Foto: tiziana
Veľmi obľúbená svieža tortička mojich detí alebo ako okabátiť deti, aby zjedli biely jogurt :- ). I keď príprava je trošku dlhšia, vyplatí sa. Zobraziť celý popisVeľmi obľúbená svieža tortička mojich detí alebo ako okabátiť deti, aby zjedli biely jogurt :- ). I keď príprava je trošku dlhšia, vyplatí sa. Tortička patrí medzi tie zdravšie sladké dezerty, lebo recept nezahŕňa ani maslo, ani olej, ani šľahačku...a ovocie môžete použiť podľa svojej chuti :-)
porcií
na 190 °C
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom ušľaháme šľahačom do penista, za stáleho miešania pridáme vodu a múku. Z bielkov vyšľaháme sneh a postupne ho jemne vmiešame do pripraveného cesta. Hladké cesto vlejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (ja som použila priemer 26 cm). Pečieme v predhriatej rúre pri 190°C (25-30 minút). Upečené cesto necháme vychladnúť.
-
2
Medzitým si namočíme 3 plátky želatíny do 4-5 PL vody na 10 minút, aby napučali.
-
3
Kým želatína bude hotová, vymiešame si jogurty s práškovým cukrom (ak je ovocie sladké, z množstva cukru sa môže ubrať). Napučanú želatínu rozpustíme na miernom ohni, odstavíme, pridáme 2 PL z pripravenej jogurtovej hmoty, zamiešame a takto pripravenú zmes vlejeme do zvyšnej jogurtovej hmoty. Dôkladne premiešame.
-
4
Jogurtovú plnku vylejeme na vychladnutý korpus a dáme na 1 hod do chladničky stuhnúť.
-
5
Tortičku vyberieme z chladničky a poukladáme na ňu ovocie. Tortové želé si pripravíme podľa návodu na obale a polejeme ňou ovocie. Najlepšie pomocou varešky nanášať želatínu na ovocie, lebo liatím by sa miešala s jogurtovou plnkou a ovocie by uhýbalo do strán :-). Takto pripravenú tortičku dáme stuhnúť do chladničky na min. 2 hod.
-
6
Pri podávaní dozdobíme šľahačkou. Pozn.: Ak sa tortička chladí menej alebo sa použijú 2 plátky želatíny (viac som akurát nemala), tak sa bude trochu rozlievať, ale chutiť bude zaručene rovnako. mňam!
Diskusia k receptu