Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Trhané mäso fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. novembra 2023
Trhané mäso (fotorecept)
Foto: evusik

Trhané mäso pripravujem pri rôznych oslavách keď sa zíde celá rodina. Príprava je takmer bez práce a môžem naraz pripraviť väčšie množstvo mäsa pre Zobraziť celý popisTrhané mäso pripravujem pri rôznych oslavách keď sa zíde celá rodina. Príprava je takmer bez práce a môžem naraz pripraviť väčšie množstvo mäsa pre veľa ľudí. A najväčšie plus je, že mäso pripravujem deň vopred. Pred podávaním ho stačí zohriať v rúre.
Zdroj: https://ovarenizivoteatak.blogspot.com/2018/07/trhane-maso.html#more

10
porcií
15 minút
príprava
240 minút
na 150 °C

Suroviny

2 kg (bez kosti)
4 ks
5-6 strúčikov
250 ml
250 ml
2 l




Postup

  1. 1

    Príprava trhaného mäsa je celkom jednoduchý recept. Základ je pomalé pečenie niekoľko hodín. V tomto recepte je ale celkom netradične použitá Coca Cola a barbecue omáčka. Je to mäso na americký spôsob a ja som ho chcela jednoducho vyskúšať a robím ho už takto niekoľko rokov. Jedine čo mením sú barbecue omáčky. Dostať kúpiť rôzne druhy a tu som použila sladkú aj ostrú omáčku.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Príprava je veľmi jednoduchá, všetko sa spolu dusí v jednom hrnci. Čo je ale dôležité, je výber hrnca. Mal by byť taký akurát veľký voči mäsu. Čiže mäso v hrnci by malo byť natesno. Keď ho zalejete musí byť ponorené. Mäso vložte do hrnca, pridajte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak podľa chuti. Pridajte barbecue omáčku a všetko zalejte Coca Colou tak, aby bolo mäso ponorené. Osoľte a okoreňte. Hrniec prikryte a dajte do vyhriatej rúry na 150 °C na 4 hodiny.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso nemusíte sledovať, ja nakúkam tak po 3 hodinách. Dĺžka pečenia samozrejme záleží od množstva mäsa, vašej rúry a použitého hrnca. Ja robím v kameninovom hrnci. Mäso necháme v omáčke mierne vychladnúť a potom ho prenesieme do vhodnej nádoby. V tomto bode pripomínam, že mäso môžeme pripraviť aj deň vopred. Vtedy ho len upečiem, ale netrhám. Tak ako je na obrázku ho odložím do komory, alebo po vychladnutí do chladničky a na druhý deň pokračujem tak ako je popísané v bode 4.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou dvoch vidličiek mäso potrháme. Ide to úplne samo, mäso sa priam rozpadá.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K potrhanému mäsu pridáme omáčku a zamiešame.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravené mäso je výborné ako teplé hlavné jedlo, ale je ideálne do burgrov a bagiet.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som k nim robila langoše.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Alebo s bagetou a šalátom.

    Trhané mäso (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

smejkad
A s čím ešte máš odskúšané? Sladké s mäsom nemusím. A ešte sa opýtam, keď budem robiť menšie množstvo, tak pol kila cca, tam bude hodina stačiť?
evusik
@smejkad (16.11.2023 05:49) mám to odskúšané len s Colou a mením iba Barbecue omáčky, je ich veľa druhov, sladké, pálivé, dymová, s whisky... výber je veľký. Kto má rád pálivé môže pridať čili papričky. Aj keď sa zdá, že s Colou to bude sladké výsledok je taký sladko kyslý pikantný. Ak ťa to ale neláka vyskúšaj iný recept, je ich veľa. A či stačí hodina, neviem ale to ľahko zistíš, ak sa mäso oddeľuje vidličkou tak je hotové.

chemik
Jako chemik musím ocenit evusika, že v tomto receptu peče v hrneci z kameniny, která by měla být odolná vůči silné kyselině fosforečné, jež Coca-Cola používá k okyselování kromě dražší kyseliny citronové. Je to stejná kyselina jako v odrezovači na čištění ocelových (železných) povrchů před natíráním a existují proto i rady na domácí čistění zkorodovaných věcí právě Coca-colou. Kromě železa se tak v ní rozpustí i zinek nebo aluminium. Kdysi v jednom receptu na vaření uzeného kolena s Coca-Colou si autor pochvaloval, že potom byla stará aluminiová tlaková Kuchta čistá jako nová a na chuti mu zřejmě nezáleželo. Dle fotek bohužel není použitý hrnec kameninový, ale z litého hliníku s nesmáčivým povrchem vzhledu kamenné žuly, takže při jeho narušení bude Coca-Colou taktéž rozpouštěn. Pro tento recept je ideální používat pomalý hrnec s vložkou z terakotové kameniny.
evusik
@chemik (16.11.2023 12:00) ja mám tento hrniec asi 15 rokov a stále je dobrý, ešte sa nerozpustil :-)


evanaaa
@evusik , výborný recept si pridala, aj som ho zdieľala, a dala do KK, snáď sa naň niekedy aj odvážim, možno ak budem čakať návštevu. Ja mám hrniec z Delimano, tiež akože kameninový, tak neviem, či je podľa @chemik-a bezpečný, ale skúsila by som najprv len z kila mäsa, hádam to stačí na skúšku (pre dvoch)......ten obrázok je lákavý.....dúfam, že tie Barbecue omáčku sú všade k dostaniu.
evusik
@evanaaa (16.11.2023 21:12) Barbecue omáčky predávajú všade, sú to hotové omáčky ktoré sa môžu používať za studena k mäsu alebo ňou potrieť mäso pred dopečením. Barbecue omáčka sa dá pripraviť aj doma z bežne dostupných surovín, receptov je na webe veľa






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia