Torta starej mamy fotorecept

babav - fotkababav, 6. februára 2012
Torta starej mamy (fotorecept)
Foto: babav

Recept som nasla v kucharskej knihe ...Najlepsia slovenska kuchyna ...neviem sice ci je najlepsia ,ale poskytuje pohlad na povodne recepty ,ked zrejme kucharky Zobraziť celý popisRecept som nasla v kucharskej knihe ...Najlepsia slovenska kuchyna ...neviem sice ci je najlepsia ,ale poskytuje pohlad na povodne recepty ,ked zrejme kucharky nemali k dispozicii elektricke ani plynove rury...teplotu a dlzku pecenia odhadli dlhorocnymi skusenostami...priekopnicky kucharskeho umenia.

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks (250g) surové
250 g
250 g
250 g
1 PL
z 1/2 citrona
2 ks
stipka




Postup

  1. 1

    V recepte sa uvadza :kolko vazia 4 vajcia,tolko odvazime masla,praskoveho cukru a polohrubej muky,na hrot noza soli,za lyzicku mletej skorice ,stavu z citrona a 2 jablka.

    Torta starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hlbsej mise vymiesame maslo s praskovym cukrom do peny,po jednom pridavame zltky a dokladne vymiesame.Potom postupne zamiesame po malych davkach muku , do ktorej sme pridali skoricu a sol.Ocistene jablka nakrajane na male kusky a poliate citronovou stavou primiesame do cesta .... nakoniec cesto zlahcime tuhym snehom z bielkov.

    Torta starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou mukou vysypanej formy,vlozime do vyhriatej rury,ohen zmiernime a upecieme.

    Torta starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upecenu tortu vyklopime a nechame vychladnut.

    Torta starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortu lubovolne ozdobime....ja som ju poliala cokoladovou polevou...

    Torta starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednoduchy recept ...neviem preco ju nazvali torta ,ale chut jedinecna!

    Torta starej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pretoze teplota ani cas pecenia v recepte udana nebola ,piekla som ako zvyknem piect ine jablkove kolace pri teplote 180stupnov C ...za 30 minut bol kolacik upeceny ;-)

Diskusia k receptu

marianne69
Zboznujem taketo recepty,mam niekolko takych vykopavkovych doma,niekedy sa aj naspekulujem,kym to preluskam...super torticka ku kave:-)
majkahra
rada sa prehŕňam v starých časopisoch a knihách, nájdu sa užitočné rady a tiež dobré recepty, ako aj tento....vyzerá chutne a nie je premastený.
bejgi
tak táto tortička starej mamy sa mi pozdáva, jednoduchá, rýchla a chutná...heslo našej rodiny :)))
alexdidi
Dobrý koláčik-tortička ku kávičke a mne stačí pocukrovať a mňam,mňam....
jamarlen
mala si také obrovské vajíčka? lebo, jedno surové vajce váži - veľké 6O, stredné 50 gramov, takže si možno dala masla, aj cukru viac, ako bolo treba, určite bol dobrý tento tzv. koláč z treného cesta, bublaninka so zamiešaným ovocím sa mi zdá dobručký nápad, ale že by nebol premastený?
babav
@jamarlen , vajicka boli extra- large to su u nas najvacsie a mali tenucku skrupinku.Spravne by sa mali vazit rozbite,ale vdaka jablckam a citronovej stave bol kolacik stavnaty a nezdal sa tazky
ako niektore maslove, napriek tomu ,ze sa do cesta nepridal PDP.Myslim si ,ze reakcia medzi solou a kyselinou citronovou mala podobny efekt;-)
babinka
mna hlavne zaujala na tej torticke cokoladova poleva. Mohla by si prezradit, z akej cokolady a ako ju robis? Mne sa nedari ani taka tekuta, ani taka leskla, a to som uz pokazila kila cokolad...Vdaka
janger
Iste velmi dobre, stavnate cesto. Priprava jednoducha, vysledok velmi pekny. A aj peknu formu mas :-).
babav
@babinka , pouzila som 72%belgicku cokoladu a slahackovu smotanu.Polevu robim od oka.Obcas robim aj s maslom,ale so slahackou je lesklejsia aj chutnejsia...
babinka
dakujem za odpoved, tiez pouzivam belgicku cokoladu od 70% hore , ale je husta, preto hladam sposob riedenia a pritom aby ostala leskla, tak budem skusat po lyziciach ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia