Tvarohové batôžky

orchidea - fotkaorchidea, 13. marca 2011
Tvarohové batôžky
Foto: orchidea

U nás veľmi obľúbené ako všetko z kysnutého cesta. Od koho mám recept neviem.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
70 g
3 dcl
2 ks
100 g
120 g
1 ks
25 g
 štipka
Plnka:
400 g
150 g
1 ks
1  ks
 podľa potreby
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z droždia pripraviť kvások. Preosiať múku, cukor, pridať soľ, tvaroh, vanilkový cukor a vykysnutý kvások. Priliať mlieko zmiešané s vajíčkami a rozpustené maslo. Vypracovať cesto. Cesto by malo byť vláčne, nie tuhé, ak treba priliať mlieko. Dobre vypracované cesto nechať vykysnúť.

  2. 2

    Kým cesto kysne, pripraviť si plnku. Zmiešať tvaroh, vanilkový cukor, žĺtok, práškový cukor a ak je plnka riedka, pridať Solamyl.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkať, nakrájať na štvorce, naplniť tvarohovou plnkou. Protilahlé rožteky štvorca spojiť, stlačiť do batôžka. Ukladať na vymastený plech. Tiež treba natierať boky batôžkov olejom aby sa po upečení dali oddeliť. Natrieť vajíčkom a nechať ešte chvíľu kysnúť. Potom už len upiecť.

    Tvarohové batôžky - obrázok 3
  4. 4

    Pretože som urobila cesto z väčšej dávky surovín ako je v recepte, nemala som dosť tvarohovej plnky, tak som musela zvyšné cesto naplniť lekvárom a boli z toho buchty aj keď len 7. Chcem upozorniť na to, aby ste neukladali batôžky veľmi nahusto ako ja, nemali potom dosť miesta a nevykysli tak pekne ako by mali. Neviem prečo som to tak robila, veď som ich nepiekla prvykrát! Po upečení boli trošku spotvorené ale na chuti im to neubralo. A ako keby to nebolo dosť, ešte aj foťák ma sklamal a záber je rozmazaný, no... keď sa darí, tak sa darí.

Diskusia k receptu

tatranka
Nemusíš sa ospravedlňovať za svoje batôžky.Sú veľmi pekné,akoby ich jedna mater mala.S tvarohom koláče aj zákusky máme veľmi radi.
3sandra3
ale veď sú krásne... aj batôžky, aj buchty , ba ja foťák urobil svoju službu
mariaklara
Podobné robím aj ja, práve som rozmýšľala, že by som ich mala urobiť. Naposledy som ich robila hádam 2-3 roky do zadu. Ďakujem za pripomenutie. Máš ich peknučké. Aj keď mám svoj recept, ukladám si tvoj do MKK, vyskúšam.
evanaaa
Tieto batôžky u nás boli tvarohové buchty, mama ich ináč nerobila, len takto "otvorené" a lekvárové zasa vygúľala do buchtičky, aby nevytiekol, podľa toho sme poznali, ktoré sú ktoré. A robila úžasnú plnku, len neviem, ako.
babav
Pekne buchticky ! Zaujimave,ze tvaroh pridavas aj do kysnuteho cesta ;-)
orchidea
Ďakujem všetkým za povzbudivé slová, potešili ma veľmi.
@babav - tvaroh pridaný do cesta, konkrétne v tomto recepte mu dodá vláčnosť a batôžky sa mi zdajú dlho mäkké.
morenajea
presne ako @evanaaa píše. babka tiež vždy tvarohové zatvárala dohora a lekvárové smerom dole. podarili sa ti :)
marianne69
...su krasne @orchidea ,presne takto si ich pamatam od babky,volala ich kachlicky,este aj ten obrus mala podobny:-))veru buduci weekend oprasim receptik a upeciem,vdaka za pripomienku...
dorisa
Jedlá, koláče z tvarohu milujeme, my sme mali len šatočky z listkového cesta, ale za chvilku boli fuč.
janger
@orchidea , su pekne, nic im nechyba :-)! Pouzila si hrudkovy tvaroh? Alebo taky kremovy?
jogal
Vďaka za pripomienku na detstvo. Presne takto vyzerali buchty u starej mamy. A najlepšie boli ešte teplé priamo z pekáča. Ukladám do KK.
cica2
Tvarohové batôžky sa ti krásne vydarili a ako dieťa som ich velmi mala rada:))
cica2
a aj tie lekvárové buchty sa mi páčia, pekne je to na tom plechu naukladané, radosť pozerať:))....a ďakujem za dobrú radu, dávať do tohto cesta aj tvaroh
poisonblu
ved si kludne mohla tie batozky namiesto tvarohu naplnit lekvarom. aj moja svokra tak robieva. prave sa napchvavam tvarohovymi a lekvarovymi batozkami a som si povedala, ze buduci vikend take upeciem aj ja, a tak som vygooglila prave tento recept :D
aksalko
bože,všetky sú ako jeden,mne sa to nikdy nepodarí...
cinkla
Tie batözky na tom plechu vyzeraju skvostne.Z Tvojho receptu sa velmi tesim a dakujem.
marianne69
... v konecnom vysledku boli vyborne,dosypala som o dost viac muky,lebo cesto bolo riedke,(mozno tym tvarohom),ale su makucke,vyborne,to maslo v ceste ma vybornu chut....
orchidea
@marianne69 tak ako píšeš, záleží od vlhkosti tvarohu, podľa toho aj treba prispôsobiť múku ale ináč dá tvaroh cestu dobrú chuť a mäkkosť. Som rada že sa ti podarili a chutili.
violeta
@orchidea , vcera vecer som robila buchticky na dnesne ranajky, pridala som tvaroh aj do cesta, zda sa mi, ze je vlacnejsie mala si pravdu :-D
dadush
vyskúšala som a môžem povedať že sú božské!! veľmi chutné a krehké cesto, už aj ukladám do KK. Akurát nepotieram vajíčkom pred pečením ale až po pečení roztopeným maslom... Inak famózne, Ďakujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia