použila Dr. Oetker. Dala som želatínu nabobtnať na 10 min do šťavy z mrazených jahôd a čiernych ríbezlí. Ak nemáme šťavu, dáme želatínu do 3 lyžíc mlieka.
  2. Medzitým mixérom vymiešame tvaroh, maslo, vanilkový cukor, kryštálový cukor a 1,5 dcl horúceho mlieka na hladkú hmotu.
  3. Zvyšok mlieka (studeného) vmiešame do nabobtnanej želatíny, podľa návodu na obale zohrejeme a rozpustenú želatínu pridáme k tvarohovej hmote.
  4. Piškóty namočíme do džemu zriedeného s trochou vody a ukladáme ich na spodok tortovej formy. Ja som tentoraz použila hotový tortový korpus a natrela ho džemom, ale s piškótami nám to chutí lepšie.
  5. Na piškóty naukladáme ovocie - môže byť kompót, mrazené alebo čerstvé. Tvrdé ovocie (hruška, jablko) najprv podusíme.
  6. Ovocie zalejeme tvarohovou hmotou. Tú môžeme rozdeliť na dve poloce a do jednej vmiešať 3 PL kakaa, tvarohová časť torty tak bude viacfarebná (ja som tentoraz kakao nepoužila, pretože som želatínu pripravila s ovocnou šťavou). Nezľaknite sa, ak je tvarhová hmota tekutá - vďaka želatíne neskôr krásne stuhne, ale budete vďační za dobre tesniacu tortovú formu.
  7. Tortu dáme do chladničky stuhnúť - najlepšie do druhého dňa, čo však my nikdy nevydržíme tak dlho a musia stačiť aj 2 hod. Stuhnutú tortu opatrne vyberieme z formy a pred podávaním môžeme ozdobiť ovocím, prípadne šľahačkou.