Tvarohovo-jablkový koláč fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 9. júna 2013

Mame radi tvaroh aj jablka. Tak som tieto dve plnky skombinovala dokopy a namiesto zvycajnej mriezky som na vrch poukladala povykrajovane kvietky.

20 ks
porcií
45 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
200 g
2 ks
2 ČL
2 ČL
1 ČL
Plnka tvarohová:
1 kg
100 g
2 ks
1 PL
Plnka jablčná:
2 PL
70 g
4-5 ks
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny na cesto som dala do misky a rukou som ich zmiesila dokopy. Cesto som zabalila do potavinarskej folie a odlozila som ho na pol hodinu na chladne miesto.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitym ako mi cesto odpocivalo urobila som si plnky. Na jablkovu plnku som najprv dala do panvice rozpustit maslo. Na rozpustene maslo som nasypala cukor.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cukor s maslom som miesala pokym mi cukor skaramelizoval pekne do hneda.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som na cukor nasypala ocistene a na male kusky pokrajane jablka. Jablka s cukrom som premiesala a prikryla. Jablka som dusila na miernom ohni pokym mi nezmakli, asi 10 minut.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Udusene jablka som zahustila lyzicou maizeny, ktoru som predtym rozmiesala v troche studenej vody. Jablkovu plnku som na koniec este dochutila skoricovym cukrom.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tvarohovu plnku som robila z domaceho hrudkoveho tvarohu.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tvaroh som najprv rozmixovala tycovym mixerom na jemno.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som k nemu pridala cukor, vanilkovy cukor a vajicka. Rucnym slahacom som vsetko spolu premiesala.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na koniec som k tvarohu pridala hrozienka. Kto nema rad hrozienka moze pridat susene brusnice. Tie su tam tiez vyborne.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odlezane cesto som prekrojila na 2/3 a 1/3.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Najprv som si rozvalkala 1/3 cesta. Ako vzdy cesto som valkala medzi dvoma papiemi na pecenie. Ide to rychlo a nemusi sa pouzivat ziadna muka. Aby sa mi cesto nesmykalo po pracovnej doske papier na pecenie si dam tak, aby mi kraje papiera presahovali cez bok dosky. Potom sa uz len pri valkani opriem o papier a valkam.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z vyvalkanej 1/3 cesta som si formickou povykrajovala tvary, ktore chcem ulozit na vrch kolaca. Podla toho aka formicka sa pouziva a aka je velkost plechu v ktorej sa bude kolac piect da sa vypocitat kolko kvietkov alebo inych ozdobnych tvarov budeme potrebovat. Zvysok z vykrajovaneho cesta som potom spojila s druhou castou 2/3 cesta. Tymto sposobom nam nezostane nic nazvys. Takto to robim odvtedy, ako nam to poradila nasa @honestka Hanka. Skoda, ze ju tu uz nie je vidno. Vzdy mala dobre rady a napady.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vyvalkane cesto aj so spodnym papierom na ktorom som ho valkala som preniesla na plech velkosti 25/33 cm. Cesto som popichala vidlickou a predpiekla som ho vo vyhriatej rure 180C 10 minut.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na predpecene cesto som natrela tvarohovu plnku.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na tvarohovu plnku som rozotrela jablkovu plnku.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na jablka som poukladala povykrajovane kvietky z cesta.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Kolac som piekla vo vynriatej rure 180C 40 minut. Upeceny kolac som nechala vychladnut, az potom som ho krajala.

    Tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

tiginko
takéto tvarohovo-jablkové koláče robievam veľmi rada...dobrý nápad s tými kvietkami, vyzerajú s nimi tie nakrájané kúsky veľmi milo
marianne
@mimka musim konstatovat,ze Tvoj kolacik pri dnesnej tazkej konkurencii co sa na varechu vali dnes,je krasny a napadity...ja som nikdy tvaroh s jablkami este nekombinovala,ale je tak pekny,ze laka vyskusat.U nas tvarohove ide na dracku.Ukladam si
marianne
prisamvacku som si myslela,ze je to @mimka :-))) neviem co mi po rozume behala,asi som jej chcela cosi pochvalit,ale zabudla som co:-))) asi tiem nieco tvarohove....sorky @danielka ,tak je to Tvoje...pochvala Ti patri
mariamka
este by som doplnila do nazvu "Krasavec" lebo naozaj je.. a ked je v ceste citronova kora (pozrela som :)) tak to musi byt nebicko v papulke
@marianne vazne nie? ja to takto robim do zemlovky stale, tvaroh+jablka, maju sa radi :)
iva63
chutný koláčik-:) už je v kk , čaká na vyskúšanie-:) ďakujem
havino
další krásny koláčik od teba, príde na rad, tvaroh a jablka som ešte nekombinovala v koláči, len veru v žemľovke,ako @mariamka píše. ukladám.
manya
výborný recept, až budem mať nové jablká vyskúšam, viem, že je to dobrá kombinácia, robila som podobne, dávala som plátky jablka na tvarohovú plnku, takto to bude šťavnatejšie a tie kvietky navrchu - dobrý nápad, ďakujem, ukladám.
elixir
Toto vyzerá byť naozaj výborný koláčik.
margaretka28
perfektný koláč, u nás idú aj tvarohové aj jablkové a tu je to hned dva v jednom, no paráda - kk
jerica
Danielka , no čo už , k tomu niet čo dodať, vylepšila si a pre mňa super inšpirovala aby to moje jablkové bolo iné:-)
sracz
Kuchyňa, pekáreň a cukráreň s "ochrannou značkou Tumba_Rumba cooperation" = záruky najvyššej kvality!
frezia68
Už je v KK,lebo si dobre skombinovala :-) a pekne vymýšľaš.
labutus
Vyzerá úžasne a určite aj tak chutí. Ďakujem za inšpiráciu. Pri najbližšej príležitosti upečiem.
medovnicek
tvaroh s jablkami - tú kombináciu mám rada a veľmi sa mi páčia aj tie kvietky na vrchu, skvelý koláč
sonulienka
No a ja už skutočne nemám čo dodať, všetko čo naša Danielka upečie alevo uvarí je super. Ukladám a pozdravujem.
jane
Efektná úprava, už slintám :) Ukladám....
ywett
krásny koláč! S dcérkou tiež takto radi ozdobujeme koláče :)
parisienne
Pred chvilou som ho dopiekla, mam kopu jablk a manzel strudle nemusi tak trebalo nieco nove co by aj on zjedol. No a vysledok je ze polovica kolacika uz neni :). Zrovna ked sme sa na neho chystali, zazvonil sused a ked ucitil vonu v podstate sa pozval na degustaciu :). Vase recepty su pre mna jedny z naj, milujem vase kolace, cesto nikdy nesklame, jemnulinke vo vnutri a po okrajoch krehke ako maslove keksiky. Na veceru sme mali ¨Jedlo pre strihacov oviec¨, ta chut je super, taka netradicna ale skvela. Este raz vdaka a tesim sa na kazdy novy recept :)
babav
Krasny kolac! Vdaka za recept Danielka a tebe @parisienne za pripomienku. Nejako som ho v lete prehliadla ....
stacy77777
milá @palokuchki - dnes som vyskúšala tvoj koláčik, je neskutočne dobrý, veľmi pekne ďakujem za tento skvelý recept, smelo bude zaradený medzi naše stálice, tak ako aj tvoja bábovka Monkey Bread, tú si moji synovia zamilovali

marika21
Milá@palokuchky-nechcela by si sa presťahovať do Šale k tvojim sestrám.? Mám pre teba priestor na pečenie tvojich neuveriteľne dobrých nápadov, koláčikov. Všetci čo by šli okolo by sa len tak zalizovali. Všerky recepty sú vynikajúce.
marika21
Milá@palokuchky-nechcela by si sa presťahovať do Šale k tvojim sestrám.? Mám pre teba priestor na pečenie tvojich neuveriteľne dobrých nápadov, koláčikov. Všetci čo by šli okolo by sa len tak zalizovali. Všerky recepty sú vynikajúce.
ajka333
Ahojte dievčatá, ak ste tento recept robili, možno ste zistili (tak ako ja), že chuťovo je naozaj vynikajúci, ale bohužiaľ cesto dosť tvrdé. Po tom, ako som ho robila prvý krát mi jedna kucháročka tu na vereche
poradila, aby som do cesta skúsila použiť polohrubú múku miesto hladkej, práškový cukor (200g) miesto kryštáľového, a iba žĺtka miesto celých vajec. A ak sa mi bude zdať cesto pri spracovávaní príliš tvrdé (ak tie vajíčka boli menšie) mám pridávať 2 až 5 PL mlieka. A hlavne nemám cesto predpekať, ale hneď na vyvaľkané surové dať plnky a piecť pri 180C ale IBA 25 maximálne 30 minút, aby sa cesto nevysušilo a nebolo tvrdé. Vyskúšala som a môžem vrele doporučiť. Takto som dostala koláčik chuťovo znamenitý (ďakujem palokuchky) a jemný (ďakujem pani Monika)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia