Foto: babav
Recept som nasla v kucharskej knihe ...Najlepsia slovenska kuchyna ...neviem sice ci je najlepsia ,ale poskytuje pohlad na povodne recepty ,ked zrejme kucharky Zobraziť celý popisRecept som nasla v kucharskej knihe ...Najlepsia slovenska kuchyna ...neviem sice ci je najlepsia ,ale poskytuje pohlad na povodne recepty ,ked zrejme kucharky nemali k dispozicii elektricke ani plynove rury...teplotu a dlzku pecenia odhadli dlhorocnymi skusenostami...priekopnicky kucharskeho umenia.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V recepte sa uvadza :kolko vazia 4 vajcia,tolko odvazime masla,praskoveho cukru a polohrubej muky,na hrot noza soli,za lyzicku mletej skorice ,stavu z citrona a 2 jablka.
-
2
V hlbsej mise vymiesame maslo s praskovym cukrom do peny,po jednom pridavame zltky a dokladne vymiesame.Potom postupne zamiesame po malych davkach muku , do ktorej sme pridali skoricu a sol.Ocistene jablka nakrajane na male kusky a poliate citronovou stavou primiesame do cesta .... nakoniec cesto zlahcime tuhym snehom z bielkov.
-
3
Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou mukou vysypanej formy,vlozime do vyhriatej rury,ohen zmiernime a upecieme.
-
4
Upecenu tortu vyklopime a nechame vychladnut.
-
5
Tortu lubovolne ozdobime....ja som ju poliala cokoladovou polevou...
-
6
Jednoduchy recept ...neviem preco ju nazvali torta ,ale chut jedinecna!
-
7
Pretoze teplota ani cas pecenia v recepte udana nebola ,piekla som ako zvyknem piect ine jablkove kolace pri teplote 180stupnov C ...za 30 minut bol kolacik upeceny ;-)
ako niektore maslove, napriek tomu ,ze sa do cesta nepridal PDP.Myslim si ,ze reakcia medzi solou a kyselinou citronovou mala podobny efekt;-)