Tradičná maková štrúdľa

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Pomletý mak vsypeme do vriaceho mlieka a varíme asi 30 minút. V hrnci rozpustíme med a maslo. Orechy, hrozienka a mak zalejeme pripravenou hmotou z masla a medu. Dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Potom dobre premiešame droždie a kyslú smotanu.
  2. Z múky, masla, 75 g práškového cukru, 2 žĺtkov, nastrúhanej citrónovej kôry, orechov, soli, zmesi droždia a smotany vymiesime a vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho 6 – 8 hviezdičiek. Potom ušľaháme bielok, rozotrieme ho na cesto a uložíme naň makovú náplň a zrolujeme ho. Vykrojené hviezdičky položíme na kraj plechu.
  3. Zakryté cesto necháme asi hodinu kysnúť. Štrúdľu potrieme rozšľahaných vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre asi hodinu pri teplote 200 stupňov Celzia (teplotu a čas treba prispôsobiť vašej rúre a skúsenostiam s ňou). Hviezdičky o 5 minút vyberieme a necháme vychladnúť. Vytlačíme citrón a zmiešame so zvyškom práškového cukru. Touto polevou, nastrúhanými orechmi a hviezdičkami štrúdľu ozdobíme.