Foto: orchidea
U nás veľmi obľúbené ako všetko z kysnutého cesta. Od koho mám recept neviem.
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
3 dcl |
|
2 ks |
|
100 g |
|
120 g |
|
1 ks |
|
25 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
400 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Z droždia pripraviť kvások. Preosiať múku, cukor, pridať soľ, tvaroh, vanilkový cukor a vykysnutý kvások. Priliať mlieko zmiešané s vajíčkami a rozpustené maslo. Vypracovať cesto. Cesto by malo byť vláčne, nie tuhé, ak treba priliať mlieko. Dobre vypracované cesto nechať vykysnúť.
- 2
Kým cesto kysne, pripraviť si plnku. Zmiešať tvaroh, vanilkový cukor, žĺtok, práškový cukor a ak je plnka riedka, pridať Solamyl.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkať, nakrájať na štvorce, naplniť tvarohovou plnkou. Protilahlé rožteky štvorca spojiť, stlačiť do batôžka. Ukladať na vymastený plech. Tiež treba natierať boky batôžkov olejom aby sa po upečení dali oddeliť. Natrieť vajíčkom a nechať ešte chvíľu kysnúť. Potom už len upiecť.
- 4
Pretože som urobila cesto z väčšej dávky surovín ako je v recepte, nemala som dosť tvarohovej plnky, tak som musela zvyšné cesto naplniť lekvárom a boli z toho buchty aj keď len 7. Chcem upozorniť na to, aby ste neukladali batôžky veľmi nahusto ako ja, nemali potom dosť miesta a nevykysli tak pekne ako by mali. Neviem prečo som to tak robila, veď som ich nepiekla prvykrát! Po upečení boli trošku spotvorené ale na chuti im to neubralo. A ako keby to nebolo dosť, ešte aj foťák ma sklamal a záber je rozmazaný, no... keď sa darí, tak sa darí.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@babav - tvaroh pridaný do cesta, konkrétne v tomto recepte mu dodá vláčnosť a batôžky sa mi zdajú dlho mäkké.