Torta mimosa fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 8. marca 2013

Torta mimoza je talianska klasika, pripravovana prave k dnesnemu sviatku zien, sviatok, ktory sa tu stale "oslavuje", alebo aspon spomina. Kvet mimozy sa stal Zobraziť celý popisTorta mimoza je talianska klasika, pripravovana prave k dnesnemu sviatku zien, sviatok, ktory sa tu stale "oslavuje", alebo aspon spomina. Kvet mimozy sa stal symbolom tohto sviatku, muzi zenam daruju mimozu, pretoze kvitne prave zaciatkom marca, pripomina tiez zacinajucu jar. Torta je ozdobena kuskami piskoty, ktore prestavuju gulicky mimozy, crema pasticcera, ktorou je naplnena, jej dodava sviezu chut, ved posudte sami. Vsetkym zenam zelam vsetko dobre, nech je nam len lepsie a lepsie ;)

12
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Suroviny na 2 piškótové cestá:
4 ks
8 ks
220 g
200 g
40 g (zemiakový škrob)
Crema pasticcera:
300 ml
300 ml
200 g
8 ks
55 g
1/2
Na dokončenie:
200 ml
5 plátkov (+voda z konzervy)




Postup

  1. 1

    Torta mimoza je charakteristicka tym, ze je ozdobena kockami z piskotoveho cesta, preto potrebujeme dva platy, jeden(ten vacsi) na samotnu tortu a druhy na "gulicky". Cele vajcia spolu s cukrom vyslahame, kym hmota nezbledne a dobre nenarastie...potom postupne za staleho miesania pridavame zltka a zmes dobre vyslahame.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do cesta preosejeme muku so skrobom a zlahka rucne vsetko spolu zmiesame.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelime, vacsiu cast dame do tortovej formy(priemer cca 22cm) a upecieme na 180° zhruba pol hodinku. Ja som po upeceni prveho platu pouzila tu istu formu aj na plat urceny na rozkrajanie. Upiekla som rovnakym sposobom aj ten.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravim krem - crema pasticcera(v taliancine), ludovo nazyvany zlty krem. Je vela sposobov jeho pripravy, mne sa najviac osvedcil tento, hoci mozno nepatri medzi najdietnejsie, je naozaj vyborny a vzdy krasne zhustne... Mlieko dam zohriat spolu so smotanou a pridam zrniecka z vanikoveho struku, pozor, netreba priviest do varu. Medzitym si v inom hrnci zmiesam(staci len rucne) zltka spolu s cukrom, pridam muku a dobre vymiesam.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz rozmiesane zltka zalejem teplym mliekom, dam na ohen a za staleho miesania varim, kym nam krem krasne nezhustne. Odlozim a necham vychladnut, povrch zakryjem potr. foliou, aby sa neurobila korka.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si vyslaham slahacku(200ml) a zmiesam s vychladnutym zltym kremom. Trochu slahacky(zhruba 4 lyzice) si odlozim na potretie jednotlivych platov.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ananas nakrajam na drobne kocky, plat pripraveny na tortu si rozdelim na 3 casti...

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ten mensi zas nakrajam na male kocky(cim mensie, tym lepsie) :) Boky, vrch a spodok som orezala...

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz uz len "poskladam tortu". Pomahala som si obrucou z formy na pecenie. Spodny plat som najskor poliala vodou z ananasoveho kompotu, zriedeneho vo vode, potom som ho potrela trochou odlozenej slahacky, na ktoru som rozotrela pripraveny zlty krem. Na krem som dala ananas, nakrajany na kocky. Mozno pridat aj ine ovocie, jahody su s tymto kremom vyborne, ja som vsak chcela zltu tortu, preto len ananas.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Postup zopakujem, stredny plat namacam zo spodu aj z vrchu, potriem ho najskor trochou slahacky, zltym kremom a pridam zvysny ananas. Nakoniec pridam horny plat, ktory som zospodu tiez namacala ananasovou vodou. .

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Celu tortu potom natriem zltym kremom, treba dat hodne kremu aj na boky, lebo inak by vam kocky nedrzali.

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Teraz uz len trpezlivo "prilepim" kocky na tortu, dam pozor, aby pokryli celu plochu aj boky,mozem dat viac na stred, aby ju zaoblila ako vajicko. Na velku noc si ju viem predstavit ozdobenu cerstvym ovocim, od jahod az po lesne plody...nevyzerala by ako malovana kraslica? :)

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ak ste sa vladali docitat az do konca, este na zaver vam ukazem, ako som zuzitkovala vsetko, co mi zostalo. Do 4 poharov som dala odrezky z piskotovej torty, jahody, zvysny krem a vsetko som poliala trochou cokolady. Dobrota :)

    Torta mimosa (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tiginko
FANTÁZIA!! Nádherná torta, výborný recept, krásne podanie a perfektný postup...neviem čo ešte dodať, dochádzajú mi superlatívy. Si veĺmi šikovná, tak ako všetky Zuzky :-)
tiginko
a ešte som ti zabudla pochváliť tú rustikálnu dosku :-)
wevewe
Krasna je a urcite aj chutna. Inak dobre ratam, ze tam treba 20 vajec?!?
zuzkabluzka
mas pravdu @wevewe , tato torta je dost narocna prave na vajicka, ale raz za cas sa to da :) ked uz je ten zensky sviatok ;)
jajaem
Fuuu, toľko vajec, to je drahá torta.... a čo potom s bielkami. Škoda, musí byť výborná
huhulienka
krááásna torta ... perfektne podaný fotopostup ... určite niekedy vyskúšam , možno práve na veľkú noc ....
zuzkabluzka
@jajaem :) urcite to nie je najlacnejsia zalezitost, ale myslim, ze zas to nie je pravy kaviaar :)))) a bielka som odlozila,cez vikend chcem skusit prvy raz Pavlovu, urcite nic nevyjde nazmar :)
babav
Fajnova ,bohatá torta,nie len na vajíčka,aj na kalorie;-) .Vdaka za recept,
páči sa mi ,budem servovat s čerstvymi malinami ,jahodami....
soncya
Krásna torta, teraz na veľkú noc ešte prirobiť hlavičku a ovečka ako vyšitá -- kožúšok už má! :)
monnikka
zaujímavá, lákavá, zas niečo nové, ukladám si do kk aj do mojej pamäti, aby som čoskoro vyskúšala
zuzkabluzka
@soncya mne tiez napadlo nieco podobne, ty vravis ovecka, ja som zas rozmyslala, ako z toho vyrobit kuriatko, do velkej noci budem spekulovat, ak nie spravim len, ako som pisala v postupe, "malovane vajicko" :)
velka vdaka vsetkym za mile komentare, postupne sa budem snazit obohatit Varechu tunajsimi receptami z kucharskych knih pribuznych a znamych :)
iva63
krásna a určite aj chutná torta-:)
evusik
páči sa mi torta, aj krém aj to zdobenie je originálne a ten mozaikový podnos nemá chybu... hore výš som čítala, že to to tvoj manžel spáchal, šikovný chlapec... a ja, že aká starožitnosť .-)
havino
nádherná,viem si jej chuť predstaviť, žltý krém som už pár krát robila, avšak nie so smotanou a zmiešaný so šľahačkou. No ja veru neodolám, určite upečiem, viem,že sa mojím zavďačím s týmto krémom. Krásne si nám ju naservírovala fotopostupom, popisom, pekná práca. ukladám a dakujem za recept
tarajka
vyzera fantasticky ...ukladam do kk.....urcite prilezitostne vyskusam
francuzska1
parada!!! manzel je sikovny a aj ty, lebo tu davas receptiky, ktore ma zatial stale zaujali a urcite uvitam ak sa s nami podelis aj o dalsie zuzka!!! krasny den a pekne prezitie MDZ!!!
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Veľmi zaujímavá torta. Krása pre oči a dobrá chuť pre mlsný jazýček. Určite niekedy vyskúšam.
evanaaa
Tortu ti už pochválili, aj ja chválim, pre mňa mierne náročná, ale ak by som ju aj chcela robiť, tak len z polovičnej dávky, myslím, že aj tak by bola chutná.
evanaaa
Ozaj, ešte ma napadlo, keď vidím, aká je žltá mimóza ( je to ona?), nedal by sa ten korpus na guličky trochu prifarbiť na žlto, aby bola výraznejšia?
zuzkabluzka
@evanaaa vdaka, vyskusaj, urcite si doma pochutite ;) co sa tej farby tyka, je dost mozne, ze to niekto dofarbuje, mne sa to ale viac paci takto natural ;) staci, ked farbivo davam do potahoviek, myslim, ze by pomohli aj krasne zlte domace vajicka, tu nemam :)
a ten kvet na fotke je naozaj mimoza, uz nam pred domom odkvita, je to strom :)
ywett
@zuzkabluzka nielen pekný nick máš, ale aj recepty:-) Veľmi pekne spracovaný recept a výsledok na 1*....torta je nádherná a tie jemné kvietky, krása!:-)...ďakujeme za prianie a dodatočne všetko krásne k MDŽ aj Tebe! :-)....a chválim aj manžela:-)
danda3
Zuzka, nádherná tortička, robievam ananásové torty, ale urobím aj túto podľa Teba, veľmi sa mi páči.♥
aduskagi
vcera som piekla tuto tortu podla tvojho receptu, mala uspech, dakujem za vyborny recept
eviana
Woooou... nádhera. O tejto torte som zatial len pocula a už vtedy ma veľmi zaujala... ďakujem za recept, za krásnu inšpiráciu... KK :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia