Tradičná doma pečená višňová štrúdľa fotorecept

zuzana300 - fotkazuzana300, 29. júna 2015
Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept)
Foto: zuzana300

Každý rok na Petra Pavla ťahám ručne cesto na višňovo orechovú a višňovo makovú štrúdľu, ktorú kedysi ťahala majstrovsky moja mama. Cesto mala Zobraziť celý popisKaždý rok na Petra Pavla ťahám ručne cesto na višňovo orechovú a višňovo makovú štrúdľu, ktorú kedysi ťahala majstrovsky moja mama. Cesto mala elastické, po vytiahnutí sa dalo pod ním čítať. Rovnako ako ona, miesim ho z hladkej múky ručne, priamo na doske, kým nie je homogénne a odlepuje sa od dosky. Rozdelím ho na dve polovice, urobím dva bochníky, podmúčim, prikryjem mikroténovým sáčkom, a nechám hodinu a pol stráť. Medzitým si pripravím všetky ingrediencie, potrebne na plnenie.

30
porcií
150 minút
príprava
28 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
2 ks
1 čl
1 malá čl
2 dl
1 čl
1200 g
100 g
100 g
250 g
podľa potreby
1 čl
na posypanie




Postup

  1. 1

    múku, žĺtka, ocot, soľ, vlažnú vodu s trochou oleja (naša mama dávala za lyžičku bravčovej masti), spolu s vodou vypracujem obojručne (vodu prilievam pomaly podľa potreby, kým nedosiahnem mäkké, vláčne, ale homogénne cesto), odlepím ho z dosky a jedou rokou ho vyzdvihnem do vzduchu, vzápätí udieram o dosku, na ktorej ho miesim zvonku dovnútra, znovu a znovu vyhadzujem do vzduchu, búcham o dosku, kým nie je hladké a odlepuje sa od dosky. Je to náročné, ale potrebné. Napokon ho rozdelím na dve polovice, jemne podmúčim, urobím 2 bochníky a každdý zakryjem mikroténovým sáčkom. Nechám stáť najmenej hodinu a pol. Pripravím si vyšumené maslo (nechám z neho vypariť vodu), cukor, višne, orechy s trochou vanilk. cukru a mak s trochou vanilk. cukru. Potom vytiahnem prvé cesto

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Štetcom bohato pokvapkám cesto horúcim maslom (žiiaden rastlinný tuk), zvyknem posypať jemne kvalitnou strúhankou (nemusí byť), rozložím 600 gramov višní rovnomerne po celej ploche, dobre zacukrím, posypem mletými orechmi (alebo opečenými pomletými mandľami), preložím cesto zľava, sprava, zhora a znovu po každej strane pokropím maslom

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pozorne chytím obrus a zrolujem cesto do rolky

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Presne tak isto vytiahnem druhé cesto, rozložím 600 gramov višní, ale použijem mak

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Štrúdle uložím na maslom potreté plechy, alebo použijem pečiaci papier, potriem každú štrúdľu výdatne maslom

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložím do rúry, pečiem 8 min. na maxime, potom stiahnem teplotu na 180 °C a pečiem cca 20 min. Keď je štrúdľa upečená do zlata, vyberiem, pocukrujem, a po 10 minútach pokrájam elektrickým nožom. Tá vôňa v celom byte a nádhera na mise vyráža dych, je to kráľovský múčnik. Závin z lístkového cesta, nech je aj extra tenko vyvaľkaný, nie je štrúdľa. Ak ho tak niekto nazve, pokladám to za urážku tradičnej štrúdle. Nič proti závinu, ako takému, ale nie je to ani náhrada tradičnej štrúdle. Upiecť skutočnú štrúdľu si vyžaduje veľkú zručnosť, je to umenie, ktoré nie každý dokáže. Treba na to veľa citu, trpezlivosti, aj intuície a hlavne praxe.

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovo, dobrú chuť!

    Tradičná doma pečená višňová štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Nádhera :-).
terinka55
No, teda, dala by som si povedať:-) Takéto sú pre mňa najlepšie. Chválim!
patroveckypitrs
Pre zuzana300@ týmto vzdávam úctu pred pani kuchárkou ktorej teba dať korunu na hlavu. Presne takto to kedysi to robila moja babka. Veru som ju sledoval ako to pomaličky ťahala a ako sa usmievala keď sa jej darila. Preto takéto kuchárky obdivujem. Veď pri tom musí byť cit a trpezlivosť. Dnes už je len malo žien ktoré to zvládnu. Vďaka za ukážku.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tak som si recept prečítala už trikrát a mám chuť vyskúšať. Keď som bola mladšia ťahala som štrúdle každý týždeň a išlo mi to parádne, moja mama povedala vtedy, že som šikovnejšia ako ona v tom. Pred 2 mesiacmi som skúšala ťahanú štrúdlu a vôbec sa mi nedala vytiahnúť, cesto sa mi trhalo a skončilo to neslávne. Zapovedala som sa, že už nikdy. Nikdy ? Keď vidím tvoju štrúdlu @Zuzana300 , asi to nikdy zruším :-).
jerica
Nádhera, určite to nenechám len v kk, napíšem, nech to mám po ruke !!
Nuž "darmo" ťahané cesto je len ťahané, ale keď bojujem s časom , veľmi dobré je aj vaľkané cesto od @sovka62 , zatiaľ sa mi vždy vydarilo, samozrejme ked sa dáš na ťahanú raz do roka, mala by som chuť sa pustiť do toho, syn a vnuk je Peter, určite by sa potešili ťahanej, túto sobotu som obom synom piekla z receptu od sovky, olizovali za uchom.
 varecha.pravda.sk/recepty/valkana-strudla/25405-recept.ht...


 scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11659346_10941265...


 scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11014862_10941268...


 scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1610945_109412669...

izabella929
mám tu niekoľko receptov na ťahanú štrúdľu,robila som ju mnohokrát, takže viem, o čom to je..vydarila sa ti krásne a s višňami môže byť iba perfektná chuť..vitaj na *Vareche...)
tangarinka
klobúk dolu a palec hore....obdivujem :) a určite vyskúšam aj ked niesom taká majsterka
longova
Krásny recept, máte môj obdiv, akú múku používate? môžte dať značku?
ďakujem
zdenka1009
Ťahanú štrúdľu som robila asi pred troma rokmi, vydarila sa, mala by som si ju zopakovať...tvoja je tiež vydarená, a určite chutila.
babav
Krasna strudla , dokonaly 5*recept. Taku vedela vytiahnut moja mama , najradsej sme mali plnenu makom a jablkami . Ja sa stale neviem odhodlat ,
ale inspirovala si ma velmi :-).Vdaka za recept.
lacosk
Tak toto idem v sobotu upiecť. Pokiaľ sú ešte višne. Jedol som niečo podobné už strašne dávno ale na ten zážitok sa dobre pamätám.
Vďaka za recept
zuzana300
kupuječm hladkú múku v LIDL, myslím, že predávajú iba jeden typ. Je fakt dobrá, jemná.
mariaklara
neverím, že je na zemeguli niekto, kto túto mňamku nemiluje, ja ju priam zbožňujem....:-)
kukulienka71
@zuzana300 , patrí ti aj moje veľké uznanie za krásne štrúdle, sú naozaj ukážkové! Ja si na tvojom recepte cením naviac aj výstižný popis a fotky z určitých fáz prípravy. Dala si si naozaj záležať na prezentácii, vďaka. Vidieť, že to robíš s láskou. Dávam 5* a veľkú pochvalu. Ostáva mi len veriť, že raz sa aj mne podarí podobná dobrota. Nech sa ti darí!
sisuk
krásne!!! robila som štrúdle asi 5 krát, posledné 2 razy sa mi nedarila. tiež som sa zapovedala, ale po týchto krásnych fotografiách musím skúsiť znovu! ďakujem za pripomenutie :-)
kukulienka71
Neviem, či tento recept už niekto skúšal, ale mne sa nepáči ten rozpis surovín. Ako úplný začiatočník v ťahanej štrúdli som peknému opisu a fotkám verila. Tekutiny na suché zložky je tu veľmi málo, nedalo sa mi zarobiť dobré cesto, musela som pridať ešte raz toľko vody a aj trochu oleja som pridala, aby som dostala plastické cesto. Miesila a búchala som ho o stôl dlhý čas, podarilo sa mi nakoniec urobiť svoju prvú domácu štrúdľu ale pomery určite nie sú dobré, lebo som potom pozerala iné recepty a tam je to veru inak. Robila som z polovičnej dávky, tu je výsledok s tým, že bola voda a olej pridané do cesta. Budem skúšať ďalej aj podľa iných receptov, ešte nie som celkom spokojná.




mata3636
kukulienka - ale nakoniec sa ti podarila krásna štrúdľa.
babkamt
Na prípravu cesta na ťahanú štrúdľu nie všetci naberú odvahu. Tvoj perfektný popis si cením. Výsledok je vynikajúci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia