Foto: palokuchki
Mame radi tvaroh aj jablka. Tak som tieto dve plnky skombinovala dokopy a namiesto zvycajnej mriezky som na vrch poukladala povykrajovane kvietky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
Plnka tvarohová: | |
1 kg |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
|
|
Plnka jablčná: | |
2 PL |
|
70 g |
|
4-5 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Vsetky suroviny na cesto som dala do misky a rukou som ich zmiesila dokopy. Cesto som zabalila do potavinarskej folie a odlozila som ho na pol hodinu na chladne miesto.
-
2
Medzitym ako mi cesto odpocivalo urobila som si plnky. Na jablkovu plnku som najprv dala do panvice rozpustit maslo. Na rozpustene maslo som nasypala cukor.
-
3
Cukor s maslom som miesala pokym mi cukor skaramelizoval pekne do hneda.
-
4
Potom som na cukor nasypala ocistene a na male kusky pokrajane jablka. Jablka s cukrom som premiesala a prikryla. Jablka som dusila na miernom ohni pokym mi nezmakli, asi 10 minut.
-
5
Udusene jablka som zahustila lyzicou maizeny, ktoru som predtym rozmiesala v troche studenej vody. Jablkovu plnku som na koniec este dochutila skoricovym cukrom.
-
6
Tvarohovu plnku som robila z domaceho hrudkoveho tvarohu.
-
7
Tvaroh som najprv rozmixovala tycovym mixerom na jemno.
-
8
Potom som k nemu pridala cukor, vanilkovy cukor a vajicka. Rucnym slahacom som vsetko spolu premiesala.
-
9
Na koniec som k tvarohu pridala hrozienka. Kto nema rad hrozienka moze pridat susene brusnice. Tie su tam tiez vyborne.
-
10
Odlezane cesto som prekrojila na 2/3 a 1/3.
-
11
Najprv som si rozvalkala 1/3 cesta. Ako vzdy cesto som valkala medzi dvoma papiemi na pecenie. Ide to rychlo a nemusi sa pouzivat ziadna muka. Aby sa mi cesto nesmykalo po pracovnej doske papier na pecenie si dam tak, aby mi kraje papiera presahovali cez bok dosky. Potom sa uz len pri valkani opriem o papier a valkam.
-
12
Z vyvalkanej 1/3 cesta som si formickou povykrajovala tvary, ktore chcem ulozit na vrch kolaca. Podla toho aka formicka sa pouziva a aka je velkost plechu v ktorej sa bude kolac piect da sa vypocitat kolko kvietkov alebo inych ozdobnych tvarov budeme potrebovat. Zvysok z vykrajovaneho cesta som potom spojila s druhou castou 2/3 cesta. Tymto sposobom nam nezostane nic nazvys. Takto to robim odvtedy, ako nam to poradila nasa @honestka Hanka. Skoda, ze ju tu uz nie je vidno. Vzdy mala dobre rady a napady.
-
13
Vyvalkane cesto aj so spodnym papierom na ktorom som ho valkala som preniesla na plech velkosti 25/33 cm. Cesto som popichala vidlickou a predpiekla som ho vo vyhriatej rure 180C 10 minut.
-
14
Na predpecene cesto som natrela tvarohovu plnku.
-
15
Na tvarohovu plnku som rozotrela jablkovu plnku.
-
16
Na jablka som poukladala povykrajovane kvietky z cesta.
-
17
Kolac som piekla vo vynriatej rure 180C 40 minut. Upeceny kolac som nechala vychladnut, az potom som ho krajala.
@marianne vazne nie? ja to takto robim do zemlovky stale, tvaroh+jablka, maju sa radi :)
poradila, aby som do cesta skúsila použiť polohrubú múku miesto hladkej, práškový cukor (200g) miesto kryštáľového, a iba žĺtka miesto celých vajec. A ak sa mi bude zdať cesto pri spracovávaní príliš tvrdé (ak tie vajíčka boli menšie) mám pridávať 2 až 5 PL mlieka. A hlavne nemám cesto predpekať, ale hneď na vyvaľkané surové dať plnky a piecť pri 180C ale IBA 25 maximálne 30 minút, aby sa cesto nevysušilo a nebolo tvrdé. Vyskúšala som a môžem vrele doporučiť. Takto som dostala koláčik chuťovo znamenitý (ďakujem palokuchky) a jemný (ďakujem pani Monika)