Pečené bravčové mäso
Trhané mäso (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Trhané mäso pripravujem pri rôznych oslavách keď sa zíde celá rodina. Príprava je takmer bez práce a môžem naraz pripraviť väčšie množstvo mäsa pre veľa ľudí.* A najväčšie plus je, že mäso pripravujem deň
vopred. Pred podávaním ho stačí zohriať v rúre.
10 porcií |
15 minút príprava |
240 minút na 150 °C |
Postup
- Príprava trhaného mäsa je celkom jednoduchý recept. Základ je pomalé pečenie niekoľko hodín. V tomto recepte je ale celkom netradične použitá Coca Cola a barbecue omáčka. Je to mäso na americký spôsob a ja som ho chcela jednoducho vyskúšať a robím ho už takto niekoľko rokov. Jedine čo mením sú barbecue omáčky. Dostať kúpiť rôzne druhy a tu som použila sladkú aj ostrú omáčku.
- Príprava je veľmi jednoduchá, všetko sa spolu dusí v jednom hrnci. Čo je ale dôležité, je výber hrnca. Mal by byť taký akurát veľký voči mäsu. Čiže mäso v hrnci by malo byť natesno. Keď ho zalejete musí byť ponorené. Mäso vložte do hrnca, pridajte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak podľa chuti. Pridajte barbecue omáčku a všetko zalejte Coca Colou tak, aby bolo mäso ponorené. Osoľte a okoreňte. Hrniec prikryte a dajte do vyhriatej rúry na 150 °C na 4 hodiny.
- Mäso nemusíte sledovať, ja nakúkam tak po 3 hodinách. Dĺžka pečenia samozrejme záleží od množstva mäsa, vašej rúry a použitého hrnca. Ja robím v kameninovom hrnci. Mäso necháme v omáčke mierne vychladnúť a potom ho prenesieme do vhodnej nádoby. V tomto bode pripomínam, že mäso môžeme pripraviť aj deň vopred. Vtedy ho len upečiem, ale netrhám. Tak ako je na obrázku ho odložím do komory, alebo po vychladnutí do chladničky a na druhý deň pokračujem tak ako je popísané v bode 4.
- Pomocou dvoch vidličiek mäso potrháme. Ide to úplne samo, mäso sa priam rozpadá.
- K potrhanému mäsu pridáme omáčku a zamiešame.
- Takto pripravené mäso je výborné ako teplé hlavné jedlo, ale je ideálne do burgrov a bagiet.
- Ja som k nim robila langoše.
- Alebo s bagetou a šalátom.