Trochu iné prílohy

haston - fotkahaston, 24. júla 2010

Chcem sa s vami podeliť o prílohy, ktoré sa dajú použiť prípadne aj vtedy, keď má človek záujem schudnúť pár kíl. A leto je Zobraziť celý popisChcem sa s vami podeliť o prílohy, ktoré sa dajú použiť prípadne aj vtedy, keď má človek záujem schudnúť pár kíl. A leto je na to mimoriadne vhodné obdobie.

Suroviny

Hranolčeky:




Postup

  1. 1

    Ak sa niekto chce vyhnúť masteniu zemiakov, ale má rád pyré, môže si spolu s očistenými zemiakmi uvariť aj dva či tri ošúpané topinambury. Po scedení všetko roztlačí na hladké pyré.

  2. 2

    Ak sa niekto stravuje podľa zásad delenej stravy a chce si spestriť sortiment príloh k mäsu či syru, resp. varenému vajíčku, môže si namiesto varenej zeleniny dať na tanier hranolčeky z cukety alebo zeleru. Hranolčeky sa krájajú zo surovej zeleniny. Keď začnú hnednúť, vyberieme ich z oleja. Kto chce, posolí si ich. Ja zelerové nesolím a chutia mi.

Diskusia k receptu

evusik
topinambury sú sladké zemiaky

Tapinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je rastlina dorastajúca do výšky troch metrov. Patrí do čeľade astrovitých, je veľmi podobná slnečnici. Rastlina pochádza zo Severnej Ameriky a meno dostala od indiánskeho kmeňa Tupinamba. U nás nie je veľmi známa, čo je škoda, pretože má unikátne liečivé vlastnosti.

Čítajte viac:  liptov.sme.sk/c/4829741/topinambury-su-nenahraditelno...

evanaaa
Topinambury sa tu už nie raz spomínaly, aj som sa pýtala, kde ich zoženiem ( som diabetička, aj manžel), ale nik mi neporadil, nechávam to na náhodu. Sladké zemiaky dostať aj v Kauflande, ale to asi nie sú tieto.
zdezda
Tie hranolčeky sa mi ľúbia, ja som si ich robila z mrkvy :-)
celka
Topinambury znám a zasadila jsem si je na zahrádku. Dají se jíst i syrové
jako salát nebo opékat jako brambůrky. Já jsem je přidávala i do bramborového salátu, ale pozor jsou uvařené dřív než brambory.
alzbetka2
vidíte, mne rastie na vinici a nič s ňou nerobím. Vedela som, že je to zdravá plodina, ale akosi nechutí...
haston
topinambur je chutný aj čerstvý, nastrúhaný na maslovom chlebe.
haston
topinambury si pestujem v lodžii vo väčšom kvetináči. po ukončení vegetácie najväčšie hľuzy skonzumujem a drobnejšie nechám dorásť...:-)
babulienka
Tuto rastlinu poznam velmi davno no okrem toho ze sa daju jest aj surove ale chybaju mi recepty .Minuleho roku vysadil zopar sadenic sused a toho roku sa dostali aj ku mne na zahradu. Ak mas evanaaa este zaujem na jar ti mozem zopar poslat. O rok ich uz mozes mat plnu zahradu.
scarlet0503
Ahoj my máme zasadené topinambury a máme ich veľa ak by ste mali niekto záujem predali by sme. receptík určite vyskúšam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia