Tradičný veľkonočný koláč

redakcia - fotkaredakcia, 6. júla 2009

Suroviny

500 g
500 g
40 g
100 g
500 ml
150 g
2 ks
3 ks
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky vyhĺbime v strede jamku. Do jamky rozmrvíme droždie, posypeme ho cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Necháme chvíľu kysnúť. Potom pridáme rozpustené vlažné maslo a polovicu vanilkového cukru. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho dokysnúť.

  2. 2

    Tvaroh rozmiešame s 2 žĺtkami, druhou polovicou vanilkového cukru a hrozienkami. Tvarohovú hmotu zamiesime do 1/8 cesta a necháme kysnúť. Do zvyšného cesta pridáme 2 vajcia, cesto premiesime a necháme asi 1,5 hodiny opäť kysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté tvarohové cesto na pomúčenej doske premiesime a ušúľame do dlhého oválu. Druhé cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu. Na cesto položíme tvarohový šúľok v tvare kruhu.

  4. 4

    Prostriedok rozvaľkaného cesta narežeme do kríža tak, aby sme cestom z vnútornej strany venca prekryli vrchnú časť koláča. Cestom z vonkajšej strany prekryjeme koláč smerom dovnútra.

  5. 5

    Hmotu preložíme na okrúhly, vymastený plech. Necháme kysnúť asi 20 – 30 minút. Na zachovanie otvoru v strede koláča doň položíme sklenenú vymastenú fľaštičku od detskej výživy.

  6. 6

    Koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 – 15 minút pri teplote 225 – 250 stupňov. Potom asi hodinu dopekáme pri teplote 100 – 150 stupňov. Po upečení potrieme cukrovou vodou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia