Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 18. augusta 2015 8:43
Ďalšie recepty »
Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept)Foto: danja301

Hodnú chvíľu som rozmýšľala,ako by sa dal preložiť z macedónčiny názov tohoto receptu,ale inák ako opisom sa nedá.Tak teda" turli" je skomolenina od "turi" ,čo znamená " daj,pridaj" a "tava" je hlinená zapekacia misa. Je to taký "eintopf", veľmi jednoduchý a opäť nenáročný,ktorý si môžete prispôsobiť či už s mäskom ,alebo bez neho ,na chuti mu to neuberie.

180 min
príprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si zeleninku. Množstvo som neuvádzala , lebo to moje , okrem kapusty vidíte na obrázku.To ,čo dala záhradka:) Vľavo vidno olúpanú zelenú paradajku,ktorá tam samozrejme nemusí byť . Ja uvádzam pôvodný recept. Kapustu som použila pol hlávky ,je to vlastne množstvo ,ktorým doplníte zapekaciu misu až po nie úplný povrch.

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninku krájame na drobno a vrstvíme.....

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a vrstvíme....medzitým si zapneme rúru a predhrejeme ju na 200 st. To je množstvo zeleniny bez kapusty....

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a teraz doplníme misu polovicou pokrájanej kapusty...

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ochutíme požadovanými ingredienciami- soľ,čierne korenie,červená paprika,kto sa nevie vzdať vegety :) ,tak aj vegeta. Nakoniec pridáme mäsko.

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatočíme nad misou fľašou oleja:),dvakrát by malo stačiť...:) a oboma rukami celú zmes dôkladne premiešame.

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme teplou ,prevarenou vodou- to preto,lebo rúru máme už pekne vyhriatu a proces pečenia začne rýchlejšie. Prikryjeme alobalom ,alebo vrchnákom a vložíme do rúry. Zhruba každú polhodinku skontrolujeme stav vody. Ak by sa nám vyparila príliš rýchlo a mäsko nie je mäkké a zeleninka tiež ,dolejeme vodu a pečieme....

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Celý proces pečenia trvá 2 hodiny aj viac ,nedá sa presne určiť čas ,lebo všetko závisí od typu rúry. Ked je všetko mäkké ,odkryjeme vrchnák a necháme povrch ešte zapiecť,aby pekne chytil farbu. Ako vidieť na obrázku ,voda nesmie byť úplne odparená ,lebo jedlo bude bez šťavy,suché. A ešte jedna rada ,ak nemáte teľacie mäsko, môžete ho nahradiť údenými rebierkami, ale nenahradzujte ho bravčovým,ani kuracím...nie je to ono....radšej si urobte "turli tavu" bez mäsa. A už nám ostáva len pripraviť si ovčí syr,domáci chrumkavý chlebík a s chuťou sa pustiť do jedenia. Dobrú chuť!

    Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist