Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 17. marca 2013

Dnešný obed som skombinovala z viacerých receptov, ktorých jednotiacim prvkom je inšpirácia japonskou kuchyňou. Okrem už spomenutej treščej pečene ju tvoril šalát z reďkovky Zobraziť celý popisDnešný obed som skombinovala z viacerých receptov, ktorých jednotiacim prvkom je inšpirácia japonskou kuchyňou. Okrem už spomenutej treščej pečene ju tvoril šalát z reďkovky daikon okorenený zrniečkami černuchy, ryža a omeleta na japonský spôsob s mladou cibuľkou, doplnená nakladaným zázvorom a riasou wakame.

2
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 konzervy
1 ks
1/2 ks
1 cm
1 strúčik
1/2 ks
1 ČL
3 PL
2 ČL
1 ČL
4 ks
4 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Treščiu pečeň vyberieme z konzervy a necháme na sitku, aby odkvapkal prebytočný olej.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šťavu z pomaranča dáme do rajničky, pridáme nastrúhaný zázvor, pretlačený malý strúčik cesnaku a na miernom ohni odparíme tak, aby nám z pôvodného objemu zostala asi štvrtina. Do skoncentrovanej pomarančovej šťavy pridáme šťavu z polovice limetky a 3 polievkové lyžice sójovej omáčky.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Citrusovú marinádu vychladíme, do každej mištičky dáme polovicu treščej pečene a zalejeme ju polovicou marinády. Odložíme na 30 minút do chladničky.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým očistíme a postrúhame reďkovku daikon, mierne ju posolíme a dochutíme hnedým cukrom a ryžovým octom. Napokon pridáme opláchnuté černuchové semiačka a premiešame. Uložíme do chladu.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici zohrejeme olej, dve vajcia vyšľaháme dopenista, dochutíme troškou rybacej omáčky a nalejeme na panvicu s rozohriatym olejom. Posypeme nadrobno pokrájanou mladou cibuľkou a upečieme omeletu, ktorú zatočíme ako palacinku a pokrájame na približne dvojcentimetrové kúsky. Rovnako urobíme aj druhú omeletu.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Marinovanú treščiu pečeň vyberieme z chladničky, ozdobíme kúskami mladej cibuľky a kúskom limetky,

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uvarenú ryžu a reďkovkový šalát tiež naservírujeme do malých mištičiek

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a podávame spolu s omeletou, ktorú servírujeme na osobitnom tanieriku, spolu s nakladaným zázvorom a riasou wakame.

    Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto spolu tvoria tieto jedlá kompletný obed alebo večeru, ale omeletu, marinovanú treščiu pečeň i reďkovkový šalát môžeme podávať aj jednotlivo, ako chuťovky či predjedlá v rámci drobného pohostenia. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tiginko
ty brďo, asi ti začnem vykať @Slavka2012. Veď toto už je aký profesionálny obed....že si ty hostila Františka...?
slavka2012
@tiginko , :-))))), ktoreho Frantiska mas na mysli? Totiz som prave dohovorila so synom (studuje v UK), a bavili sme sa o Frantiskovi I. Rakuskom, ktory mal denne chudak 20 zachvatov epilepsie, ale ked chcel slivkove gule, tak museli byt aj v zime. No ale teraz vazne, je to celkom jednoduche jedlo, akurat to japonske servirovanie je take elegantne, ze aj obycajna omeleta vyzera dobre:-). Aspon takto zuzitkovavam vysledky mojich nakupnych horucok:-).
tiginko
ja myslím žijúceho, teraz veľmi populárneho :-) Odhliadnuc od štýlového riadu, fakt si sa pekne vyhrala...
slavka2012
@tiginko , Nuz, neviem veru, ci by to prave on ocenil ... K nemu by skor pasovalo take riadne asado argentino s chimichurri:-).
tiginko
fu, a to by som ja ocenila? Lebo neviem čo to je...pridaj recept :-)
abdul
@cesminaz : Nerád by som ťa uviedol do omylu, ale myslím si, že treščia pečeň je vnútornosť - pečeň tresky, teda ryby. Predáva sa v konzervách asi 100 gramov, trochu drahšia, ale lahodné mäsko. Dúfam, že sa @slavka2012 nenahnevá za tento vstup do vlákna.
slavka2012
@cesminaz , trescia pecen je pecen z morskej tresky, predava sa v konzervach ako sardinky. Je velmi mastna, obsahuje vsak rybi tuk, ktory je zdravy, takze aj ked je to kaloricka bomba, raz zacas si ju clovek moze dopriat:-). Ta citrusova omacka a redkovka ju velmi dobre doplnaju.
slavka2012
@tiginko , asado argentino je grilovane hovadzie maso, tam je to skoro telacina, a oni to vedia naozaj velmi dobre urobit, okrem tradicnych kuskov masa griluju aj slinne zlazy (molleca), vemienko, maso z hrbu kravy zebu, ale je to naozaj vyborne papanie. Chimichurri je taka koreniaca zmes z cibule petrzlenovej vnate, cesnaku, stiplavej papricky, oleja, soli a octu, presny recept neexistuje, kazda rodina ma svoj vlastny, ktory povazuje z najlepsi. Jeden recept na chimichurri tu uz publikoval @2010 , zial, neulozila som si ho, tak ti nemozem poslat link.
tiginko
to by som si aj ja dala povedať, len to vemienko .... si dobrá Slávka, vďaka :-)
slavka2012
Vdaka @abdul , moji argentinski pribuzni maju svoj vlastny recept, robia ho z cerstvych i susenych byliniek. Je to dobra vec, nielen na grilovane maso, ale da sa pridat napriklad aj k dusenemu masu...
slavka2012
@tiginko , nielen vemienko, oni griluju aj chinchulin (po nasom hrube crievko), najma na vidieku gauchovia to povazuju za lahodku, ...ale nastastie nikoho nenutia, aby ho jedol...
cesminaz
@abdul @slavka no prave nieco take som tusila,no neviem ci by som to zjedla...no ktovie,mozno keby mi to niekto naserviroval ako ty... :-))
abdul
V tej Argentíne majú celkom zaujímavú slovnú zásobu. Činčulín si musím pamätať.:-))
abdul
@slavka2012 : Vidíš, aký svet malý. Držky - mondongo, asi z maďarského jazyka vravieť teda držkovať - mondokovať. Ale na činčulín to nemá. :-)). Ani ten chimichurri alias čimičuri nevyzerá zle.
abdul
Ja si rád podebatujem o dôležitých medzinárodných problémoch. Najbližšie mám na pretras objednanú babu Vangu.:-))
honestka
tak toto musim vyskusat hned.
krabicky pecienok mavam poruke v spajzicke, pretoze to je moja lahodka #1 a vzdy najradsej len tak klasicky s cibulkou, citronom a cerstvym chlebikom.
takto prevedena vyzera famozne, urcite ohurim samu seba...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia